2013. október 8.
Céklás körözött
Hozzávalók: 20 dkg juhtúró, 15 dkg tehéntúró, 12 dkg főtt cékla,1 dl tejföl, só, őrölt köménymag; tálaláshoz: bagett, metélőhagyma
Elkészítése: A túrót összekeverjük a tehéntúróval meg a tejföllel. A főtt céklát kis lyukú reszelőn lereszeljük és belekeverjük a túrókrémbe. Ha nagyon krémesre szeretnénk, a kívánt állagúra turmixolhatjuk. Sóval és őrölt köménymaggal ízesítjük. Tálaláskor megszórjuk apróra vágott snidlinggel és teljes kiörlésű bagettel kínáljuk.
Újcékla- a zöldségek vörös démonja
Bár sokan idegenkednek tőle vagy jobb esetben csak és kimondottan savanyúságként fogyasztják, a cékla a levestől, a különböző édes és sós krémeken át, főételek, saláták, sütemények és ivólevek elkészítésére is alkalmas. Gyógyhatása igen nagy, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, kiváló vérképző, szabályozza a máj anyagcsere folyamatait és a vérnyomást, és megakadályozza daganatos sejtek szaporodását. Az újcékla húsa kemény, lédús és színe élénk. Hideg helyen tárolva sokáig eláll, főve és hermetikusan lezárva pedig több napon át is tárolhatjuk a hűtőben. Ne főzzük sós vízben, mert az kiszívja a színét, de még jobb ha sütőben sütjük, mert jobban megtartja értékes vitaminjait. Használjuk bátran az ételekbe, meglepően jó íze van és könnyen felveszi a fűszerek aromáját, nem utolsó sorban gyönyörű színt ad az ételeknek.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
4 megjegyzés:
Adélka, az "Erdélyi konyhatündér" kiadványt szerintem te tartod fenn!:))
Ezt dícséretnek szántam, nem bántásnak.
Nagyon guszta a céklás körözötted. El is döntöttem, ha megint lesz konyhám, én is megcsinálom, annyi változtatással, hogy juhtúrót nem tudok bele tenni, és a céklát nyersen reszelem le. Én szeretem ha ropogós is van benne, akár hagyma, vagy a cékla:)
És a képed is megint elképesztően passzol színeiben, stb.
Nagyon ügyes vagy!!
ez nagyon tetszik! el fogom készíteni, már mentettem is..:)
Megjegyzés küldése