Nagyon régi erdélyi étel, sülthús maradékok felhasználására. Ünnepnapok, lakodalmak, keresztelők után volt szokás készíteni a maradék sült húsból, amikor a szomszédok segítettek a háziaknak.
Hozzávalók: 35-40 dkg sült hús, 3-4 cikk fokhagyma, 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál liszt, só, ecet, petrezselyemzöld; a tálaláshoz: 2 dl tejföl
Elkészítése: A megmaradt disznó vagy szárnyas sültet csíkokra vágjuk. A zsiradékot felforrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet és világosbarnára pirítjuk. Felöntjük és csomómentesre kavarjuk a vízzel, majd mikor forr hozzáadjuk a húst, az áttört fokhagymát meg az apróra vágott petrezselyemzöldet. Ha szükséges sóval és borssal ízesítjük és kiforraljuk. Levesszük a tűzről és ecettel savanyítjuk. Tejföllel tálaljuk.
Nagy meglepetéssel olvasom e Borsporus leves receptet amely egy nagyon érdekes változata az általam eddig ismert Bárczay Oszkár konyhakutató az 1893-ban megjelent „A régi magyar konyháról” című könyvében is leírt borsporos lév-nek!
VálaszTörléshttp://buvosszakacs.blog.hu/2007/05/12/fustos_konyha. Nagy örömömre szolgál hogy rátaláltam e régi étel eme változatára , amelynek egyik alakja szerepel már Zilahy Ágnes : Valódi magyar szakácskönyv-ében mint egy becsinált : Bosporus néven.
Köszönöm a linket. Nagyon tartalmas anyag, gratulálok !
VálaszTörlésAdél és vajon honnan jön ez a név, hogy borsporus, először boszporusznak olvastam, de aztán látom, hogy úgy nem jó.
VálaszTörlésMajd elolvasom én is az Amatőr Hagyományörző linkjét, hátha abból kiderül:-)))
Mindig olyan érdekességekkel tudsz előállni, nagyon bírom, egyszer már belegondoltam, hogy egy hatalmas falusi, mondjuk 300 fős lakodalom után vajon mi lehet a maradékokkal,mert az kizárt, hogy ne legyen, és íme...
...na leesett a tantusz, ez a frissen őrölt borsról és a boros lében főzésről kapta a nevét még iszonyú régen, de a vadas szószhoz is köthető, bár a mai vadas szósz már messze nem ilyen ahogy a cikkben leírták, ott valami nagyon faxnis az eredeti, de érdekes:-)))
VálaszTörlésÓ, hát régen,még gyerekkoromban tartott falusi lakodalmak nagyon pazarok voltak, legalább még 50 személyt el lehetett volna látni abból, ami olyankor megmaradt.
VálaszTörlés