Oldalak
▼
2013. december 2.
Schwäbische Maultaschen azaz Sváb ravioli leves
A decemberi Erdélyi konyha gasztromagazinban a kulináris utazások rovatban, a német gasztronómiáról írtam. Köszönöm az útbaigazítást Györgyinek, a Gionetta blog szerzőjének !
A német gasztronómia nem egybefüggő hanem régiók szerint egyedi ételekkel rendelkezik amelyeken érezni lehet a környező országok konyháinak a befolyását. Legismertebbek a bajor konyha, a frankok konyhája, a Hesseni, a Rajnai, valamint a Türingiai tartományok ételei. Míg az észak-német konyha a krumplit, addig a dél-német konyha inkább a tésztákat részesíti előnyben. Összességében véve nagyon kedveltek a különböző öntetekkel készült saláták melyeket előételként fogyasztják. Levesek közül a tésztás, a burgonyás valamint a krémleveseket készítik. Marha, sertés, szárnyas és halhúst egyaránt fogyasztanak amit inkább bő lében párolnak, valamint húskészítményeket, különösen a kolbászt meg a virslit. Jellemző a húsok mellé a tejfölös vagy pikáns mártások és köretként a krumpli, a káposzta, a zöldségek, valamint a nudlifélék, a galuskák és a gombócok. Sokféle kenyeret és péksüteményt készítenek, különösen elterjedtek a magvas és a barna rozslisztből készült termékek.
Sváb ravioli leves / Schwäbische Maultaschen
Hozzávalók 6 személyre: 2,5-3 l marha húsleves, metélőhagyma, petrezselyemzöld;
a tésztához: 10 dkg liszt, 1 tojás, só;
a töltelékhez: 20 dkg marha hús, 5 dkg füstölt sonka, 1 szelet kenyér, 1 evőkanál főtt spenót, 1 hagyma, 1 evőkanál olaj,1+1 tojás, petrezselyemzöld, majoránna, só, bors
Elkészítése: A tésztához a lisztet gyúródeszkára szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk, beleszórunk egy csipetnyi sót és beleütjük a tojást. Villával felverjük, miközben belülről kifelé haladva beledolgozzuk a lisztbe. Mikor már villával nehéz dolgozni, kézzel gyúrjuk tovább, míg a tészta összeáll és kisimul. Letakarjuk és 30 percig pihenni hagyjuk. Addig elkészítjük a tölteléket. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és az olajon üvegesre dinszteljük. A kenyeret vízbe áztatjuk. A húst meg a sonkát ledaráljuk, hozzáadjuk a kiszorított kenyeret, a hagymát, a spenótot, az apróra vágott petrezselyemzöldet meg a majoránnát és a felvert tojást. Sóval és borssal fűszerezzük, majd jól összedolgozzuk. A tésztát nyújtófa segítségével vékonyra kinyújtjuk és 6-7 cm-es négyzetekre vágjuk, majd egy -egy kávéskanálnyi masszát rakunk a közepükbe. A tojást felverjük és egy ecsettel körbekenjük a négyzetek oldalát, majd középen egymásra hajtjuk és a szélein lenyomjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki. A húslevest felforrósítjuk és a raviolikat kiforraljuk benne. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel és metélőhagymával, majd azonnal tálaljuk.
Ebből az adagból 30 db ravioli jött ki.
Micsoda precíz munka! Baromi guszta leves! Ebédre de jó volna...
VálaszTörlésKriszti, ajánlom kipróbálásra, hisz nagyon finom volt!
VálaszTörlésTényleg kipróbálásra való ez a guszta recept, Adélka!
VálaszTörlésKellemes, örömteli és nyugodt, békés Adventet kívánok!!
Nagyon különleges leves, ízletes lehet. Számomra érdekes volt olvasni az összefoglalót a német gasztronómiáról. Köszönöm!
VálaszTörlésDe ügyes vagy! Nagyon csinosak! :) Biztos isteni finom!
VálaszTörlésGyönyörű, étvágygerjesztő és nem is komplikált:-))))
VálaszTörlésAleda! Ezt bármely szomszédasszonyom bátran megirigyelné! Nagyon guszta lett és tökéletes a leírás. Örülök, hogy segíthettem! :-))
VálaszTörlésKöszönöm lányok, kedvesek vagytok! :)
VálaszTörlésGionetta, olyan öröm volt ezt a menüsort elkészíteni, nem is gondoltam volna előtte:) Nagyon finom volt a leves és a második is. Nem is beszélve az édességekről:) Köszönöm, még egyszer, igazán kedves voltál! :)
Köszönöm lányok, kedvesek vagytok! :)
VálaszTörlésGionetta, olyan öröm volt ezt a menüsort elkészíteni, nem is gondoltam volna előtte:) Nagyon finom volt a leves és a második is. Nem is beszélve az édességekről:) Köszönöm, még egyszer, igazán kedves voltál! :)
Nagyon tetszik! Alkalomadtán én is elkészítem. köszönöm, hogy megosztottad!
VálaszTörlés