A magyar értelmező szótár szerint a korhely iszákos embert jelent, aki gyakran vesz részt éjszakába nyúló mulatozásban, kocsmázásban. Az alkoholfogyasztás káros hatással van a májra, irritálja a gyomor falát, dehidratálja a szervezetet, ezért jelentkeznek az úgynevezett másnapossági tünetek. Ezek enyhítésére a legjobbak a savanyú káposztából készült levesek, ezért nevezik ezt a levest korhelylevesnek. Szilveszter éjszakáján talán többen néznek a pohár fenekére mint máskor, ezért lett az újévi étlap jellegzetes lélekerősítő levese. De nemcsak szilveszter éjszakáján, hanem a téli hónapokban bármikor készíthető, míg van savanyú káposzta, hisz nagyon tápláló, melegítő és nem utolsó sorban egy nagyon ízletes leves.
Korhelyleves másnapos gyomorra
Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta, 25 dkg csont nélküli oldalas, 15 dkg füstölt kolbász, 1 hagyma, 2+2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, só, paprika, babérlevél;
a tálaláshoz: tejföl
Elkészítése:
1. A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. Az oldalast kockára, a kolbászt pedig karikára vágjuk.
2. A hagymát kevés olajon üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a húst és fehéredésig pirítjuk.
3. A káposztát ha szükséges átmossuk, lecsöpögtetjük, majd kissé összevágjuk és hozzáadjuk a húshoz. Összekavarjuk, felöntjük vízzel, megsózzuk, beletesszük a babérlevelet és megfőzzük.
4. Mikor a hús meg a káposzta majdnem megfőttek, beletesszük a kolbászt is.
5. Egy serpenyőben a megmaradt olajon világosra pirítjuk a lisztet, félrehúzzuk a tűzről és belekavarjuk a fűszerpaprikát, felöntjük egy kevés vízzel és csomómentesre kavarjuk.
6. A rántást rátöltjük a levesre és kiforraljuk. Tálaláskor tejfölt adunk hozzá.
Ciorbă
de varză acră cu costiță
Ingrediente
pentru 4 persoane: 500 g varză acră, 250 g costiţă fără os, 150 g cârnaţi
afumati, 1 ceapă, ulei, 1 lingură făină, sare, piper, foi de dafin.
Prepararea:
Se căleşte ceapa mărunţită în două linguri de ulei, se adaugă carnea tăiată
cubuleţe şi se prăjeşte până la înnălbire. Se spală varza- dacă este foarte sărată
nu se mai pune sare în ciorbă- se lasă să se scurgă, se pune peste carne, se
amestecă şi se toarnă apă peste ele. Se
adaugă frunzele de dafin şi se lasă să fiarbă. Când carnea este aproape fiartă, se adaugă şi cârnaţii tăiaţi rondele.
Într-un vas se face un rântaş din ulei
şi făină, se trage de pe foc, se adaugă boiaua, se toarnă apă rece şi se
amestecă până ce textura devine omogenă. Se pune rântaşul în ciorbă şi se lasă
să dea în clocot. Se serveşte cu
smântână.
Korhelylevesek másként
http://aledakonyhaja.blogspot.ro/2014/01/husgombocos-korhelyleves.html
http://aledakonyhaja.blogspot.ro/2012/02/korhelyleves.html
http://aledakonyhaja.blogspot.ro/2014/02/kaposztale-leves.html
Ha bírnám ennék belőle, annyira szeretem a savanykás leveseket. Sajnos az utóbbi időben csínján kell bánnom a káposztával. Nagyon guszta!
VálaszTörlésAdélka, én bizony megennék egy jó nagy tányérral ebből a csodás levesből, ha tehetném!:)
VálaszTörlésA korhelyleves finom. Ezt a receptet ki fogom próbálni. A nyelvezete is érthető, csak ez a sok "kavarás " nem tetszik. Nálunk a kavarás pejoratív, mi az ételt keverni szoktuk :-)Lelkes látogatója leszek az oldalnak Üdv.
VálaszTörlésKedves Éva!
VálaszTörlésKöszönöm a látogatást és a megjegyzést is. Valóban, igaza van, a jövőben kerülni fogom a kavarást, vagyis keverni fogok :)
Várom továbbra is!
Üdv.