2014. június 3.

Kaszásleves



Hagyományos, nagyon tartalmas leves, ami a téli disznóvágásból a tavaszi kaszálás idejére megmaradt utolsó sonka vagy füstölt tarjadarabból készült. A leleményes vidéki háziasszony belefőzte az utolsó sárgarépa vagy krumpli darabokat, és ha ezekből is kevés volt, pirított kenyérkockákkal gazdagította, hogy a mezőn kaszáló férfiak jóllakjanak vele. Lehet ízesíteni lestyánnak vagy friss kaporral is, melyek egészen más ízvilágot adnak az ételnek, így nem válik unalmassá. 





Hozzávalók 4 személyre:  25 dkg füstölt tarja vagy sonka, 2-3 sárgarépa,  2 petrezselyemgyökér, 1 hagyma, 3-4 cikk fokhagyma, 2 babérlevél, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, só, szemesbors, fűszerpaprika, petrezselyemzöld

Elkészítése
1. A füstölt húst egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk és másnap meleg vízben jól megmossuk. Megpucoljuk a hagymákat. 
2. A húst hideg vízben főni tesszük. Hozzáadjuk a hagymákat, a babérlevelet meg a szemesborst és puhára főzzük. 
3. A sárgarépát meg a petrezselyemgyökeret megpucoljuk, megmossuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük.
4. A füstölt húst kivesszük, a levet pedig átszűrjük.
5. Az átszűrt lébe beletesszük a reszelt zöldségeket, ha szükséges megsózzuk és megfőzzük. 
6. Elkészítjük a rántást. A lisztet világosra pirítjuk az olajon, hozzáadjuk a fűszerpaprikát és felöntjük vízzel.
7. A rántást belekavarjuk a levesbe és kiforraljuk. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel. 
8. A füstölt húst kockákra vágjuk és visszatesszük a levesbe. Tejföllel tálaljuk. 



 

2 megjegyzés:

Monika írta...

Hú,de éhes vagyok!!!!:)
Köszönöm ezt a receptet is,mentem.:)

Anikó írta...

Jó kis leves ez, én úgy szoktam készíteni még, hogy egy jó marék árpagyöngyöt/gerslit is belefőzök, akkor viszont nincs rántás vagy csak egy nagyon-nagyon vékonyka:-)))

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...