Hozzávalók: sertés szalonna és háj
Elkészítése:
- A szalonnát és a hájat külön-külön olvasztjuk, mert a háj hamarabb olvad. A húsos szalonnát is külön sütjük az előbbiektől.
- A szalonnát kb. 2x2 cm-es kockákra váruk, lehetőleg egyformára az egészet, hogy egyszerre olvadjon, különben a kisebb darabok megégnek.
- Egy zománcozott vasedény edény aljára vizet teszünk (1 kg szalonnához 0,5 dl vizet) és erre rakjuk a szalonna kockákat, majd közepes tűzőn sütni kezdjük. A felszabaduló gőzben a szalonna jobban kiengedi a zsírját és nem is sül oda az edény aljához.
- A szalonnát sütés közben sűrűn kavargatjuk, hogy oda ne égjen.
- Akkor van kész, mikor a zsír átlátszó az edényben, a töpörtyű pedig kívül aranybarna színű, kettévágva a belseje nem fehér, hanem ott is átsült és világosbarna a színe.
- A zsír sütésére nagyon ügyeljünk, mert ha
túlsütjük, megbarnul, ha kevésbé sütjük ki, akkor könnyen megromlik.
- A megpirult töpörtyűt szűrőkanállal egy szűrőbe szedjük és hagyjuk, hogy a fölösleges zsír lecsöpögjön. Még langyosan, enyhén megszórjuk sóval és kihűlés után üvegkannákba tesszük Légmentesen lezárva, hideg, szellős helyen tároljuk. 1-2 hónapig eláll.
- A visszamaradt zsírt ülepedni hagyjuk, majd tiszta és száraz, hibátlan zománcozású zsírosbödönbe öntjük. Az edényt csak a zsír kihűlése után fedjük le. A zsírosbödönöket előtte való napon jól kimosunk, forró vízzel leforrázunk és jól kiszárítjuk.
- A sertés háját ugyanúgy
sütjük ki, de ezt 4x4 cm-re, vágjuk. A háj töpörtyűje törmelékes lesz, ezért töpörtyűs pogácsák készítéséhez használjuk.
Frissen nagyon finom! A disznóvágásról szóló bejegyzésedért elismerésem! :)
VálaszTörlésNagymamám sokszor csinálta. Azt mondta abálja a szalonnát. Utáltam, ha csinálta, mert iszonyú büdös volt, de a friss töpörtyűt én is nagyon szerettem. Itt, Németországban nem lehet kapni. üdv
VálaszTörlésNálunk is pont így készül:)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki a tepertőd ! Mifelénk a töpörtyűt ,tepertőnek hívják ,talán nem veszed rossz néven ha ideírok vagy két variációt ami mifelénk dívik . Az egyik a pörcös tepertő amit úgy készítenek hogy az olyan jó vastag zsír szalonnát vesznek hozzá amit nálad is látni lehet csak bőrösen úgy jó tenyérnyi darabokat és azoknak a tetejét bevagdossák 4-be ,6-ba,8-ba ,nagyságtól függően és ezeket sütik ki . Aztán mikor elkészültek ,akkor tiszta befőttes üvegekbe teszik majd felöntik zsirral és így hagyják kihűlni .majd celofánnal légmentesen lezárják és elteszi a kamra mélyére ! Majd nyáron mikor már van paradicsom meg paprika akkor előveszik és kiolvasztják ,kicsit átsütik ,ilyenképpen olyan lesz mintha most sütötték volna ,csoda finom még frissen kovászolt ugorkával is és természetesen friss kenyérrel ,hogy a hideg sörről,vagy a jó fröccsről már ne is szóljak !
VálaszTörlés