2014. június 26.
Szendvics borjúvagdaltból Dubarry módra
Mindannyian nap mint nap szembesülünk az örökös problémával: mit is csomagoljak holnapra a gyerekeknek, a férjnek és saját magamnak is? Bármennyire választékos is a felhozatal a felvágottas, sajtos és vajkrémes pultoknál, annál inkább szembesülünk vele, hogy egyik sincs az ínyünkre. A velük készített tízórait csak ímmel-ámmal fogyasztjuk, vagy rosszabb esetben bontatlanul visszük haza, miközben azon jár az eszünk, de finom is volt a tegnapi ebéd vagy vacsora. Bizonyára szívesen csemegéznénk el a megmaradt részét tízóraiként, vagy ha nem maradt, azzal a befektetéssel, amit a felvágottakra és társaira költünk, egy főétel hozzávalóit is be tudjuk szerezni. Igaz, hogy kis munka is adódik még vele, de ebédhez készíthetünk egyből dupla adagot, hogy másnapra is jusson belőle. Egy új ötlet ötlet ahhoz, hogy kedvükre tízóraizzanak, szünet után pedig jóllakottan és elégedetten folytassák a dolgukat!
Hasonló ötletek:
Gombás brokkolis gratin szendvics
Cigánypecsenye szendvics köntősben
Hozzávalók 4 személyre: 4 zsemle, 40 dkg borjúhús, 1 kis fej karfiol, 4 szelet sajt, 2 cikk fokhagyma, 1 teáskanál mustár, 2 evőkanál olaj, majoránna, só, bors: továbbá: saláta, paprika
Elkészítése: A borjúhúst ledaráljuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a mustárt, sóval és borssal ízesítjük és jól összedolgozzuk. Négy felé osztjuk, és korong alakúra formáljuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és meglocsoljuk olajjal. Előmelegített sütőben, 15 percig sütjük. Eközben a karfiolt rózsáira szedjük és enyhén sós vízben, 3-4 perc alatt előfőzzük, majd leszűrjük. A tepsit kivesszük a sütőből, a vagdalt korongokat egy lapátkanál segítségével átfordítjuk, ráhelyezzük a karfiolrózsákat és lefedjük egy-egy szelet sajttal. Megszorjuk a majoránnával és visszatoljuk a sütőbe, újabb 15 percig sütjük-pirítjuk. A zsemléket kettévágjuk, aljára salátalevelet teszünk, ráhelyezzük a karfiolos vagdalt és tetejére paprikát teszünk, majd befedjük a zsemle kalapjával.
2014. június 25.
Vaníliafagylalt sós karamellás pattogtatott kukoricával
Înghețată de
vanilie cu floricele de porumb
Ingrediente:
pentru înghețată: 500 ml frișcă, 5 gălbenușuri, 80 g zahăr, 1 baton de vanilie;
pentru sosul caramel: 120 g zahăr, 30 g unt, 200 ml frișcă, sare; alte
ingrediente: 100 g floricele de porumb
Prepararea:
Pentru înghețată se mixează gălbenușurile cu zahărul, se adaugă frișca lichidă
și semințele din batonul de vanilie. Amestecul se fierbe pe aburi la foc mic, amestecând încontinuu,
până când se îngroașe ca o smântâna. Se răcește, se pune în cutie de plastic și
se introduce în congelator, amestecând din când în când de 3-4 ori. Pentru
sosul caramel se pune zahărul în tigaie și se caramelizează, se adaugă untul și
se lasă să se topească. Se încălzește frișca lichidă până la punctul de
fierbere și se toarnă peste caramel. Se asezonează cu sare și se lasă 1-2
minute să fiarbă încet, după care se ia de pe foc și se toarnă în sosieră. Din
înghețată se iau globuri, se pun în cupe, se pun deasupra floricele de porumb
și se toarnă din sosul caramel.
2014. június 24.
Sóskás spárgaleves
2014. június 23.
Csillagpizza
Formázási ötlet innen
Hozzávalók 4 személyre : a pizzatésztához: 50 dkg liszt, 3,3 dl víz, 1 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál só, 2,5 dkg élesztő; a feltéthez: 1 dl pizzaszósz, 10 dkg sonka, 10 dkg kolbász, 12 dkg sajt, 4 paradicsom, színes bors, bazsalikom
Elkészítése: A pizzatésztához az élesztőt elmorzsoljuk a langyos vízben és hozzákeverjük a sót, majd összedolgozzuk a liszttel meg az olajjal és megdagasztjuk. Letakarjuk, fél órát kelni hagyjuk, majd négy részre osztjuk, kör alakúra kinyújtjuk és a szélén meg a közepén 2 cm mélyen, 8 helyen bevágjuk. 15 percig pihentetjük, addig a sonkát, a kolbászt meg a sajtot vékony csíkokra vágjuk, a paradicsomot megmossuk, félbe majd szeletekre vágjuk. A feltéteket szétosztjuk a pizzákon, megszórjuk a frissen őrölt borssal és pár bazsalikomlevéllel, majd a szélén és a közepén körbe a bevágásokat ráhajtjuk a feltétre. Előmelegített sütőben , 180 fokon, 20 perc alatt megsütjük.
2014. június 22.
Alaszka torta avagy a Lángoló fagylalttorta
Hozzávalók :
a fagylalthoz: 4 tojás sárgája, 10 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 10 dkg fehér csokoládé, 2 dl tejszín, 20 dkg málna;
a piskótához: 2 tojás, 4 dkg cukor, 4 dkg liszt;
a habhoz: 4 tojás fehérje, 8 dkg porcukor, csipetnyi citromsó; 0,5 dl erős rum
Elkészítése:
A fagylalthoz a tojássárgáját kikavarjuk a kétféle cukorral és vízgőz fölött, állandóan kavarva besűrítjük. A fehércsokládét cikkekre tördeljük és szintén vízgőz fölött megolvasztjuk, majd belekeverjük a tojáskrémbe. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a tejszínhabot felverjük(nem túl keményre, csak épp ne folyjon) és a málnával együtt belekavarjuk a krémbe. Műanyag dobozba tesszük és 1/2 óránként átkavarjuk, összesen 3-4-szer. Ekkor egy 18 cm átmérőjű, félgömb alakú tálat kibélelünk műanyag fóliával, a fagylaltot belesimítjuk és egy éjszakára fagyasztóba tesszük.
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját pedig kikavarjuk a cukorral, majd a kettőt a liszttel együtt lazán összeforgatjuk. 18 cm átmérőjű tortaformában, 180 fokon, 15 perc alatt megsütjük. A piskótát rácson hűlni hagyjuk, közben a tojásfehérjét a porcukorral és csipetnyi citromsóval kemény habbá verjük.
A piskótát tálcára tesszük, ráborítjuk a fagylaltot és bevonjuk a tojásfehérje habbal, egy kanál hátával pedig örvényesre díszítjük. A tortát 4-5 percre, forró sütőbe toljuk(nem fog elolvadni), vagy gázpisztollyal megégetjük rajta a habot. Kivesszük és meglocsoljuk rummal, tetejére egy kis lyukat csinálunk, beletöltünk egy kevés rumot és meggyújtjuk. Azonnal tálaljuk.
2014. június 20.
Császárszalonnás spárga tojásöntettel
Hozzávalók 2 személyre: 10-12 szál zöld spárga, 10-12 vékony szelet császárszalonna, 1 teáskanál cukor, só; az öntethez: 2 tojás, 2-3 evőkanál tejföl, 1 citrom, metélőhagyma, só, bors, csilipehely
Elkészítése: A spárga vékony héját lehámozzuk, alsó, beszáradt végét levágjuk és megmossuk: Enyhén sós vizet forralunk, hozzáadjuk a cukrot és 10-15 perc alatt megfőzzük a spárgát. Szűrőkanállal kiszedjük, kicsit hűlni hagyjuk, majd egyenként belecsavarjuk a császárszalonnába és ropogósra sütjük. Az öntethez a tojásokat megfőzzük, megpucoljuk és lereszeljük. Hozzáadjuk a tejfölt, az apróra vágott metélőhagymát, a citrom levét és sóval, borssal meg csilipehellyel ízesítjük. A spárgát leöntjük az öntettel és melegen tálaljuk.
2014. június 19.
Eperszörp hidegen
Hozzávalók 5 l-hez: 2,5 kg eper, 3 kg cukor, 2,5 l víz, 1/2 teáskanál szalicil, 1 citrom leve
Elkészítése: Az érett, egészséges epret kicsumázzuk, megmossuk és egy nagy üvegbe tesszük. Kézzel összetörjük, hozzáadjuk a citromlevet meg a szalicilt, felöntjük a vízzel és másnapig a konyhapulton tartjuk. Ekkor hozzáadjuk a cukrot és többször megkeverve, újabb 24 óráig állni hagyjuk. Steril gézen leszűrjük, hagyjuk jól lecsöpögni és tiszta, csírátlanított üvegekbe töltjük, majd rácsavarjuk a tetejét. Kamra polcon tároljuk. A visszamaradt gyümölcshúst felforraljuk, szintén tiszta üvegekbe rakjuk és lezárjuk. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
2014. június 18.
Prézliben rántott csirkecomb steak burgonyával
2014. június 17.
Kapros karfiolleves
A kapor bár mindenki által ismert zöldfűszer, kellemes íze és sok jótékony hatása ellenére mégis a megszokott kapros ételeken kívül elég ritkán használjuk az ételekben. Tudni kell róla, hogy mindig a főzés utolsó fázisában kell hozzáadni az ételhez, így nem főnek ki belőle az értékes ásványi anyagok. Használjuk bátran olyan ételekbe, amelyeket általában petrezselyemzölddel ízesítünk, hisz meglepően finom ízhatást fogunk vele elérni.
Hozzávalók 4 személyre: 1 fej karfiol, 25-30 dkg sertés oldalas, 1 hagyma, 2 sárgarépa, 2 evőkanál olaj, 2 dl tejszín, 1 csokor kapor, só
Elkészítése:
1. Előkészítjük a hozzávalókat.
2. Az oldalast darabokra vágjuk.
3. A hagymát apróra vágjuk és az olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a csontos húst és fehéredésig pirítjuk.
4. A sárgarépát megpucoljuk, karikára vágjuk és rádobjuk a húsra.
5. Az ételt felöntjük vízzel, megsózzuk és majdnem puhára főzzük.
6. Beletesszük a karfiolt is, majd együtt készre főzzük.
7. Állandó kavarás mellett hozzáadjuk a tejszínt.
8. Végül beletesszük az apróra vágott kaprot és egyet forralunk rajta.