Hozzávalók
a piskótához: 4 tojás, 8 evőkanál cukor, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál narancslé, 8 evőkanál liszt, 1 narancs reszelt héja, csipetnyi sütőpor;
a csokoládés : 20 dkg 50 %-os csokoládé(fontos az 50 % kakaótartalmú csokoládé, 20 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 1 dl tejszín
a narancsos krémhez: 25 dkg görög joghurt, 10 dkg porcukor, 2 dl habtejszín, 10 g zselatin, 2 narancs
továbbá: 1 narancs leve, 3 dl habtejszín, 2 narancs, 3 kiwi, 1 gránátalma
Elkészítése:
A piskótához az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral, a végén hozzáadjuk a narancs reszelt héját, narancslevet meg az olajat és kissé még együtt verjük. A sütőport összevegyítjük a liszttel és lazán beleforgatjuk a tojáshabba. 24 cm.es tortaformába öntjük és előmelegített sütőben, 180 fokon, 20 perc alatt megsütjük.
A csokoládés krémhez a tejszínt felforraljuk, hozzáadjuk a feltördelt csokoládét, a porcukrot meg a vajat és lassú lángon addig kavarjuk, míg egynemű krém lesz. Félrehúzzuk és többször átkavarva, kenhető állagúra hűtjük.
Egy kevés narancshéjat lereszelünk és kiszorítjuk a levét. Feloldjuk benne a zselatint, felmelegítjük(nem forraljuk), majd belekavarjuk a joghurtba. Belekavarjuk a reszelt narancshéjat is. A habtejszínt felverjük és könnyedén összekavarjuk a joghurttal.
A piskótát lapjában kettőbe vágjuk és a lapokat meglocsoljuk a narancslével, majd lekenjük a csokoládés krémmel. Kapcsos tortaforma aljára tesszük az első lapot és rákenjük a joghurtos krém felét, rátesszük a második lapot és befedjük a megmaradt krémmel. Egy éjszakára dermedni hagyjuk.
A tortát tálcára emeljük, az oldalát bevonjuk a felvert habtejszínnel és kirakjuk a gyümölcsökkel.
Tort de portocale cu fructe exotice
Ingrediente:
pentru blat: 4 ouă, 8 linguri zahăr, 2 linguri ulei, 2 linguri suc de
portocale, 1 lingură de coaja rasă de portocală, 8 linguri făină, ½ plic praf de copt;
pentru crema de ciocolată: 200 g ciocolată cu minim 50 % conținut de cacao, 200 g unt, 50 g
zahăr pudră, 100 ml frişcă;
pentru crema de portocale: 250 g iaurt grecesc, 100 g zahăr
pudră, 200 ml frişcă, 10 g gelatină, 2 portocale;
pentru asamblare şi decorare: sucul de la 2 portocale, 300 ml frişcă, 2
portocale, 3 kiwi, 1 rodie.
Prepararea:
1.
Se mixează ouăle
întregi zahărul, până se obține a spumă densă , după care se încorporează coaja şi zeama de portocale, uleiul și făina amestecată cu praful de copt.
2.
Compoziţia se coace într-o formă de tort de 24 cm, timp de
20-25 minute la 180 de grade.
3.
Pentru crema de
ciocolată se amestecă la foc mic frişca, untul, ciocolata mărunțită și zahărul
pudră, până se obţine o cremă omogenă, după care se lasă la răcorit.
4.
Pentru crema de portocale se rade puţină coajă de
portocală, se stoarce zeama şi se dizolvă în ea gelatina. Iaurtul
se amestecă cu zahărul pudră, apoi se încorporează coaja rasă, frişca bătută și
gelatina încălzită.
5.
Blatul se taie în două foi, se însiropează fiecare cu
sucul de portocale, după care se ung cu crema de ciocolată. Se pune unul dintre
foi în inel de tort, se întinde jumătate din crema portocale, se aşează a doua
foaie, peste care se întinde crema rămasă.
6.
Tortul se lasă 3-4 ore la rece, după care se scoate
inelul, se îmbracă cu frişcă bătută şi se decorează cu fructele exotice.
A tortát a férjem szülinapjára készítettem. Boldog szülinapot itt is, kedvesem :)
Hű, de csodálatos torta!
VálaszTörlésGratulálok hozzá!
a férjedet pedig isten éltesse sokáig! :)
Hű, ez istenien néz ki. Még sosem jöttem rá, hogyan lehet a gránátalát enni, hiszen nincs belseje, azaz húsa, csak ezek a bogyók benne, azokat kelle ezek szerint megenni? :-)
VálaszTörlésAzokban a kis bogyókba nagyon sok c vitamin van.
TörlésIsten éltesse a párodat, Adélka!!
VálaszTörlésA torta egyszerűen gyönyörű!:)
Boldog szülinapos ez a torta! Pompásan fest!!!
VálaszTörlésBoldog születésnapot férjednek! Isten éltesse még nagyon sokáig! :)
VálaszTörlésCsodaszép és finom tortát készítettél!
Köszönöm szépen, a férjem nevében is!
VálaszTörlés:)
Kedves Aleda! A recept alapján elkészítettem a tortát (életem első próbálkozása). Az ízek csodálatosak. A csokis krémmel viszont volt egy kis gondom. Szirup sűrűségű volt kihűlés után is és csak kb.2-3 óra múlva sűrűsödött be. Mit ronthattam el?
VálaszTörlésEgy dologra tudok tippelni, hogy nem használt 50%-os kakaótartalmú csokoládét, ugyanis az keményíti meg a csokoládékrémet. Esetleg talán főzte is a krémet? Ugyanis, csak melegíteni kell és közben kavarni, egészen addig, míg egynemű lesz a krém.
VálaszTörlésA csoki valóban nem volt 50% kakaótartalmú :-(. Köszönöm a választ.Amint alkalom adódik újra megsütöm a tortát :-)
VálaszTörlésElfogadnék belőle egy nagy szeletet
VálaszTörlés