2014. február 17.

Téli meggyleves





Hozzávalók: 1 meggybefőtt(370 ml), 1 evőkanál étkezési keményítő, 4 dl tej, 1 dl tejföl, só, fahéj; a grízgombóchoz: 3 dl tej, 4 evőkanál gríz, 1 dkg vaj, 1 tojás, só

Elkészítése: A meggybefőttet leszűrjük,  a levét visszafogjuk és főni tesszük. Az étkezési keményítőt csomómentesre kavarjuk a tejjel beleöntjük a befőttlébe. Hozzáadjuk a fahéjat, egy csipetnyi sót és kiforraljuk. A grízgombóchoz a tejet felforraljuk, hozzáadunk egy csipetnyi sót és folytonos kavargatás mellett beleszórjuk a grízet és megfőzzük. Félrehúzzuk a tűzről és belekavarjuk a vajat, majd hűlni hagyjuk. Ha meghűlt, belekavarjuk a tojássárgát és a kemény habbá vert fehérjét. Egy kanál segítségével gombócokat formázunk a masszából és 1-2 perc alatt, forró vízben kifőzzük. Szűrőkanállal kiszedjük és a meleg levessel tálaljuk. Tejfölt adunk melléje. 


1 megjegyzés:

HajniZoli írta...

Ezt a grízgombócot kifogom próbálni, jól hangzik a meggylevessel!:-)

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...