Hozzávalók:
1 meggybefőtt(370 ml), 1 evőkanál étkezési keményítő, 4 dl tej, 1 dl tejföl,
só, fahéj; a grízgombóchoz: 3 dl tej, 4 evőkanál gríz, 1 dkg vaj, 1 tojás, só
Elkészítése:
A meggybefőttet leszűrjük, a levét visszafogjuk és főni tesszük. Az
étkezési keményítőt csomómentesre kavarjuk a tejjel beleöntjük a befőttlébe.
Hozzáadjuk a fahéjat, egy csipetnyi sót és kiforraljuk. A grízgombóchoz a tejet
felforraljuk, hozzáadunk egy csipetnyi sót és folytonos kavargatás mellett
beleszórjuk a grízet és megfőzzük. Félrehúzzuk a tűzről és belekavarjuk a
vajat, majd hűlni hagyjuk. Ha meghűlt, belekavarjuk a tojássárgát és a kemény
habbá vert fehérjét. Egy kanál segítségével gombócokat formázunk a masszából és
1-2 perc alatt, forró vízben kifőzzük. Szűrőkanállal kiszedjük és a meleg
levessel tálaljuk. Tejfölt adunk melléje.
Ezt a grízgombócot kifogom próbálni, jól hangzik a meggylevessel!:-)
VálaszTörlés