Oldalak
▼
2014. március 15.
Jókai torta
A torta ötlete a Tortaimádó blogról.van.
Hozzávalók: 6 tojás, 15 dkg cukor, 12 dkg liszt, 1 evőkanál olaj, csipetnyi só;
a tortaformához: kevés vaj és liszt;
a krémhez: 5 dl habtejszín, 3 dkg kakaó, 1 narancs, 3 g zselatin;
a karamell réteghez: 7 dkg cukor, 2 dkg vaj, 4 evőkanál tejszín;
továbbá: 2 narancs, 5 dkg csokoládé reszelék
Megjegyzés: Hulala habtejszínt (habalapot) használtam, ami édes, ezért a krémbe nem kell cukor.
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikavarjuk a sóval meg a cukorral és belekavarjuk az olajat meg a lisztet. A fehérjét kemény habbá verjük, beleforgatjuk a lisztes masszába és kivajazott, belisztezett 22-24 cm-es tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 25-30 perc alatt megsütjük.
A kakaós krémhez 3 dl habtejszínt felverünk, a végén hozzáadjuk a kakaót és csak addig verjük vele míg összekeverődik. Ebből a krémből félreteszünk egy keveset a díszítéshez.
A narancsos krémhez lereszelünk egy teáskanálnyi narancshéjat, a levét kiszorítjuk és feloldjuk benne a zselatint, majd felmelegítjük. A megmaradt 2 dl habtejszínt felverjük, belekeverjük a narancshéjat meg a zselatint és összekeverjük.
A piskótát 3 lapba vágjuk és meglocsoljuk narancslével. Az alsó lapot lekenjük a kakaós krémmel, rátesszük a második lapot és lekenjük a narancsos krémmel majd befedjük a harmadik lappal. A karamell réteghez a cukrot világosbarnára pirítjuk, hozzáadjuk a vajat meg a tejszínt és felforraljuk. Langyosra hűtjük és a torta tetejére simítjuk. A torta szélét vékonyan lekenjük kakaós krémmel és megszórjuk a csokoládé reszelékkel, majd egy éjszakára hűtőbe rakjuk.
Másnap a megmaradt kakaós krémet csillagcsővel ellátott nyomózsákba rakjuk és krémrózsákat nyomunk a torta tetejére. Naranccsal díszítjük.
Nagyon szép, és nagyon finom lehet.
VálaszTörlés1 megjegyzés: a Hulala az nemhab'tejszín', csak hab. habalap. tejhez semmi köze.
VálaszTörlésolyat se mondunk, hogy Rama vaj... :)
A hulala tejfehérjét tartalmaz. Egy tejallergiás megjegyzése!
Törlésbtw: baromi korrektül fest, és így elolvasva, az ízvilága isteni lehet. mentve :)
VálaszTörlésKáprázatosan mutatós lett a tortád, és biztos nagyon finom!
VálaszTörlésÜgyes vagy! :)
Hűű Aléda, ez több mint csodálatos!!! :)
VálaszTörlésNahát milyen jól fest! Mit nem adnék most egy szeletért...Meg is gyógyulnék tőle...
VálaszTörlésKöszönöm lányok! :)
VálaszTörlésTeljesen igazad van, semmi köze a tejhez, ez egy növényi habalap, de így meg még kevesebben ismerik.
Nagyon szép lett a tortád, és örülök, hogy a blogomról választottad. :-)
VálaszTörlésKöszönöm a receptet, ma készítettem el, és nagyon nagy sikert aratott nálunk. Egyetlen kérdésem, hogy mi a trükkje annak, hogy a csokidarabkák az oldalán maradjanak? Mert nekem nem sikerült, az oké, hogy kicsit megdöntöm a tortát, és úgy szórom rá, de akkor is lepotyogott.
VálaszTörlésKedves Gabriella!
VálaszTörlésÖrülök, h ízlett a torta! :)
Én a következőképpen csinálom a torta szélét:
A torta alá nyúlok egy széles késsel és egy hirtelen mozdulattal a bal tenyeremre emelem. Ha ez túl merész, akkor esetleg egy, a tortával megegyező átmérőjű kerek kartonra pl. A csokoládé forgácsot vagy reszeléket egy mélytányérba szórom és a jobb kezemmel belemarkolok, a tortát a tányér fölé tartom és a kezemmel a forgácsot a torta széléhez nyomom, közben a tortát körbeforgatom. Így a fölösleg visszapereg a tányérba. Remélem elég érthető voltam :)
Az alábbi videóban megnézheted ezt a műveletet, a 15,15 perctől.
https://www.youtube.com/watch?v=mQtkOCpQFDU
Igen, köszönöm a tippeket, teljesen érthető. :)
VálaszTörlés