Hozzávalók: 4 tojás, 12 dkg
cukor, 5 evőkanál liszt; a krémhez: 1 tasak vaníliás pudingpor, 25 dkg natúr
gesztenyemassza, 10 dkg cukor, 5 dl tej, 2,5 dl tejszín, 1 teáskanál
rumesszencia, 10 g zselatin.
Elkészítése: A
tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját habosra kavarjuk a cukor felével, a
fehérjét pedig kemény habbá verjük a megmaradt cukorral. A két masszát
összekavarjuk, beleforgatjuk a lisztet, majd sütőpappírral bélelt, 20x25 cm-es
tepsibe simítjuk és előmelegített sütőben, 180 fokon, 20 perc alatt
megsütjük. A pudingport összekavarjuk a cukorral, felöntjük a tejjel,
majd megfőzzük és kihűtjük. A zselatint felöntjük 0,5 dl vízzel, duzzadni
hagyjuk, majd folyósra melegítjük. A gesztenyemasszából egy keveset félreteszünk
a díszítéshez, a többit villával összetörjük. A tejszínt felverjük. Az időközben
kihűlt pudinghoz keverjük a zselatint meg a tejszínt és két részre osztjuk. Az
egyik részhez keverjük a gesztenyemasszát meg a rumesszenciát, rákenjük a
piskótára és befedjük a másik rész fehér krémmel. Tetejére reszeljük a
félretett gesztenyét, majd egy éjszakára hűtőbe rakjuk. Másnap szeletekre vágva
tálaljuk.
Felie cu castane
Ingrediente :
pt. blat: 4 ouă, 120 g zahar, 5 linguri de făină
pt. crema: 1 plic budinca de vanilie , 100 g zahăr , 500 ml lapte , 250 g de piure de castane, 250 ml frisca , 1 lingurita esenta de rom , 10 g gelatină
Mod de preparare:
Blatul: Se separa ouale. Galbenusurile se freaca cu jumătate din cantitaea de zahăr , iar albusurile se bat spuma cu cealalta jumatate de zahar. Se amesteca usor cele doua copozitii impreuna cu faina si se toarna in tava de apr. 25x30 , tapetata cu hartie de copt si se coace aprx. 20 de min la 180 de grade.
Crema: Praful de budinca se amestecă cu zahărul și laptele, se fierbe, apoi se acopera cu o folie si se lasa la racit. Peste gelatina se toarna 5 ml apa, apoi se incalzeste pana se dizolva(nu se firebe!). Din piureul de castane se pune deoparte un pic pentru decorare, iar restul se zdrobeste cu furculita. Se amestecăusor budinca racita cu gelatina si frisca batuta, apoi crema obtinuta se imparte doua. Într-o parte se adaugă piureul de castane și esenta de rom, se unge peste blat, iar deasupra se pune cealalta parte de crema. Deasupra se rade piureul de castane pus deoparte. Prajitura se lasa la rece peste noapte , iar a doua zi se taie felii .
Nagyon finom süti. El tudnám képzelni a karácsonyi asztalon. Kár, hogy anyukám már a krémesre adta le a szavazatát. :-))
VálaszTörlésÉpp gesztenyés sütiket keresgélek, és milyen jó, hogy pont ilyet tettél fel a blogrs! :) Tetszik nagyon, elfogom készíteni.
VálaszTörlésMegtudnád mondani, hogy hol lehet natúr gesztenyepürét kapni? köszi! :)
Györgyi, egy süti még pluszba elfér majd a többi mellett:))
VálaszTörlésOkki: Nekem épp az volt otthon, Mo.-rol hoztam volt, de a K-landban is láttam, a fagyasztott gombócos hűtő jobb felén. Nem tudom, ha natúr e, de ha épp rumos lenne, az sem baj, legfeljebb nem még teszel bele rumeszenciát.
Köszönöm! Én az Auchanból vettem, de az túl édes volt nekem. Megpróbálom a K-ladost is. :)
VálaszTörlés