A házi tarhonya készítését szintén nagymamámtól tanultam. Téli napokon több adagot is szokott készíteni, amit megszárított és vászontarisznyában tárolta a kamrában felakasztva. A tarhonyát nem zsiradékban pirította hanem a sütőben, szárazon és a füstölt csont alaplével öntötte fel, így egészen különleges ízt kapott. Hagymás házi kolbászt készített melléje.
Hozzávalók a
tarhonyához: 2 tojás, 20-24 dkg liszt, 1 kávéskanál só; továbbá: 1 l
csülöklé vagy húsleves, 2-3 szál füstölt kolbász, 2 hagyma, 1 evőkanál zsír, 1
dl paradicsomlé, 1 evőkanál paprikakrém, só, fűszerpaprika
Elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót meg a felvert tojásokat
és kézzel elkezdjük összedolgozni, míg az egész lisztet felveszi. Ha szükséges,
egy nagyon kevés vizet adunk hozzá. A végén deszkán összegyúrjuk, nagyon
kemény tésztának kell lennie. Egy nagy lyukú reszelőn lereszeljük és a
tenyerünkkel, gyors mozdulatokkal kissé összemorzsoljuk. Szikkadni hagyjuk, majd
egy tepsibe tesszük és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Mikor szép
színe lett, beleöntjük egy edénybe és felöntjük a csülöklével, enyhén megsózzuk
és lassú lángon megfőzzük. Ha szükséges, kevés levet még öntünk rá, de mindig
csak keveset és közben duzzadni hagyjuk. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk
és a zsíron megdinszteljük. Beletesszük a karikára vágott kolbászt, a
paprikakrémet és összesütjük. Megszórjuk a fűszerpaprikával, felöntjük a
paradicsomlével és kiforraljuk. Tálaláskor a tarhonyát a tányérra rakjuk,
közepébe egy mélyedés alakítunk ki és belekanalazzuk a szaftos kolbászt.
Savanyúsággal tálaljuk.
5 megjegyzés:
Jöhetne hozzánk ma ebédre, a kisfiam nagyon szereti a tarhonyát. Bár így pirítva csak Anyukám szokta készíteni, de nagyon jó.
Nagyon guszta! Szeretem a tarhonyát, de talán egyszer próbálkoztam a házi készítésével.
Ez is a kedvencem, bár én készen veszem a "házi" tarhonyát és szalonnazsíron pirítom meg, sőt még a gyárilag készült tarhonyát, azt a kis kerekszeműt, amit itt nálunk úttörőgombócnak neveztek régen a menzákon, szóval még azt is szeretem, hagymás kolbival, pörköltekkel, lecsóhoz, szóval minden szaftoshoz:-))))
Ez a házi tarhonya biztos sokkal finomabb mint a bolti. És a csülöklé... no azzal még jobb lehet! Finom, egyszerű, de nagyon frappáns recept!
Én is szalonna zsírjában szoktam pergeli a tarhonyát, és nem olyan régen Anyukám épp nálunk volt, mikor azt készítettem. Ő kérdezte, hogy emlékszem e, h mama szárazon, a sütőben pergelte, na egyből beugrott a kép és az íz:) Egészen más íze van, nagyon finom :)
Megjegyzés küldése