Hozzávalók a linzertésztához: 40 dkg liszt, 10
dkg porcukor, 15 dkg vaj, 1 tojás sárgája, 3 evőkanál tejföl, fél citrom
héja, 1 sütőpor; a töltelékhez: 1,5 kg sütőtök vagy 40 dkg sütőtök püré, 10 dkg porcukor,
10 dkg darált mák, 7 dkg darált keksz, 1 tojás + 1 fehérje, 1 vaníliás
cukor, fél citrom héja; tetejére 1 tojás; a tálaláshoz: 2 dkg porcukor
Elkészítése:
A vajat elmorzsoljuk a sütőporral elvegyített lisztben, közepébe
mélyedést csinálunk, beletesszük a porcukrot, a tejfölt, a tojássárgát,
a citrom lereszelt héját és összedolgozzuk. Fóliával letakarjuk és 30
percre hűtőbe rakjuk. A sütőtököt kettévágjuk, magját kikaparjuk és
50-60 perc alatt megsütjük, majd a húsát kikaparjuk és összetörjük. Ha
kihűlt, hozzáadjuk a porcukort meg a vaníliás cukrot és kikavarjuk.
Hozzáadjuk a mákot, a kekszmorzsát, a tojás sárgát meg a citrom reszelt
héját és összekeverjük. A végén lazán beleforgatjuk a kemény habbá vert
tojásfehérjét. A linzertésztát kinyújtjuk és egy 24 cm-es piteformát
kibélelünk vele. Előmelegített sütőben, 10 percig elősütjük, majd
kivesszük és rákenjük a tölteléket. A megmaradt tésztából csíkokat
sodrunk és a tetejét
berácsozzuk, a szélére pedig csillagokat szaggatunk, ezekkel
feldíszítjük és lekenjük a felvert
tojással. További 20 percig visszatoljuk a sütőbe. Tálaláskor megszórjuk
porcukorral.
Mák és sütütök!! Hmmm, szerintem nincs is ettöl finomabb ilyenkor összel!! A képeid nagyon guszták! :-)
VálaszTörlés