2014. augusztus 18.

Bazsalikomos paradicsomágyon sült tojás








Hozzávalók 4 személyre:  4 paradicsom, 2 kápia paprika, 2 cikk fokhagyma, 12 fürjtojás, 2-3 evőkanál olaj, 3 dkg vaj, só, bors, bazsalikom


Elkészítése: A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, a fokhagymát szeletekre, a paprikát csíkokra a paradicsomot pedig cikkekre vágjuk. Az olajon átsütjük a fokhagymát, rádobjuk a paprikát, sózzuk, borsózzuk és megdinszteljük. Hozzáadjuk a paradicsomot és addig pároljuk, míg  a keletkezett leve elfő, majd megszórjuk bazsalikommal. Egyszemélyes hőálló formákat kivajazunk, szétosztjuk bennük a paradicsomos paprikát és mindegyikbe 3 fürjtojást ütünk. Tetejét enyhén megsózzuk, megszórjuk borssal és előmelegített sütőben, lassú tűzön, 20 percig sütjük. Önmagában vagy sült krumplival tálaljuk. 


2014. augusztus 17.

Málnahabos kocka







Hozzávalók:  4 tojás, 23 dkg cukor, 30 dkg liszt, 4 dkg kakaó, 3 dl kefir, 1 dl olaj, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 1 tasak sütőpor, 2 tasak vaníliás pudingpor, 8 dkg cukor, 8 dl tej, 4 dl habtejszín, 2-3 evőkanál méz,1 teáskanál zselatin, 50 dkg málna, 5 dkg fehér csokoládé, mentalevél

Elkészítése




1. A pudingport összekavarjuk a cukorral, felöntjük a tejjel és megfőzzük.
2. A tojásokat egy keverőtálba törjük, hozzáadjuk a cukrot és habosra kavarjuk.
3. Hozzáadjuk a sütőporral  meg a kakaóval összevegyített lisztet, az olajat meg a kefirt és összekavarjuk. 
4. Egy 27x 37 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd egy evőkanállal a tetejére kanalazzuk a még meleg pudingot és kirakjuk 20 dkg  málnával.  




5. Előmelegített sütőbe toljuk és 180 fokon, 25 perc alatt megsütjük.
6. A zselatint 0,5 dl vízben feloldjuk és felmelegítjük. A habtejszínt felverjük, hozzáadunk 20 dkg málnát, a mézet meg a zselatint és összekavarjuk. 
7. A málnahabot a kihűlt sütemény tetejére kenjük és 2-3 órára hűtőbe tesszük. 
8. A süteményt kockákra vágjuk és tetejére csokoládét reszelünk, majd a megmaradt málnával és mentalevéllel díszítjük. 



2014. augusztus 16.

Sült paprika krémleves








Hozzávalók 4 személyre:   8-10 db kápia paprika,  l zöldségalaplé, 1 dl tejszín, só, bazsalikom, balzsamecet; a tálaláshoz: 25 dkg telemea sajt 


Elkészítése: A paprikát megmossuk, szárazra töröljük és tesibe tesszük, majd magas hőfokon, minden oldalukon addig sütjük, míg a héja ráncos lesz és kissé megszenesedik. A megsült paprikákat egy edénybe rétegezzünk, megszórjuk sóval, majd letakarjuk, hogy beizzadjanak. Kezünket vízbe mártogatva lehúzzuk a  héját, kicsumázzuk és megmossuk. Késes aprítóba tesszük, hozzáadjuk a bazsalikomlevelet és krémesre kavarjuk, miközben kevés alaplevet öntünk bele. Ha eléggé krémes, felöntjük a megmaradt alaplével, a tejszínnel, sózzuk, borsózzuk, kevés balzsamecettel ízesítjük és felforraljuk. A telemea sajtot kis kockákra vágjuk és tálaláskor a levesbe tesszük. 


2014. augusztus 15.

Egyszerű fehér kenyér




Hozzávalók: 50 kg liszt, 340 ml víz, 2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál burgonyapehely, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, 2,5 dkg élesztő

Elkészítése: A lisztet egy tálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk és beleöntünk 1 dl langyos vizet. Hozzáadjuk a cukrot és az összemorzsolt élesztőt, kissé összekeverjük majd 10-15 percig hagyjuk felfutni. Ha felfutott, hozzáadjuk a sót, az olívaolajat, a burgonyapelyhet és a megmaradt langyos vizet, majd a tésztát megdagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk és 1 órát kelni hagyjuk, majd lisztezett deszkára borítjuk. A tésztából 5 dkg-ot félreteszünk a díszítéshez, a többit pedig átgyúrjuk, majd kerekre formázzuk  és lisztezett formába tesszük. A félretett tésztából vékony rudakat formázunk, felső felét ollóval kalász mintára bevagdosunk és a kenyér közepére helyezzük, majd hármasfonatból szalagot teszünk a kalászok szárára.  30 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben, 190 fokon, 45-50 percig sütjük.  


2014. augusztus 13.

Cukormentes madártej


Hozzávalók:1 l tej, 4 tojás, 4 kávéskanál stevia szirup, fél rúd vanília, csipetnyi só


Elkészítése: A  tejből 3 dl félreteszünk, a többibe belekavarjuk a vanília kikapart magjait és főni tesszük. Közben a tojásfehérjét felverjük és egy evőkanállal a forró tejbe szaggatjuk. Pár másodperc után a habokat átforgatjuk a másik felükre is, majd szűrőkanállal kivesszük őket és egy üvegtálba tesszük. A tojások sárgáját összekavarjuk a keményítővel meg a stevia sziruppal és felöntjük a félretett tejjel, majd állandó kavarás mellett lassan belecsurgatjuk a forró tejbe és kiforraljuk. A besűrített tejet kicsit hűlni hagyjuk, majd rátöltjük a habgaluskákra. Hidegen tálaljuk. 



Paradicsomos rákleves







Hozzávalók 2 személyre: 15-20 dkg tisztítatlan garnélarák, 4 dkg vaj, 2 paradicsom, 1 sárgarépa, 1 pritamin paprika, 1 teáskanál rizs, 1 teáskanál liszt, 0,5 dl tejszín, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors

Elkészítése: A garnélarákot bő víz alatt megmossuk, majd letépjük a fejét, a hasánál szétfeszítjük, a páncélt lefejtjük a faráról és kihúzzuk a tápcsatornáját. A páncélt egy mozsárba rakjuk és kicsit összetörjük. 2 dkg vajat felhevítünk, rádobjuk az összetört páncélt, vörösre pirítjuk(vigyázat, a vaj hamar megég), megsózzuk, felöntjük 1 liter vízzel és 10-15 percig főzzük, majd sűrű szűrőn leszűrjük.  A pritaminpaprikát meg a sárgarépát csíkokra vágjuk és a megmaradt vajon megdinszteljük, felöntjük az alaplével, megszórjuk kevés borssal, hozzáadjuk a rizst és megfőzzük. Mikor a zöldségek majdnem megfőttek, hozzáadjuk a meghámozott és kockára vágott paradicsomot meg a rákhúst. A lisztet csomómentesre kavarjuk a tejszínnel, kevés levessel hőkiegyenlítjük és behabarjuk vele az ételt. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet és kiforraljuk. 


2014. augusztus 12.

Zöldborsós karfiol pástétom




A pástétom szó hallatán elsőre valószínű, hogy a libamájpástétomra gondolunk, vagy pedig valamilyen húsból készült pástétomra. Pedig pástétomot zöldségekből is készíthetünk, különleges ízesítéssel egyedi kreációkat alkotva. Hidegen szeletelve alkalmasak ünnepi előételnek, hidegtálakra de reggelire vagy vacsorára is tökéletes megoldások lehetnek.

Zöldborsós karfiol pástétom 4 személyre

Hozzávalók: 1 fej karfiol, 30 dkg zöldborsó, 1 hagyma, 3 dkg vaj, 1 dl tejszín, 2 tojás, 4 evőkanál búzadara, só, fehérbors, bazsalikom

Elkészítése: A zöldségeket megmossuk, a karfiolt rózsáira szedjük és külön-külön enyhén sós vízben megfőzzük őket, majd leszűrjük és hagyjuk lecsöpögni. A zöldborsóból 2 evőkanálnyit félreteszünk, a többi késes aprítóba tesszük, hozzáadjuk a felvert tojást, a tejszín felét, a megmosott bazsalikom leveleket és krémesre turmixoljuk. Sóval, borssal fűszerezzük és belekeverünk 2 evőkanál búzadarát. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és a vajon megpároljuk, majd a karfiollal együtt szintén késes aprítóba tesszük. Hozzáadjuk a felvert tojást, a tejszínt és összeturmixoljuk, majd belekeverjük a megmaradt búzadarát, a félretett zöldborsót és ha szükséges még megsózzuk. Egy hosszúkás formát alufóliával kibélelünk,  belesimítjuk a zöldborsós krém felét, erre az egész karfiolos krémet és befedjük a megmaradt zöldborsós krémmel. A fólia széleit visszahajtjuk, majd betesszük egy félig vízzel telt tepsibe és előmelegített sütőben 25-30 percig pároljuk. Hidegen, szeletekre vágva tálaljuk.


Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...