Oldalak
2013. november 30.
Sütőtök krémleves
Hozzávalók: 50 dkg sütőtök, 1 hagyma, 3 dkg vaj, 3 dl tejszín, só, bors; a tojáslepényhez: 2 tojás, 2 evőkanál tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, só
Elkészítése:
1. A sütőtököt megpucoljuk és kockára vágjuk. A hagymát szintén megpucoljuk és apróra vágjuk.
2. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a hagymát meg a sütőtököt és megpároljuk, megsózzuk és megszórjuk borssal, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi és főni tesszük.
3. Mikor a sütőtök megpuhult, a főzőlevét leszűrjük és a tökhúst krémesre turmixoljuk.
4. Felöntjük a tejszínnel és annyi főzőlével, és főzőlével ízlés szerinti sűrűségűre hígítjuk, majd kiforraljuk.
5. A tojásokat felverjük a tejföllel, hozzáadjuk a lisztet meg az apróra vágott petrezselyemzöldet, megsózzuk és serpenyőben 2 lepényt sütünk belőle.
6. A tojáslepényekből csillagokat szúrunk.
7. Tálaláskor a csillagokat a levesre tesszük.
2013. november 29.
Babgulyás
Hozzávalók 6-8 személyre: 80 dkg marhalábszár és lapocka, 2 hagyma, 3-4 cikk fokhagyma, 40 dkg krumpli, 40 dkg főtt tarkabab, 4 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 zeller, 1 zöld paprika, 1 piros paprika, 1 csípőspaprika, 2 paradicsom, 1 evőkanál zsír, só, fűszerpaprika, bors, őrölt köménymag; a csipetkéhez: 1 tojás, 10
Elkészítése: A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és a forró olajon megdinszteljük. A marhahúst kockára vágjuk és hozzáadjuk a hagymához, majd fehéredésig pirítjuk rajta. Félrehúzzuk a tűzről és megszórjuk a fűszerpaprikával, a frissen őrölt borssal meg a köménymaggal, megsózzuk, majd fedő alatt majdnem puhára pároljuk, úgy, hogy kevés vízzel mindegyre pótoljuk az elfőtt levét. A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk és kockára vágjuk. A paradicsomot forró vízben megforrázzuk, a héját lehúzzuk és szintén kockára vágjuk. Mikor a hús majdnem megpuhult, beletesszük a zöldségeket és összekavarjuk. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát és a csípőspaprikát és az ételt felöntjük vízzel és megfőzzük. Mikor a zöldségek is megfőttek, beletesszük a főtt babot és végül a tojásból és lisztből készített csipetkét is, majd kiforraljuk.
2013. november 28.
Szilvaízes levél
Ezt a süteményt télen szokta nagymamám sütni, üstben főzött szilvaízzel.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 50 dkg krumpli, 10 dkg porcukor, 10 dkg zsír, 1 tojás, 1 dl tej, 2 dkg élesztő, só; a töltelékhez: 30 dkg szilvaíz; a tetejére: 5 dkg porcukor
Elkészítése: A krumplit megfőzzük, meghámozzuk és langyosan lereszeljük. A lisztet egy dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk a zsírt meg a krumplit és szétmorzsoljuk benne. Közepébe mélyedést csinálunk, hozzáadjuk a langyos tejben elmorzsolt élesztőt, a porcukrot, a felvert tojást meg egy csipetnyi sót és összedolgozzuk. Ha szükséges, kevés tejet még adunk hozzá. A masszát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, 6 x 6 cm-es kockákra vágjuk és közepükbe szilvalekvár halmokat teszünk, majd a sarkait összefogjuk és középen összecsípjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor tetejét megszórjuk porcukorral.
2013. november 27.
Tarhonyás füstölt csirke
Hozzávalók: 1 füstölt csirke, 30 dkg tarhonya, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál házi ételízesítő, só, bors, petrezselyemzöld
Elkészítése: A hagymákat megpucoljuk, apróra vágjuk és az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk az ételízesítőt, a feldarabolt csirkét, megszórjuk borssal meg apróra vágott petrezselyemzölddel és felöntjük egy kevés vízzel. Lassú tűzön megpároljuk és bő szaftjára sütjük. A tarhonyát egy serpenyőben zsiradék nélkül addig pirítjuk, míg világosbarna színe lesz. Felöntjük vízzel, megszórjuk a sóval meg a borssal és puhára főzzük. A tarhonyát egy tepsibe simítjuk, a hús szaftját ráöntjük és kirakjuk a csirkehússal. 15 percre forró sütőbe toljuk.
2013. november 26.
Tejszínes hagymaleves
Hozzávalók: 1 fehér hagyma, fél póréhagyma, 2 zöldhagyma, 1 csokor metélőhagyma, 3 dkg vaj, 1 2,5 dl főzőtejszín, 1 l húsleves, só, bors; a tálaláshoz: bagett, 5 dkg sajt
Elkészítése: A fehér hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a hagymát, megsózzuk és kevés vízzel feltöltve, többször zsírjára dinszteljük. Megszórjuk a liszttel, összekavarjuk és felöntjük 1 l húslevessel. Ekkor hozzáadjuk a karikára vágott póréhagymát meg a zöldhagymát. Megsózzuk, megszórjuk borssal és megfőzzük, majd krémesre turmixoljuk. Belekavarjuk a főzőtejszínt és kiforraljuk. A bagettet szeletekre vágjuk, megpirítjuk és megszórjuk reszelt sajttal. Tálaláskor e levest megszórjuk apróra vágott metélőhagymával.
2013. november 25.
Vetrece
Hozzávalók 4 személyre : 70 dkg marhahús, 10 dkg szalonna,1 hagyma, 2 cikk fokhagyma,1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 1 dl fehérbor, 1 evőkanál mustár, só, bors, majoránna, 2 babérlevél, 1/2 citrom
Elkészítése: A szalonnát kockára vágjuk és zsírjára sütjük. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, hozzáadjuk a szalonnához és megdinszteljük. Beletesszük a fokhagymát és a felvágott húst, összepirítjuk, megszórjuk sóval, borssal, majoránnával és felöntjük vízzel. Beledobjuk a babérlevelet és lefedve puhára főzzük. Ha szükséges az elfőtt levét meleg vízzel pótoljuk, a végén pedig hozzáadjuk a bort. A lisztet csomómentesre kavarjuk a mustárral meg a tejföllel, behabarjuk vele az ételt és kiforraljuk. Tálaláskor citromlével savanyítjuk. Puliszkával tálaljuk.
2013. november 23.
Sütőtökös szelet
Hozzávalók :
a lapokhoz: 4 tojás, 8 evőkanál cukor, 4
evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaó, 2 evőkanál olaj, 2 kávéskanál sütőpor;
a krémhez: 25 dkg sült sütőtök, 25 dkg
mascarpone, 12 dkg porcukor, fél rúd vanília;
a glazúrhoz: 12 dkg cukor, 7 dkg kakaó, 0,5
dl víz, 2 dkg vaj;
a tetejére: 1 evőkanál csokoládédara.
Elkészítése:
Körülbelül 37x27 cm-es tepsiben,
külön-külön két lapot sütünk. Egy laphoz 2 egész tojást és 4 evőkanál
cukrot kézi habverővel addig keverünk amíg vastag habkrémet kapunk.
Hozzáadunk 1 evőkanál olajat, beleszitálunk 1 evőkanál kakaóval meg 1 kávéskanál
sütőporral elvegyített 2 evőkanál lisztet és könnyed mozdulatokkal
összekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, előmelegített sütőben, 180 fokon, 10-12 perc
alatt megsütjük. Ugyanígy járunk el a második lappal is.
A megsült sütőtököt villával összetörjük és
krémesre kavarjuk. A mascarponet kikavarjuk a vanília kikapart magjaival meg a
porcukorral, majd kanálanként adagolva beledolgozzuk a hideg sütőtököt. A
krémet négy részre osztjuk. A lapokat hosszában kettőbe vágjuk, az így kapott 4
lapot megtöltjük három rész krémmel.
A glazúrhoz a cukrot a kakaóval
összekeverjük, felöntjük a vízzel és addig főzzük, míg hólyagzik, majd félrehúzzuk
és 1-2 perc után belekavarjuk a vajat. Mikor langyosra hűlt a sütemény tetejére
simítjuk.
Egy éjszakára dermedni hagyjuk, másnap
szeletekre vágjuk. Csillagcsővel ellátott habzsák segítségével a megmaradt
krémből minden szeletre három krémrózsát nyomunk és megszórjuk
csokoládédarával.