A Nemzeti Gulyásnap, meghirdetett célja szerint nem egy fesztivál, nem
egy város, egy régió, hanem az ország, a Kárpát-medence, a világ
magyarságának ünnepe. A Nemzeti Gulyásnap az a nap, amikor
összetartozásunk megnyilvánul. Az a nap, amikor főzünk. Nem azonos
ritmusra, és azonos recept szerint, hanem azonos szellemben. A Nemzeti
Gulyásnap az összetartozás, s egyben a sokféleség ünnepe. Befogad, s nem
kirekeszt.
Zöldséges gulyás
Hozzávalók: 50 dkg sertéscomb, 2 hagyma, 3 cikk fokhagyma, 2 szál füstölt kolbász, 3 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, 1 paprika, 1-2 csípőspaprika, 2-3 paradicsom, 30 dkg krumpli, 1 evőkanál zsír, só, bors, fűszerpaprika
Elkészítése: A hagymákat meg a zöldségeket megpucoljuk, a hagymát apróra, a paprikát kockára, a zöldségeket pedig karikára vágjuk. Bográcsban felforrósítjuk a zsiradékot és a hagymát a paprikával együtt megdinszteljük. Hozzáadjuk a kockára vágott sertéshúst és fehéredésig pirítjuk. Ha megvan, hozzáadjuk a fokhagymát, a csípőspaprikát, a zöldségeket, a meghámozott és feldarabolt paradicsomot, megszórjuk sóval, borssal meg fűszerpaprikával és felöntjük vízzel és lassú tűzön megfőzzük. Mikor a hús majdnem puha, hozzáadjuk a kockára vágott krumplit meg a karikára vágott füstöltkolbászt és sűrű szaftjára főzzük.
Ez istenien gusztusosan néz ki, most elfogadnámebédre! :-) üdv
VálaszTörlés