A töltött káposzta téli étel, Erdélyben kimondottan karácsonykor kerül az asztalra. Finomabb ha nagyobb mennyiségben, azaz legalább 1 kg húsból készítjük, ami lehet vegyesen marha és sertés, de lehet csak sertéshús. A gyalult káposzta csak opcionális, használhatunk helyette a fejes káposztából amit vékonyra vágunk vagy akár el is hagyhatjuk. A kolozsvári szalonna helyett főzhetünk bele füstölt csülköt vagy kolbászt. Hidegben tárolva sokáig eláll, a mondás is azt tartja, hogy a töltött káposzta felmelegítve jobb.
Töltött káposzta
Hozzávalók: 50 dkg marhahús, 50 dkg sertés lapocka, 40 dkg kolozsvári szalonna, 1 nagy fej savanyított káposzta, 50 dkg savanyított gyalult káposzta, 3 hagyma, 20 dkg rizs, 3-4 evőkanál olaj, só, bors, fűszerpaprika
Elkészítése:
1. Előkészítjük a hozzávalókat
2. A rizst megmossuk és lecsöpögtetjük. A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd az olajon megdinszteljük. Félrehúzzuk a tűzről és belekeverjük a fűszerpaprikát.
3. A húsokat ledaráljuk, hozzáadjuk a rizst, a dinsztelt hagymát, a sót meg a frissen őrölt borsot és jól összedolgozzuk.
4. A káposztának kivágjuk a torzsáját és a leveleket szétbontjuk.
5. A káposztaleveleket megormozzuk, ha nagyon nagyok, akkor középen kettőbe vágjuk őket.
6. A masszából egy evőkanálnyit a káposztalevél egyik szélére rakunk.
7. A levelet szorosan feltekerjük.
8. Az ujjunkkal a két szélén a levelet bedugjuk.
9. Egy edény aljára tesszük az ormozáskor leesett káposztacsíkokat, befedjük a gyalult káposztával és a töltelékeket körben egymás mellé rakjuk, ha szükséges két-három sorban is, majd középre helyezzük a kolozsvári szalonná.
10. Az egészet befedjük káposztalevelekkel és felöntjük vízzel. Lassú tűzön 2-2,5 óra alatt megfőzzük.
Sarmale ardeleneşti
Ingrediente pentru
10 persoane: 500 g carne vită, 500 g spată de porc, 400 g piept de porc sau
ciolan afumat, o căpăţână mare de varză acră, 500 g varză murată tăiată, 3
cepe, 200 g orez, 3-4 linguri ulei sau 1 lingură untură, sare, piper proaspăt
măcinat, boia dulce, smântână.
4 megjegyzés:
Nagyjából én is így készítem, egyszerűen imádom, mi télen többször is elkészítjük, de van, hogy csak sima gombócokkal és szálas savanyúkáposztával, füstölt hússal.
De például az édesanyám mindig úgy készítette, hogy sima gombócokkal, a savanyúkáposztával, csípősen, erős paprikával, szemes borssal, fehéren, amikor puha lett minden, kivette a gombócokat, vékonyan berántotta pirospaprikásan, visszarakta a gombócokat, egyet rottyantott rajta és kész.
Soha nem tett bele füstölt húst vagy szalonnát.
Mindig minden variációnál tejfölözve esszük, és minden variációt nagyon szeretem:-))))
Aztamindenit dejólnézki!!! No, legközelebb így fogom csinálni. Mondjuk most Karácsonykor.. :o)
Anikó, én is szoktam gombóccal készíteni, de azt nem töltött káposztának nevezem:)Nagyon finom az is.
Krisz: Te hogy készíted?
Ó, de guszta Aleda... :P
Megjegyzés küldése