Oldalak

2014. április 30.

Spenótos virágkenyér




Formázási ötlet innen




Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2 dl víz, 20 dkg spenót, 5 dkg vaj, csipetnyi cukor, 1/2 teáskanál só, 2 dkg  elesztő; a tetejére: 1 tojássárgája, 1 teáskanál olaj, 1 evőkanál víz, 1 evőkanál szezámmag

Elkészítése: A langyos vízbe belekeverjük a cukrot meg az elmorzsolt élesztőt és hagyjuk felfutni. A spenótot megmossuk és enyhén sós vízben, 2-3 percig főzzük, majd leszűrjük és mikor kihűlt összevágjuk. A liszthez hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a spenótot, a sót meg az olvasztott vajat és megdagasztjuk. Letakarjuk és 40 percig kelni hagyjuk. Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk és átgyúrjuk, majd 3 részre, majd mindegyik részt újabb 2 részre osztjuk. Egy virágkenyérhez 2 rész tésztát  12x25 cm-es csíkokra nyújtjuk, hosszában kettőbe hajtjuk és 1 cm-ként bevagdossuk. Az egyik tésztacsíknak a két végét kör alakban összeillesztjük, a másik tésztacsíkot pedig feltekerjük és a kör közepébe tesszük. A többi tésztával ugyanúgy járunk el.  Az így kapott 3 virágkenyeret sütőpapírral bélel tepsibe tesszük, és a szirmokat lekenjük az olajjal és vízzel elkevert tojássárgájával, majd megszórjuk a szezámmaggal. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 25 perc alatt megsütjük.
 

Megjelent az áprilisi Erdélyi konyha lapban.



2014. április 29.

Halgolyók epres salsával





Hozzávalók: 50 dkg halfilé, 15 dkg füstölt halkonzerv, 2 tojás, 1 csokor medvehagyma, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, só, bors, chilipehely; a sütéshez: 4 dl olaj; 
a salsához: 35 dkg eper, 1 uborka, 1 hagyma, 1 csokor menta, 2 evőkanál olívaolaj, 1-2 evőkanál balzsamecet, só, bors

Elkészítése: A füstölt halkonzervet lecsöpögtetjük, a benne lévő halhúst a halfilével együtt ledaráljuk vagy késes aprítóban összevágjuk. Hozzáadjuk a tojásokat, a megmosott és apróra vágott medvehagymát, megsózzuk,  borssal meg chilipehelyel ízesítjük és összedolgozzuk annyi zsemlemorzsával, hogy formázható masszát kapjunk. Olajos kézzel diónyi nagyságú golyókat formázunk és forró olajban, lassú tűzön, aranybarnára sütjük. A salsához az epret megmossuk, kicsumázzuk és kisebb darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a megmosott és szintén kisebb darabokra vágott uborkát, az apróra vágott hagymát és mentát. Meglocsoljuk az olajjal, a balzsamecettel, sózzuk, borsozzuk és összekavarjuk. A halgolyókat citrommal és az epres salsával tálaljuk.


2014. április 26.

Likőrös meggyleves




Hozzávalók: 1 üveg meggybefőtt(370g), 1 evőkanál étkezési keményítő, 2 dl tejszín, 1 dl meggylikőr, 1 evőkanál méz

Elkészítése: Az étkezési keményítőt elkavarjuk a tejszínnel, felöntjük 5 dl vízzel és a meggybefőttel, majd felforraljuk. Belekavarjuk a mézet és hozzáöntjük a likőrt, egyet forralunk még rajta és félrehúzzuk a tűzről. Lehűtve tálaljuk. 

2014. április 24.

Kaszinó tojás






 Hozzávalók: 5 tojás, 10 dkg májkrém, 2 dl tejföl, 1,5 dl olaj, 1 teáskanál mustár, só, fehér bors, fűszerpaprika, petrezselyemzöld


Elkészítése: 
1. Előkészítjük a hozzávalókat.
2. 4 tojást keményre megfőzünk, hideg vízben hűlni hagyjuk, majd megpucoljuk. 
3. A tojásokat félbevágjuk és a sárgájukat óvatosan kikaparjuk. 
4. A megmaradt nyers tojást szétválasztjuk, a sárgájához hozzáadunk egy főtt tojássárgáját, egy csipetnyi sót meg a mustárt és folytonos kavarás mellett vékony sugárban hozzáadjuk az olajat. 
5. A majonézbe belekavarjuk a tejfölt és ízlés szerint sózzuk meg borsozzuk. 
6. A megmaradt tojássárgáját villával összetörjük, hozzáadjuk a májkrémet, az apróra vágott petrezselyemzöldet meg a fűszereket és kikavarjuk. 1-2 evőkanál tejfölös majonézt keverünk bele, hogy krémes állagú masszát kapjunk. 
7. A májkrémes masszát csillagcsővel ellátott műanyag zacskóba kanalazzuk és a fél tojásfehérjéket megtöltjük vele. 
8. A tejfölös majonézt tányérba simítjuk, belehelyezzük a megtöltött tojásokat és tetszés szerint díszítjük. 





2014. április 23.

Sárgarépa torta






Hozzávalók a piskótához:  4 tojás, 20 dkg cukor, 15 dkg liszt, 15 dkg sárgarépa, 7,5 dkg dió, 1 dl olaj, 2 dl joghurt, 1 citrom, 1 tasak sütőpor, csipetnyi só; a tortaformához: 1 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt; a krémhez: 10 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 1/2 citrom reszelt héja, 15 dkg tehéntúró; a mázhoz: 15 dkg porcukor, 1/2 citrom leve; a díszítéshez: 2 dl habtejszín, 5 dkg dió


Elkészítése
1. A sárgarépát meghámozzuk, megmossuk és apró lyukú reszelőn lereszeljük. A diót ledaráljuk.
2. A tojásokat egy keverőtálba törjük, hozzáadjuk a cukrot és kézi habverővel addig verjük, míg vastag habkrém lesz belőle. 
3. Hozzáadjuk a sót, a citrom levét és reszelt héját, a joghurtot meg az olajat és összekeverjük.
4. Belekeverjük a sütőporral összevegyített lisztet, majd a sárgarépát meg a diót. 
5. Egy 22-24 cm-es tortaformát kikenünk olajjal, belisztezzük, majd belesimítjuk a masszát és előmelegített sütőben, 180 fokon, 25-30 perc alatt megsütjük. 
6. A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a porcukorral meg a citromhéjjal, majd kanalanként hozzáadjuk a lecsöpögtetett tehéntúrót. 
7. A kihűlt piskótát lapjában kettőbe vágjuk, az alsó lapot lekenjük a krémmel majd befedjük a másik lappal. 
8. A mázhoz a porcukrot addig kavarjuk 2-3 evőkanál citromlével, míg teljesen sima, sűrűn folyós, fényes máz lesz. 
9. A citrommázat a torta tetejére öntjük és késsel elsimítjuk rajta. 
10. A habtejszínt felverjük.  A  torta oldalát vékonyan bekenjük egy kevés tejszínhabbal és megszórjuk a darált dióval. Csillagcsőves habzsákkal a tortára körbe tejszínrózsákat 




2014. április 18.

Csirkemájpuding fürjtojással






Hozzávalók:  50 dkg csirkemáj, 7-8 fürjtojás, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 2 tojás, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, só, bors, petrezselyemzöld; a formához: 1 dkg vaj, 1 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítése: A csirkemájat megtisztítjuk az ereitől, megmossuk és forró vízben, 5-6 perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük és hűlni hagyjuk. A fürjtojásokat keményre főzzük, késsel pár helyen megtörjük a héját és 5 percre hideg vízbe tesszük, majd megpucoljuk. A szalonnát kockára vágjuk és kisütjük. Mikor félig megvan, hozzáadjuk a csíkokra vágott hagymát, átsütjük benne és végül beletesszük az apróra vágott fokhagymát is. Ha kihűlt, a csirkemájjal együtt ledaráljuk. Hozzáadjuk a zsemlemorzsát, az apróra vágott petrezselyemzöldet, a tojás sárgáját, ízlés szerint sózzuk meg borsozzuk és végül beleforgatjuk a kemény habbá vert fehérjét. Egy 20-25 cm hosszú formát kikenünk vajjal  és megszórjuk zsemlemorzsával, belesimítjuk a massza felét, ráhelyezzük a megpucolt fürjtojásokat és befedjük a megmaradt masszával. Tetejét fóliával befedjük, berakjuk egy tepsibe és félig felöntjük vízzel. Forró sütőben, 35-40 percig gőzöljük. A formában hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk és szeletekre vágva tálaljuk. 



2014. április 17.

Tojásrúd






Hozzávalók: 5+2 tojás, 1 evőkanál étkezési keményítő, 4 evőkanál olaj, só, fehérbors; a sütéshez: 1 evőkanál olaj

Elkészítése: 5 tojást keményre főzünk, hideg vízben kihűtjük és megpucoljuk. A fehérjét apróra vágjuk, enyhén megsózzuk és borsozzuk. A nyers tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük és beleforgatjuk az étkezési keményítőt, 2 evőkanál olajat meg a felaprózott tojásfehérjét. Egy 20x25 cm nagyságú tepsibe sütőpapírt teszünk, lekenjük olajjal, belesimítjuk a masszát és előmelegített sütőben, 170 fokon, 10-12 perc alatt megsütjük. Közben a főtt tojássárgáját villával összetörjük, hozzáadjuk a nyers tojássárgáját,  a megmaradt 2 evőkanál olajat, enyhén sózzuk, borsozzuk és összedolgozzuk. A tojásfehérje lapot kivesszük, keskenyebbik felére halmozzuk a sárgáját rúd formájában és feltekerjük. Belecsavarjuk a sütőpapírba, két végén a papírt megszorítjuk és 10 percre visszatesszük a sütőbe. A sütőpapírban hagyjuk kihűlni, majd hidegen 1 cm vastagságú szeletekre vágjuk és önmagában vagy feltétként fogyasztjuk