Oldalak

2014. július 31.

Kapribogyós szűzérme



Hozzávalók  4 személyre: 1 nagyobb vagy két kisebb szűzpecsenye, 1 hagyma, 1 cikk fokhagyma, 2 evőkanál kapribogyó, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejszín, 2-3 evőkanál olaj, só, bors, fűszerpaprika; a körethez: 20 dkg rizs, 15 dkg konzervkukorica, só, 1 teáskanál házi ételízesítő, 2 dkg vaj, petrezselyemzöld

Elkészítése: A szűzpecsenyét hártyájától megpucoljuk, 1-1,5 cm vastagságúra szeleteljük és nagyon kicsit megklopfoljuk. A lisztet összekeverjük egy kevés borsóval meg fűszerpaprikával, a húsokat enyhén megsózzuk és beleforgatjuk a fűszeres lisztbe.  A hagymákat megpucoljuk, apróra vágjuk és az olajon megdinszteljük. Közben rátesszük a húst, mindkét felén átsütjük, majd felöntjük egy kevés vízzel és kb. 5 perc alatt megpároljuk. Mikor megpuhult hozzáadjuk a  kapribogyót, ráöntjük a tejszínt és összerotyogtatjuk. Tálalásig lefedve pihentetjük. A rizst megmossuk, felöntjük vízzel, hozzáadjuk az ételízesítőt és puhára főzzük. A végén hozzáadjuk a kukoricát is, felforraljuk, majd leszűrjük és lecsöpögtetjük. A vajat felhevítjük, rádobjuk az apróra vágott petrezselymet és összekavarjuk a kukoricás rizzsel. 


2014. július 30.

Sörös mustáros hal


Hozzávalók 2 személyre :  2 kisebb hal, 2 evőkanál mustár, 1 evőkanál mustármag, 0,5 dl olívaolaj, 1 dl fekete sör, 1 citrom, só, bors; a körethez: 35 dkg újkrumpli, só, 2-3 evőkanál olaj

Elkészítése:  A páchoz az összes hozzávalót összekeverjük. A konyhakész halat 0,5 mm távolságban beirdaljuk és kívül belül bekenjük a páccal, majd sütőpapírba csomagoljuk. A krumpli háját lekaparjuk, megmossuk és nagyságától függően félbe vagy negyedekbe  vágjuk, majd enyhén megsózzuk és meglocsoljuk az olajjal. A becsomagolt halat egy tepsibe tesszük, köré helyezzük a krumplit és forró sütőben 40-45 perc alatt megsütjük. Tálaláskor meglocsoljuk citrommal. 

2014. július 29.

Kajszibarack kompot és szörp





Kajszibarack kompot

Hozzávalók 10 db, 7 dl üveghez: 5 kg nem túl érett kajszibarack, 1 kg cukor, 4 l víz

Elkészítése: A barackot kiválogatjuk és 3-4 vízben megmossuk. A vizet felforraljuk a cukorral és 3-4-sével a barackokat 1 percre beletesszük, szűrőkanállal kiemeljük és tiszta, csírátlanított üvegekbe tesszük, majd a levet rátöltjük és rácsavarjuk a tetejét.  Egy nagy lábas alját vastagon kibéleljük újságpapírral, ráhelyezzük az üvegeket és felöntjük annyi vízzel, hogy az üvegek nyakáig érjen. Lassú tűzön felforraljuk és a forrástól számítva, 15 percig dunsztoljuk. Eloltjuk alatta a tűzet és a vízben hagyjuk kihűlni. Másnap kivesszük, az üvegeket szárazra töröljük és hideg kamrában tároljuk.



Kajszibarack rostos szörp

Hozzávalók:  1 kg kajszibarack, 1,5 l víz, 80 dkg cukor, szalicil, 1/2 teáskanál citromsó

Elkészítése: A barackot megmossuk és 1-2 percre forró vízbe dombjuk, majd szűrőkanállal kiszedjük és kicsit hűlni hagyjuk. A héját lehúzzuk, a magját kiszedjük, majd egy hibátlan, zománcozott edénybe tesszük, hozzáadjuk a citromsót és felöntjük a vízzel. Addig forraljuk, míg a gyümölcs szétfő, majd összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a cukrot és visszatesszük főni, míg a habja elfő, majd eloltjuk a tűzet alatta és belekeverjük a szalicilt. Csírátlanított üvegekbe töltjük és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.Vízzel vagy ásványvízzel hígítva fogyasztjuk.

2014. július 25.

Görögdinnye sörbet-Sorbet de pepene roșu


Hozzávalók: fél görögdinnye, 1 citrom, 2-3 evőkanál méz, menta

Elkészítése: A dinnye magjait kiszedjük, a gyümölcshúst pedig kisebb darabokra vágjuk és egy magas falú edénybe tesszük. Hozzáadjuk a citrom kifacsart levét, kevés reszelt citromhéjat meg a mézet és összeturmixoljuk, majd egy éjszakára fagyasztóba tesszük. Az első 2 órában többször átkavarjuk. Másnap jól lehűtőt poharakban, mentalevéllel díszítve tálaljuk.

Sorbet de pepene roșu

Ingrediente pentru 4 persoane: ½ pepene roșu, ½  lămâie, 2-3 linguri miere, frunze de mentă.

Prepararea: Se scobește miezul din pepene, se scot sâmburii și se pun în blender. Se adaugă zeama stoarsă de lămâie, 1 linguriță de coajă rasă de lămâie, mierea, 2-3 frunze de mentă și se mixează. Compoziția se pune într-un castron de plastic și se introduce în congelator. Se amestecă din jumătate în jumătate de oră, de 3-4 ori în total pentru ca cristalele de gheață să se spargă. Se pun globuri din sorbet în cupe de înghețată și se servesc imediat. 


2014. július 24.

Sárgarépás cukkiniragú




Hozzávalók 4 személyre: 2 zsenge cukkini, 4 szál sárgarépa, 1 hagyma, 1 cikk fokhagyma, 2-3 evőkanál olaj, só, bors, petrezselyemlevél, csipetnyi cukor, ecet

Elkészítése: A hagymákat és a sárgarépát megpucoljuk, majd apróra, illetve karikára vágjuk, a cukkinit megmossuk, majd kockára vágjuk. Az olajat felhevítjük, hozzáadjuk a hagymát meg a sárgarépát, megsózzuk és kevés víz hozzáadásával, majdnem puhára pároljuk-sütjük. Mikor majdnem puha, hozzáadjuk a cukkinit, megszórjuk a borssal, a cukorral  és az apróra vágott petrezselyemzölddel, majd és együtt készre pároljuk. A végén kevés ecettel ízesítjük. Fasírttal vagy kolbásszal tálaljuk


2014. július 23.

Cukkinis pite



Hozzávalók: 3 réteslap, 1 cukkini, 7 dkg kecskesajt, 5 dkg sonka, 2 tojás, 2-3 evőkanál tejföl, 3 dkg vaj, só, bors, kakukkfű

Elkészítése:  A réteslapokat meglocsoljuk a megolvasztott vajjal, egy piteformába egymásra helyezzük őket, majd a lelógó részt  körbe, fodrosan visszatűrjük. A cukkinit megmossuk és nagyon vékony, hosszúkás szeletekre vágjuk, majd mindegyiket  lazán feltekerjük és a réteslapra tesszük. A sonkát kis kockákra vágjuk és a kecskesajttal együtt szétosztjuk a cukkini között. A tojásokat felverjük, sózzuk, borsozzuk és belekeverjük a tejfölt, majd a pitére öntjük. Tetejére szárított kakukkfűvet morzsolunk és előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt megsütjük. 




2014. július 21.

Sült paprika saláta





Hozzávalók 2 személyre: 5-6 kápia paprika, 10 dkg kecskesajt, 2-3 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál ecet, 1 teáskanál cukor, só, bors, csilipehely, bazsalikom

Elkészítése
1. A paprikákat megmossuk, majd szárazra töröljük.
2. Grilltepsiben, magas hőfokon, minden oldalukon addig sütjük, míg a héja ráncos lesz és kissé megszenesedik. 
3. A megsült paprikákat egy edénybe rétegezzünk, megszórjuk sóval, majd letakarjuk, hogy beizzadjanak. 
4. Kezünket vízbe mártogatva lehúzzuk a paprika héját és kicsumázzuk, majd szűrődni hagyjuk.
5. Ha lecsöpögött, kb. 1 cm.es csíkokra vágjuk.
6. Az öntethez összekeverjük az olajat, az ecetet, a cukrot, sóval borssal, csilipehellyel és apróra vágott bazsalikomlevéllel fűszerezzük.
7. Minden személyre külön tányérba rétegezzük a paprikát, a kecskesajtot és meglocsoljuk az öntettel. Jól lehűtve tálaljuk. 




  A sült paprikának különlegesen finom íze van, fogyaszthatjuk főételek vagy grillhúsok mellé savanyúságnak, de önmagában is remek salátát lehet belőle készíteni. Ki-ki ízlése szerint fűszerezheti fokhagymával, zöldfűszerekkel, különböző ízesítésű olajokkal  és ecettel. Ha van rá lehetőség, süssük faszénen, de grilltepsiben vagy a sütőben is meg lehet sütni. 


2014. július 18.

Viennetta






Hozzávalók 4-5 személyre: 4+ 2 dl tejszín, 2 tojás sárgája, 10 dkg cukor, 1 tasak vaníliacukor, 15 dkg 50 %-os csokoládé.

Elkészítése: A tojássárgáját kikavarjuk a kétféle cukorral, felöntjük 2 dl tejszínnel és vízgőz fölött besűrítjük, majd többször átkavarva teljesen kihűtjük. A megmaradt tejszínt felverjük és beleforgatjuk a kihűlt tojáskrémet.12 dkg csokoládét vízgőz fölött megolvasztunk és belekavarunk 1 evőkanál olajat.Egy hosszúkás formát kibélelünk műanyag fóliával, beleöntjük a krém negyedét, erre rácsorgatjuk a csokoládé harmadát, ha szükséges, kicsit elsimítjuk, majd újból krém és csokoládé, míg a hozzávalók elfogynak. 12 órára fagyasztóba tesszük, majd tálalás előtt 1 órára hűtőszekrényben tartjuk. Kiborítjuk egy hosszúkás tálcára, tetejére csorgatjuk a megmaradt és felolvasztott csokoládét, majd szeletekre vágva tálaljuk.




2014. július 17.

Nyárson sült csirkemelltekercs



Hozzávalók 4 személyre: 1 egész csirkemell, 5-6 vékony szelet füstölt tarja, só, bors, csípős paprikakrém(elhagyható), petrezselyemzöld, 1-2 evőkanál olaj; a körethez: 1 fej brokkoli, paradicsom

Elkészítése: A csirkemellet kicsontozzuk és vastag szeletekre vágjuk, majd kissé kiklopfoljuk(nem túl vékonyra). Lekenjük a paprikakrémmel, megszórjuk sóval, borssal meg az apróra vágott petrezselyemzölddel és befedjük a tarjaszeletekkel, majd feltekerjük és kívül lekenjük olajjal. Szorosan alufóliába csomagoljuk és 1 órára fagyasztóba tesszük. A brokkolit enyhén sós vízben megfőzzük, 1-2 percre jeges vízbe tesszük, majd leszűrjük. Sütés előtt kivesszük a tekercseket, kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk, lefejtjük róla az alufóliát és előzőleg vízbe áztatott bambusznyársra húzzuk. Forró grillen megsütjük és brokkolival meg paradicsommal tálaljuk.