2013. július 19.
Majonézes tök
Hozzávalók: 2 kerti tök, 1 hagyma, 2 evőkanál olaj, só, bors; a majonézhez: 2 tojás sárgája, 1 kávéskanál mustár, 2 dl olaj, só
Elkészítése: A tök héját lepucoljuk, magos részét kivájjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Megszórjuk sóval és állni hagyjuk, majd amikor levet eresztett, kiszorítjuk. Az olajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a tököt és állandó kavarás mellet addig dinszteljük, míg teljesen megpuhul és krémes állaga lesz. Félrevesszük a tűzről és teljesen kihűtjük. Közben elkészítjük a majonézt. A tojássárgához hozzáadjuk a mustárt, a sót és lassan adagolva belekeverjük az olajat. A kihűlt tökbe belekeverjük a majonézt és az apróra vágott hagymát.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
4 megjegyzés:
Adél, de jó, gyerekkori élményeket jutattál eszembe, ilyet mi is szoktunk készíteni:) Kell is kavarjak én is egyet, már rég nem ettünk, s rengeteg a cukkini:)
Kati, igen, nekem is gyerekkori emlék :) Csak mama megfőzte a tököt, lecsöpögtette és utána kavarta ki. Így párolva viszont sokkal finomabb az íze!
Olvasok ám, csak kommentelni nincs időm :(
Nálam ugyanez a recept, csak annyiban más, hogy én a kimagozott, megpucolt tököt megfőzöm sós vízben, és villával rusztikus darabokra töröm. Már alig várom az első tököt, sőt, én még kicsi fokhagymát is reszelek hozzá.
na, értő olvasás rulez, látom, a kommentben megírtad :D
Megjegyzés küldése