Hozzávalók:
40 dkg liszt, 5 dkg cukor,1 tasak vanília cukor, 5 dkg olvasztott vaj, 2
tojássárgája 2 dl tej, fél citrom reszelt héja, csipet só, 2,5 dkg élesztő; a
töltelékhez: 20 dkg mák, 10 dkg cukor, 1,5-2 dl tej; a tetejére: 2 evőkanál
méz, 2-3 evőkanál víz
Elkészítése:
A langyos tejet összekeverjük a cukorral és az elmorzsolt élesztővel. A lisztet
dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és a tejet, majd
megdagasztjuk. Letakarjuk és 40 percig kelni hagyjuk. Míg a tészta kel, addig a
mákot ledaráljuk, hozzáadjuk a cukrot és annyi forró tejet, hogy kenhető
masszát kapjunk. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk és téglalap alakúra
nyújtjuk. Felét lekenjük a mákos töltelékkel majd a másik felét ráhajtjuk úgy,
hogy teljesen befedje és pizzavágóval 2 cm-es csíkokra vágjuk. A csíkokat
megcsavarjuk majd csigaformába tekerjük és tepsibe rakjuk. 20 percig kelni
hagyjuk, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, 20-25 perc alatt megsütjük. A
mézhez hozzáadjuk a vizet, felmelegítjük és a forró csigákat egy ecset
segítségével lekenjük.
Formázási ötlet Barbitól
Formázási ötlet Barbitól
Becsavarodtam a látványuktól. Igazi különleges péksütemény! Nagyon guszta!!
VálaszTörlésJaj de jó, pedig láttam már egyszer, de nem volt időm kommentelni, erre most újra belefutok! Nagyon szépek lettek! :)
VálaszTörlés