Hozzávalók :
a piskótához: 6 tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg darált mandula, 5 dkg étkezési keményítő, 1 evőkanál olaj, 1 teáskanál reszelt citromhéj, csipetnyi só;
a tortaformához: kevés vaj, 1 evőkanál liszt;
a krémhez: 4 dkg étkezési keményítő, 10 dkg cukor, 4 dl kávé, 4 dl habtejszín, 10 g zselatin +0,5 dl kávé
a díszítéshez: 10 dkg mandula, 14 szem kávébab
Elkészítése:
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikavarjuk a sóval, a cukorral meg a citromhéjjal, majd belekeverjük az olajat, a darált mandulát és az étkezési keményítőt. A fehérjét kemény habbá verjük és beleforgatjuk az előbbi masszába. Kivajazott, belisztezett, 20-22 cm-es tortaformába simítjuk és előmelegített sütőben, 180 fokon, 25-30 perc alatt megsütjük.
A krémhez az étkezési keményítőt összekavarjuk a cukorral, felöntjük a kávéval és megfőzzük. Tetejére egy fóliát teszünk és hagyjuk kihűlni. A zselatint 0,5 dl kávéban feloldjuk, felmelegítjük(nem forraljuk). A habtejszínt felverjük, a zselatint összekeverjük a kihűlt kávékrémmel és beleforgatjuk a tejszínt, majd négy részre osztjuk. A piskótát három lapba vágjuk és megtöltjük két rész krémmel, eggyel pedig bevonjuk.
Egy éjszakára hűtőbe rakjuk, másnap pedig a tetejét és az oldalát megszórjuk apróra vágott mandulával. A megmaradt krémet csillagcsővel ellátott nyomózsákba rakjuk és krémrózsákat nyomunk a torta tetejére. Kávébabbal és mandulaszeletekkel díszítjük.
Ingrediente:
pentru blat: 6
ouă, 150 g zahăr, 100 g migdale măcinate, 50 g amidon alimentar, 1 lingură ulei, 1 linguriță coaja rasă de
lămâie, un praf de sare
pentru cremă: 40
g amidon alimentar, 100 g zahăr, 400 ml
cafea, 400 ml frișcă vegetală, 10 g gelatină + 50 ml cafea rece
pentru decorare:
100 g migdale mărunțite, 14-16 boabe de cafea
Prepararea:
1. Gălbenușurile se bat cu sarea, zahărul și
coaja de lămâie, după care se incorporează uleiul și migdalele amestecate cu amidonul.
2. Albușurile se bat spumă, se incorporează în
compoziția de gălbenușuri.
3. Compoziția se pune într-o formă de tort cu
diametrul de 20-22 cm, unsă cu unt și tapetată cu făină, după care se coace
25-30 minute la 180 grade.
4. Pentru cremă se amestecă zahărul cu
amidonul și cafeaua, se fierbe la foc moderat, după care se acoperă cu folie
alimentară și se lasă la răcorit.
5. Gelatina se înmoaie în 50 ml cafea, după
care se încălzește puțin.
6. Se bate frișca, se incorporează împreună
cu gelatina în budinca de cafea, după care se împarte în patru părți egale.
7. Blatul de tort se taie în trei foi, se
umple cu două părți de cremă, se îmbracă și exteriorul cu o parte de cremă. Se
pune la rece peste noapte.
8. A doua zi se presară exteriorul tortului cu
migdalele ușor rumenite. Crema rămasă se pune în sac de ornat cu vârf de stea,
se șprițează 14-16 rozete de cremă și se decorează cu boabe de cafea.
5 megjegyzés:
Nagyon szép lett a tortád, és biztos finom is!
Milyen régóta készülök én is megsütni!
Na, talán majd most, hogy emlékeztetsz!
Úristen Adél, ez gyönyörűséges, imádom a kávékrémmel töltött akármiket, először, első látásra azt hittem dió torta, azt is szeretem nagyon, egyáltalán minden ilyet nagyon-de-nagyon szeretek, mit nem adnék csak egyetlen szeletkéért:-))))
Gyönyörű ez a torta!!!!! :-)
Mostanában kávé függő lettem, ahogy a blogomon is látszik. Ilyen finom tortát bármikor bevállalnék, még este is... Csodás!!
Ez egy nagyon finom torta lehet! :-) A fotók is csodaszépek Adél :-)
Megjegyzés küldése