Oldalak

2014. július 3.

Meggydzsem és meggykompot





Meggydzsem

Hozzávalók: 3 kg meggy, 1,2 kg cukor 
Elkészítése: A meggyet szárától megtisztítjuk, jól megmossuk és hagyjuk lecsöpögni, majd kimagozzuk és a lecsöpögő levét kifogjuk. Egy zománcozott, hibátlan edénybe tesszük és hozzáadjuk a cukrot, majd többször megkavarva, 5-6 órát állni hagyjuk. Ha a cukor elolvadt, tűzre tesszük és állandóan kavarva 20 percig főzzük vagy amíg a habja elfő. A forró dzsemet tiszta, csírátlanított üvegekbe tesszük, rácsavarjuk a tetejét és 2-3 percre felfordítjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.



Vaníliás meggykompot 

Hozzávalók10 db. 7 dl üveghez: 5 kg meggy,  80 dkg cukor, 1 rúd vanília
Elkészítése: A meggyet átválogatjuk, megtisztítjuk a szárától és bő vízben megmossuk(fontos, hogy érett, egészséges és hibátlan meggyet használjunk). Az üvegeket jól kimossuk, csirátlanítjuk, majd megtöltjük  meggyel és mindegyik üvegbe 4-4 evőkanál cukrot teszünk. 1 rúd vanília magját kikaparjuk, beletesszük 2 liter vízbe és felforrósítjuk, hogy a vaníliamagok szétváljanak, majd az üvegekbe töltjük. Ha szükséges, még pótoljuk annyi vízzel, amennyi a meggyet teljesen ellepi, majd rácsavarjuk a tetejét. Egy nagy lábas alját vastagon kibéleljük újságpapírral, ráhelyezzük az üvegeket és felöntjük annyi vízzel, hogy az üvegek nyakáig érjen. Lassú tűzön felforraljuk és a forrástól számítva, 15 percig dunsztoljuk. Eloltjuk alatta a tűzet és a vízben hagyjuk kihűlni. Másnap kivesszük, az üvegeket szárazra töröljük és hideg kamrában tároljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üdvözöllek! Köszönöm, hogy itt jártál! :)