Oldalak

2013. szeptember 29.

Szüreti dínom-dánom



A vidéki gazdaságokban az ősz legfontosabb eseménye a szűret, mely a szőlős nagyságától függően, akár egy társasági esemény is lehet. Ilyenkor összesereglik az egész család, ha pedig a szőlős nagyobb, akkor jönnek a közeli és távoli rokonok, jó szomszédok, hogy együtt segítsenek a gazdának. Kora reggel a háziak sonkával, szalonnával és kolbásszal kínálják a társaságot, kedvcsinálónak pedig pálinkát adnak, ami után kivonulnak a szőlősbe. A lányok és asszonyok szedik a szőlőt, a férfiak pedig a présházhoz hordják, közben folyik a móka, a viccelődés, a nóta és a hangoskodás. A szűret befejezése után  terített asztal várja őket, majd este a felvonulás és szűreti bál. Vidékenként változik a szűreti ebéd vagy vacsora. Van ahol bográcsban főznek birkapörköltet vagy marhagulyást, van ahol mustos pecsenyét,  szőlős kacsát vagy töltött káposztát. 
Az  alábbi szüreti menüsort a mezőségi falvakban szokták készíteni a gazdasszonyok.



Zöldséges kakasleves



Hozzávalók: 1 házilag nevelt kakas, 50 dkg sárgarépa, 30 dkg petrezselyemgyökér, 1 zellergumó, 1 nagy karalábé,  1 kis fej karfiol, 1 kis kelkáposzta, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 paprika, 1 csípős paprika, só, szemesbors; a tálaláshoz: rombusztészta

Elkészítése:  A konyhakész kakast feldaraboljuk és hideg vízben főni tesszük. Amikor felforrt, a habját szűrőkanállal leszedjük, hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, a sót meg a szemesborsot és lassú lángon, gyöngyözve  főzzük. Mikor a kakashús félig megfőtt, hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket és továbbra is lassú lángon készre főzzük. Félrehúzzuk és kicsit hagyjuk leülepedni, majd a húst meg a zöldségeket kivesszük és a levest átszűrjük. A combokat és a mellehúsát félretesszük, a többi csontos részekről a húst leszedjük és a kakas aprólékjával  meg a feldarabolt  zöldségekkel együtt visszatesszük a levesbe.Tálalás előtt a tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük és a leves mellé kínáljuk.



Szüreti kakaspecsenye



Hozzávalók: levesben főtt kakashús, 1 nagy káposzta, 2 paradicsompaprika, 1 hagyma, 2-3 gerezd Cabernet Sauvignon szőlő, 1 evőkanál zsír, só, bors

Elkészítése: A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. A zsiradékot felmelegítjük és a hagymát üvegesre dinszteljük benne. Hozzáadjuk a csíkokra vágott káposztát meg az apró kockára vágott paradicsompaprikát, megszórjuk sóval meg frissen őrölt borssal és  víz hozzáadása nélkül megpároljuk. A végén belekavarjuk a megmosott és leszemezett szőlőt és egy sültestál aljára simítjuk. A kakashúst  a káposztára rakjuk, megszórjuk borssal, kevés forró zsírral lekenjük és forró sütőben vagy ha van, kemencében, ropogósra sütjük. 


Kacsazsíros pogácsa- recept itt




 


2013. szeptember 26.

Sonkás tejszínes szélesmetélt





Hozzávalók: 35 dkg szélesmetélt, 20 dkg sonka, 25 dkg gomba, 3 dl tejszín,1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 2 evőkanál olaj, só, bors, petrezselyemzöld

Elkészítése: A hagymákat megpucoljuk, apróra vágjuk és az olajon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát meg a kockára vágott sonkát, összesütjük, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemzölddel, sóval meg frissen őrölt borssal és felöntjük a tejszínnel. Kiforraljuk. Közben a metéltet enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük és lecsöpögtetjük, majd szétosztjuk a tányérokban és mártással tálaljuk. 


2013. szeptember 24.

Málnás csokoládétorta


Hozzávalók:

a piskótához: 3 tojás fehérje, 4 evőkanál cukor, 2 evőkanál kakaó, 2 evőkanál étkezési keményítő; 
a krémhez: 3 tojás sárgája, 12 dkg cukor,  2 evőkanál étkezési keményítő, 4 dl tej, 20 dkg 50%-os csokoládé, 3 dl habtejszín, 10 g zselatin, 25 dkg málna;
a zselés réteghez: 25 dkg málna, 10 dkg cukor, 10 g zselatin, 
a tetejére: 2 dkg csokoládé forgács, mentalevél

Elkészítése:

A piskótához a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, beleszitáljuk a kakaót meg a keményítőt és lazán összekavarjuk. Sütőpapírral bélelt, 24 cm-es, kapcsos tortaformába öntjük és előmelegített sütőben, 180 fokon, 10-15 perc alatt megsütjük.

 A krémhez a tojássárgáját összevegyítjük a cukorral meg az étkezési keményítővel és csomómentesre kavarjuk a tejjel majd megfőzzük. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk az összetördelt csokoládét és hagyjuk felolvadni benne, majd kikavarjuk. Közvetlenül a krémre fóliát teszünk, hogy ne bőrözzön be és hagyjuk magától kihűlni. A zselatint 0.5 dl vízben feloldjuk, felmelegítjük(nem forraljuk), majd belekavarjuk a krémbe. Végül felverjük a habtejszínt és azt is lazán beleforgatjuk a krémbe. 

A tortalapot a kapcsos tortaformában hagyjuk, a krém felét rákenjük, kirakjuk a málnaszemekkel és befedjük a megmaradt krémmel. 

A zseléhez szükséges málnából félreteszünk 12 darabot, a többit összekavarjuk a cukorral és 0,5 dl vízzel, majd felforraljuk. A zselatint feloldjuk 0,5 dl vízben, belekavarjuk a forró málnába, és hűlni hagyjuk, majd mielőtt még megdermedne, a tortára öntjük. Egy éjszakára a tortát hűtőbe rakjuk, majd a forma oldalát levesszük és a tortát tálcára emeljük. Tetejét megszórjuk csokoládéforgáccsal, mentalevelekkel és kirakjuk a málnaszemekkel.


Tort de ciocolată cu zmeură

 

Ingrediente:

 pentru blat: 3 albușuri, 4 linguri zahăr, 2 linguri cacao, 2 linguri amidon alimentar;

 pentru cremă: 3 gălbenușuri, 120 g zahăr, 2 linguri amidon alimentar, 400 ml lapte, 200 g ciocolată cu 50% conținut minim de ciocolată, 300 ml frișcă lichidă, 10 g gelatină, 250 g zmeură.

 pentru startul de jeleu: 250 g zmeură, 100 g zahăr, 10 g gelatină;

 pentru ornat: 50 g zmeură, 15 g așchii de ciocolată, frunze de mentă,


Prepararea:

1.      Pentru blat se bat albușurile, când începe să se formeze spuma se adaugă treptat zahărul și se bate până când se obține o spumă densă.

2.      Se cern împreună  amidonul și cacaua, după care încorporează în spuma de albuș.

3.      Compoziția se toarnă într-o formă de tort cu diametrul de 24 cm, tapetată cu hârtie de copt și se coace 10-15 minute la 180 grade. 

4.      Pentru cremă se amestecă gălbenușurile cu zahărul și amidonul, se adaugă laptele și se fierbe pe foc moderat  amestecând cu telul, până când se îngroașă.

5.      Se ia deoparte, se adaugă ciocolata mărunțită, se lasă 3-4 minute, după care se amestecă până devine o cremă omogenă. Se lasă la răcit la temperatura camerei, amestecând din când în când.

6.      Gelatina se dizolvă în 50 ml apă, se încălzește până la dizolvare(a nu se fierbe!), frișca se bate, după care se încorporează ambele în crema de ciocolată.

7.      Foaia de blat se așază într-un inel de tort tapetat cu folie, se toarnă jumătate din cremă, se pune un strat de zmeură, după care se acoperă cu crema rămasă și se pune la rece. 

8.      Pentru stratul de jeleu se fierbe zmeura cu zahărul și 50 ml apă timp de 2-3 minute, după care se ia de pe foc și se adaugă gelatina dizolvată în prealabil în 50 ml apă. Se lasă la răcit, când începe să se închege se toarnă deasupra tortului și se nivelează cu grijă. 

9.      Tortul se ține peste noapte la rece. A doua zi se scoate inelul, se ornează cu zmeură și se presară așchii de ciocolată și frunze de mentă.


Köszönjük szépen unokatestvéreinknek a málnát  és többi gyümölcsöt is ! :)

 A málna itt termett


2013. szeptember 23.

Négysajtos töltött krumpli


Hozzávalók 4 személyre: 8 krumpli, 2 evőkanál olívaolaj, 5 dkg gouda sajt, 5 dkg juhsajt, 5 dkg feta sajt, 5 dkg füstölt sajt, 5 dkg vaj, 1 teáskanál szárított rozmaring, metélőhagyma, só 

Elkészítése: A krumplikat jól megmossuk, ha szükséges megsikáljuk, majd félbevágjuk és egy tepsibe rakjuk. Meglocsoljuk az olajjal és megszórjuk a rozmaringgal meg a sóval. Fóliával lezárjuk és forró sütőben, 30-40 perc alatt megsütjük. Közben a sajtokat kockára vágjuk, a vajat pedig megolvasztjuk.  Mikor a krumplik átsültek, kivesszük, kissé hűlni hagyjuk, majd  belsejüket kikaparjuk, felvágjuk és összekeverjük a sajtokkal meg a vajjal. A tölteléket visszarakjuk a krumplicsónakokba, megszórjuk apróra vágott metélőhagymával és 10-15 percre visszarakjuk a forró sütőbe. Azonnal tálaljuk. 


2013. szeptember 21.

Zöldcitromos torta - liszt és cukormentes




Hozzávalók a piskótához: 2 tojás, 10 csepp stevia folyadék, 2 evőkanál étkezési keményítő, 2 evőkanál kókuszreszelék, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 kávéskanál citromlé, 1/2 citrom reszelt héja; a krémhez: 15 csepp stevia folyadék, 25 dkg mascarpone, 4 dl natúr joghurt, 2 dl tejszín, 10 g zselatin, 2 zöldcitrom leve és 1 héja; a díszítéshez: 1 zöldcitrom

Elkészítése: A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját elkavarjuk a stevia cseppel, a citrom reszelt héjával,  hozzáadjuk a szódabikarbónát és felfuttatjuk a citromlével. A fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a sárgáját, az étkezési keményítőt meg a kókuszreszeléket és lazán összedolgozzuk. Sütőpapírral bélelt, 24 cm-es, kapcsos tortaformába öntjük és előmelegített sütőben, 180 fokon, 10-15 perc alatt megsütjük. A krémhez a mascarponet kikavarjuk a steviaval, fellazítjuk egy kevés joghurttal, majd belekavarjuk az egészet. Hozzáadjuk a zöldcitrom levét meg a reszelt héját,  a 0,5 dl vízben feloldott és felmelegített zselatint, majd végül a felvert tejszínt és összekavarjuk. A krémet a piskótára simítjuk és egy éjszakára hűtőbe rakjuk. Másnap zöldcitrom szeletekkel díszítjük és megszórjuk kevés reszelt héjával. 



2013. szeptember 20.

Gombás rizspogácsa sütőtökös mártogatóssal




Hozzávalók:15 dkg rizs, 20 dkg csiperkegomba,1 hagyma, 2 evőkanál olaj, 1 tojás, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 5 dkg sajt, só, bors, bazsalikom; a mártogatóshoz: 25 dkg sütőtök, 2 dl paradicsomlé, 1 cikk fokhagyma, 3 dkg vaj, só, bazsalikom

Elkészítése: A rizst enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és csepegni hagyjuk. A hagymát apróra vágjuk és az olajon félig megdinszteljük. Míg a hagyma dinsztelődik, a gombát apróra vágjuk, hozzáadjuk a hagymához és együtt dinszteljük tovább, míg a keletkező leve elfő. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kevés bazsalikommal és hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, összekeverjük a rizzsel, a zsemlemorzsával, a tojással és pogácsákat formázunk a masszából. Sütőpapírral bélel tepsibe rakjuk, tetejükre kevés reszelt sajtot teszünk és előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt megsütjük. Közben elkészítjük a mártogatóst is. A sütőtököt szeletekre vágjuk és a sütőben megsütjük. Ha kész van, héjából kikaparjuk a tökhúst és villával összetörjük. A fokhagymát apróra vágjuk, a vajon kissé átforgatjuk, majd hozzáadjuk a tökhúst és felöntjük a paradicsomlével. Sóval és kevés bazsalikommal ízesítjük, majd felforraljuk. Melegen vagy hidegen egyaránt fogyasztható.

  
Megjegyzés: A rizspogácsákat készíthetjük úgy is, hogy megforgathatjuk zsemlemorzsában és kevés zsíradékon megsütjük. Tálalhatjuk feltétként főzelékek mellé, önmagában kiváló vacsora, vagy kis dobozban vihetjük tízórainak a munkahelyre is.

2013. szeptember 19.

Rántott laskagomba


Hozzávalók: 60 dkg laskagomba, 3 tojás, 8- 10 dkg, 15-20 dkg zsemlemorzsa, 4 dl olaj, só, bors; a körethez: 40 dkg krumpli, 3 dkg vaj, só, petrezselyemzöld

Elkészítése: A gombának levágjuk a vastagabb tönkjét, megmossuk, majd leitatjuk róla a vizet. A lisztet összekeverjük egy kevés őrölt borssal, a tojásokat pedig felverjük. A gombaszeleteket előbb a lisztbe, majd tojásba és végül a zsemlemorzsába mártjuk és forró olajban aranybarnára sütjük. A körethez a krumplit héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és cikkekre vágjuk. A vajat felhevítjük, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet meg a krumplit, megszórjuk sóval és jól összeforgatjuk. A rántott gombát csak tálalás előtt sózzuk meg.


2013. szeptember 18.

Tökös-mákos linzertorta


Hozzávalók a linzertésztához: 40 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 15 dkg vaj, 1 tojás sárgája, 3 evőkanál tejföl, fél citrom héja, 1 sütőpor; a töltelékhez: 1,5 kg sütőtök vagy 40 dkg  sütőtök püré, 10 dkg porcukor, 10 dkg darált mák, 7 dkg darált keksz, 1 tojás + 1 fehérje, 1 vaníliás cukor, fél citrom héja; tetejére 1 tojás; a tálaláshoz: 2 dkg porcukor
 
Elkészítése: A vajat elmorzsoljuk a sütőporral elvegyített lisztben, közepébe mélyedést csinálunk, beletesszük a porcukrot, a tejfölt, a tojássárgát, a citrom lereszelt héját és összedolgozzuk. Fóliával letakarjuk és 30 percre hűtőbe rakjuk. A sütőtököt kettévágjuk, magját kikaparjuk és 50-60 perc alatt megsütjük, majd a húsát kikaparjuk és összetörjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a porcukort meg a vaníliás cukrot és kikavarjuk. Hozzáadjuk a mákot, a kekszmorzsát, a tojás sárgát meg a citrom reszelt héját és összekeverjük. A végén lazán beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. A linzertésztát kinyújtjuk és egy 24 cm-es piteformát kibélelünk vele. Előmelegített sütőben, 10 percig elősütjük, majd kivesszük és rákenjük a tölteléket. A megmaradt tésztából csíkokat sodrunk és a tetejét berácsozzuk, a szélére pedig csillagokat szaggatunk, ezekkel feldíszítjük és lekenjük a felvert tojással. További 20 percig visszatoljuk a sütőbe. Tálaláskor megszórjuk porcukorral.
 
 

2013. szeptember 17.

Zelleres marhapörkölt






Hozzávalók: 80 dkg lábszár, 5 dkg szalonna, 2-3 vöröshagyma, 3 cikk fokhagyma, 1-1 piros és zöld paprika, 2 paradicsom, 1 zellergumó, 2 dl must(szőlőlé), só, bors fűszerpaprika, őrölt kömény

Elkészítése: A szalonnát  kockára vágjuk és zsírjára sütjük. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, hozzáadjuk a szalonnazsírhoz és megpároljuk. Belerakjuk a felkockázott marhahúst és erős lángon addig pirítjuk míg kérget kap. Ekkor félrehúzzuk a tűzről, megsózzuk, megszórjuk a fűszerpaprikával, a borssal meg a köménnyel, hozzáadjuk az áttört fokhagymát és jól összekavarjuk. Lassú tűzön a saját levében pároljuk, ha szükséges kevés meleg vízzel pótoljuk. Közben a zöldségeket megpucoljuk, a paprikákat vékony csíkokra vágjuk, a zellert pedig lereszeljük. A paradicsomot 1 percre forró vízbe rakjuk, majd héját lehúzzuk és apróra vágjuk. Félidőben hozzáadjuk a zöldségeket a pörkölthöz, ráöntjük a mustot és addig főzzük tovább, míg a hús omlósra puhul és sűrű szaftja lesz. Ekkor levesszük a tűzről, lefedjük és 30 percig pihentetjük. Nokedlivel tálaljuk.