Hozzávalók: 50 kg liszt, 340 ml víz, 2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál burgonyapehely, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, 2,5 dkg élesztő
Elkészítése: A lisztet egy tálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk és beleöntünk 1 dl langyos vizet. Hozzáadjuk a cukrot és az összemorzsolt élesztőt, kissé összekeverjük majd 10-15 percig hagyjuk felfutni. Ha felfutott, hozzáadjuk a sót, az olívaolajat, a burgonyapelyhet és a megmaradt langyos vizet, majd a tésztát megdagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk és 1 órát kelni hagyjuk, majd lisztezett deszkára borítjuk. A tésztából 5 dkg-ot félreteszünk a díszítéshez, a többit pedig átgyúrjuk, majd kerekre formázzuk és lisztezett formába tesszük. A félretett tésztából vékony rudakat formázunk, felső felét ollóval kalász mintára bevagdosunk és a kenyér közepére helyezzük, majd hármasfonatból szalagot teszünk a kalászok szárára. 30 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben, 190 fokon, 45-50 percig sütjük.
1 megjegyzés:
Csodaszép! És amikor az olvasólistába még csak a kis képen bejőve láttam a bejegyzésed előzetesét, úgy nézett ki a kép, mintha a kenyér egy, a kosárba gömbölyödő cica formájára lenne megcsinálva. Nagyon ügyes vagy! üdv
Megjegyzés küldése