Oldalak
▼
2014. szeptember 26.
Szőlős mandulás lepény
Hozzávalók: 5 tojás, 18 dkg cukor, 12 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg liszt, 5 dkg vágott mandula, 5 dkg szeletelt mandula, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tasak sütőpor, 1 gerezd szőlő
Elkészítése:
1. A vajat habosra kavarjuk a kétféle cukorral.
2. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, mindegyik után jól kikavarjuk.
3. Belekavarjuk a sütőporral összevegyített lisztet meg a vágott mandulát.
4. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és előbb a felét majd a megmaradt részt is beleforgatjuk a lisztes masszába.
5. A tésztát sütőpapírral bélelt, 25 x 30 cm nagyságú tepsibe simítjuk.
6. Tetejét kirakjuk a szőlőszemekkel és megszórjuk a mandulaforgáccsal. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 20-25 percig sütjük.
2014. szeptember 24.
Kukoricás saláta
A kukorica a salátabárok, büféasztalok leggyakrabban használt alapanyaga. Jól passzol bármilyen zöldséghez, megőrzi állagát és formáját, felveszi az öntetek aromáját. Többnyire majonézes, mustáros öntetekkel keverik, de lightosabb formában is kedvelt, mint például joghurttal vagy egyszerű citromos, ecetes, olívaolajos mártásokkal. A friss kukorica használata szezonális, télen és tavasszal konzervkukoricát lehet használni. A kész salátát ajánlatos jól behűteni tálalás előtt.
Hozzávalók 4 személyre: 2 cső csemegekukorica, 8 dkg sajt, 1 avokádó, 1 kid fej lila hagyma, 1 paradicsompaprika; az öntethez: 0,5 dl olívaolaj, fél citrom, oregánó, bors, só
Elkészítése:
1. A kukorica héját lehántjuk, megtisztítjuk a bajuszától. Pár egészséges, belső levelet egy edény aljára teszünk, ráhelyezzük a kukoricát és felöntjük vízzel, majd forrástól számítva 15 percig főzzük.
2. Az öntethez a olajat összekeverjük a citrom levével, enyhén megsózzuk, borsozzuk és belekavarjuk az oregánót.
3. A paradicsompaprikát megmossuk, kicsumázzuk majd kockákra vágjuk.
4. A sajtot szeletekre, majd csíkokra, aztán kockákra vágjuk.
5. A megfőtt kukoricát a vízben hűlni hagyjuk, majd éles késsel a szemeket levágjuk a csőről.
6. A hagymát megpucoljuk, négybe, majd szeletekre vágjuk.
7. Az avókádot meghámozzuk és kockákra vágjuk.
8. A saláta hozzávalóit egy tálba tesszük, megszórjuk borssal és ráöntjük az öntetet, majd összekeverjük. 1-2 órára lehűtjük, majd önmagában vagy sült húsok mellé tálaljuk.
2014. szeptember 19.
Paradicsompaprika savanyúság 2 módon
Hozzávalók 8-10 db, 7 dl üveghez : 5 kg paradicsompaprika(gogos), 2,5 l víz, 5 dl 9 fokos ecet, 50 dkg cukor, 4 evőkanál jódmentes só, 1 evőkanál mustármag, 1 evőkanál szemesbors, 8-10 babérlevél, zellerlevél, 1 kötés torma, 1 csapott teáskanál szalicil
Elkészítése: A paradicsompaprikát kicsumázzuk, negyedekbe vágjuk és magjait eltávolítjuk, majd több vízben megmossuk. A tormát megpucoljuk, csíkokra hasítjuk, a zellerlevelet megmossuk és minden üveg aljára 1-2 tormát, zellerlevelet, 1-1 babérlevelet rakunk. A vizet az ecettel felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót meg a mustármagot. Mikor a víz felforrt, 2-3 részben beletesszük a paprikacikkeket, 1-2 percig felrottyantjuk, majd szűrőkanállal kivesszük és az üvegekbe tesszük.Közéje és a tetejére még teszünk tormát és zellerlevelet. A levet újra felfőzzük, belekavarjuk a szalicilt és az üvegekbe öntjük.Tetejét rácsavarjuk és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Paradicsompaprika hidegen eltéve
Hozzávalók: 5 kg paradicsompaprika(gogos), 5 dl 9 fokos ecet, 45 dkg cukor, 5 evőkanál jódmentes só, 1 kötés torma, 5-6 babérlevél, 1 evőkanál szemesbors, 1 késhegynyi szalicil
Elkészítése:
1. A paradicsompaprikát átválogatjuk és több vízben megmossuk.
2. Kicsumázzuk, a magjaitól megtisztítjuk és cikkekre vágjuk.
3. Az ecetet összekeverjük a cukorral meg a sóval és addig kavarjuk, míg az utóbbiak elolvadnak.
4. Rátöltjük a paprikára, jól összekavarjuk és tiszta konyharuhával letakarjuk.
5. 12 órát állni hagyjuk, közben többször is átkavarjuk. A végére a paprika megereszkedik és annyi levet enged, amennyi elég lesz feltölteni.
6. Tiszta üvegekbe rakjuk, közéje tormát, babárlevelet és borsót teszünk, majd felöntjük a levével. Tetejére késhegynyi szalicilt szórunk és lefedjük.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Karfiollal töltött paradicsompaprika
2014. szeptember 17.
Krumplis-sajtos kifli
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10-12 dkg
krumpli, 5 dkg vaj, 1 tojás, 1-1,5 dl tej, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál só,
2,5 dkg élesztő; továbbá: 10 dkg sajt, 2-3 evőkanál olaj
Elkészítése: A krumplit megmossuk és
enyhén sós vízben, héjában megfőzzük, majd megpucoljuk és még melegen áttörjük
vagy megreszeljük. Az élesztőt egy kevés langyos cukros tejben elmorzsoljuk és hagyjuk
felfutni. A lisztet egy dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk az élesztős tejet,
a kihűlt krumplit, a tojást, a sót, az olvasztott vajat és annyi tejet, hogy
puha tésztát dagasszunk belőle. Konyharuhával letakarjuk és 40 percig kelni
hagyjuk. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és három részre
osztjuk. Mindegyik részt 0,5 cm vastagságú, kerek lappá nyújtjuk, vékonyan
lekenjük olajjal és megszórjuk reszelt sajttal, majd 12 háromszögre vágjuk és
kifli alakra feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és 20 percig
pihentetjük, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, 20-25 perc alatt megsütjük.
2014. szeptember 16.
Mediterrán krumplisaláta
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg krumpli, 1
paradicsompaprika, 1 zöld paprika, 1 kis fej hagyma, 8 dkg fekete olajbogyó, 2
dl joghurt, 1 dl olívaolaj, 1 evőkanál mustár, só, bazsalikom
Elkészítése: A krumplit megmossuk és
enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Ha kihűlt meghámozzuk és
felvágjuk. A mustárt egy tálba tesszük és mintha majonézt készítenénk, vékony
sugárban hozzákeverjük az olajat, majd a joghurtot, a frissen őrölt borsot és
apróra vágott bazsalikomot. A paprikákat kicsumázzuk, megmossuk és kockákra
vágjuk. A hagymát megpucoljuk és vékonyra szeleteljük, az olajbogyót vékony
cikkekre vágjuk. Egy salátás tálba összevegyítjük a krumplit, a paprikát, a
hagymát meg az olajbogyót és belekeverjük a mustáros öntetet. Fóliával
letakarjuk és 1-2 órára hűtőben tartjuk. Tálaláskor megszórjuk friss
bazsalikomlevéllel.
2014. szeptember 15.
Mákos sütemény
Hozzávalók: 6 tojás, 24 dkg cukor, 1,5 dl olaj, 1,5 dl
tej, 25 dkg liszt, 1 tasak sütőpor;
a töltelékhez: 25 dkg mák, 8 dkg cukor, 1,2
dl tej, 1 citrom reszelt héja;
a tálaláshoz: 2 evőkanál porcukor
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk, a
sárgáját kikavarjuk a cukorral, majd tovább keverve hozzáadjuk az olajat meg a
tejet. A lisztet összekeverjük a sütőporral és beledolgozzuk a tojásos
masszába, végül könnyedén belekavarjuk a felvert fehérjét. A tésztát két részre
osztjuk, felét egy 25x30 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és
előmelegített sütőben, 170 fokon 10 percig sütjük.
A Mákot ledaráljuk,
összekeverjük a cukorral, a reszelt citromhéjjal meg a tejjel és a félig
megsült tésztára simítjuk, majd a töltelékre simítjuk a másik rész tésztát.
Visszatoljuk a sütőbe és újabb 15 percig sütjük.
Tepsiben hagyjuk kihűlni, majd
kockákra vágjuk és tetejét megszórjuk porcukorral.
2014. szeptember 12.
Sült paprikás tarja
Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet tarja, 4-5 kápia paprika, 2-3 zsenge póréhagyma, 1 dl paradicsomlé, 4
szelet sajt, 2-3 evőkanál olaj, só, bors, fűszerpaprika, fokhagymapor
Elkészítése:
1. A
paprikát megmossuk, szárazra töröljük és tepsibe tesszük, majd magas hőfokon, minden oldalukon
addig sütjük, míg a héja ráncos lesz és kissé megszenesedik.
2. A megsült
paprikákat egy edénybe rétegezzünk, megszórjuk sóval, majd letakarjuk, hogy
beizzadjanak. Kezünket vízbe mártogatva lehúzzuk a héját, kicsumázzuk,
majd felvágjuk.
3. A
póréhagymát megpucoljuk, megmossuk és karikára vágjuk.
4. Az
olajat felhevítjük, rádobjuk a felvágott póréhagymát és megdinszteljük.
5. Hozzáadjuk
a paprikát, átsütjük, megsózzuk és felöntjük a paradicsomlével.
6. A húst
mindkét felén megszórjuk a fűszerekkel, majd egy tepsibe, egymás mellé
helyezzük őket.
7. A
hússzeleteken szétosztjuk a paprikás hagymát, majd befedjük a sajttal.
8. Felöntjük
annyi vízzel, hogy a húst feléig érjen, majd fóliával befedjük és előmelegített
sütőben, 30-40 perc alatt megsütjük. Vöröskáposztával tálaljuk.
2014. szeptember 11.
Karamellizált nektarin leves
Hozzávalók 4 személyre:
6 nektarin, 3 evőkanál cukor, 4 dkg vaj, 4 dl tej, 1 evőkanál étkezési
keményítő, 1 rúd vanília, só; 2 nektarin, 1 dl tejszín
Elkészítése:
1. A
nektarint meghámozzuk, magját kivesszük és kockákra vágjuk.
2. A cukrot
egy edényben karamellizájuk, majd rádobjuk a nektarint, hozzáadjuk a vajat és
addig pároljuk, míg a karamell elolvad és a nektarin megpárolódik.
3. Felöntjük
5-6 dl vízzel és lassú tűzön, 2-3 percig főzzük.
4. Közben a
vanília magjait kikaparjuk és beletesszük a levesbe.
5. A levest
kicsit hűlni hagyjuk, majd krémesre turmixoljuk.
6. Az
étkezési keményítőt elkavarjuk a tejjel.
7. Állandó
kavarás mellett a keményítős tejjel behabarjuk a levest és 2-3 percig
forraljuk.
8. A levest
lehűtve, tejszínnel és kockára vágott nektarinnal tálaljuk.
2014. szeptember 10.
Szőlős rétes
Hozzávalók 2 rúdhoz:
8 réteslap, 10 dkg vaj;
a töltelékhez: 50 dkg tehéntúró, 1 dl + 2 evőkanál
tejföl, 2 tojás, 10 dkg cukor, 6 dkg búzadara, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 1
tasak vaníliás cukor, 30 dkg szőlő;
a tálaláshoz: 2-3 evőkanál
porcukor
Elkészítése:
A töltelékhez a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját habosra keverjük a kétféle
cukorral meg a reszelt citromhéjjal, majd belekeverjük a tehéntúróba.
Hozzáadjuk a tejfölt, a búzadarát és végül a felvert tojásfehérjét. A
réteslapokat lekenjük az olvasztott vajjal és 4-4 lapot egymásra teszünk.
Kanállal szétosztjuk az egész felületén a tehéntúrós krémet, helyenként
szőlőszemeket teszünk rá és feltekerjük, a széleit kissé bedugjuk, hogy a
töltelék ne folyjon ki. Tetejét lekenjük tejföllel és előmelegített sütőben,
kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
2014. szeptember 5.
Szilvaöntetes desszertkrém
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg tehéntúró, 20 dkg krémsajt(mascarpone), 2 dl tejszín, 5 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, fél citrom;
a szilvaöntethez: 25 dkg magválós szilva, 5 dkg cukor, 4 dkg vaj, 2 evőkanál amaretto likőr, fahéj
Elkészítése:
Az öntethez a szilvát megmossuk, kimagoljuk és negyedekbe vágjuk. Közben a cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a szilvát és kb. 2-3 perc után a vajat, majd a likőrt addig sütjük, míg a karamell felolvad és a szilva összeesik. Megszórjuk egy kevés őrölt fahéjjal, összekeverjük és hűlni hagyjuk.
A krémhez a mascarponet kikavarjuk a kétféle cukorral meg a citromhéjjal, majd hozzáadjuk a tehéntúrót, a citromlevet és összekavarjuk. A tejszínt felverjük és két részben beleforgatjuk a túrós krémbe. Poharakba osztjuk és jól lehűtjük. Tálalás előtt a tetejére tesszük a szilvaöntetet.
2014. szeptember 4.
Csípős krémek
Hozzávalók: 1 l paradicsomlé, 1 kg
paradicsompaprika, 1 kg paprika, 1/2 kg hagyma, 3 szár zeller vagy 1 zellergumó, 8-10 db
csípős paprika(magostól), 25 dkg cukor, 2,5 dl ecet, fahéj, szemes bors,
szegfűszeg, szegfűbors, babérlevél, só, 1 kk szalicil.
Elkészítése: A megtisztított
zellergumót, paprikát, csípős paprikát, paradicsompaprikát és hagymát
ledaráljuk, hozzáadjuk a cukrot, sót, az ecetet és a paradicsomlevet. 2
órán keresztül főzzük, amíg teljesen besűrűsüdik. Az utolsó fél órában
belefőzzük a babérlevelet, a borsot, szegfűszeget, szegfűborsot amiket
kis gézdarabba kötünk. Amikor kész van, a fűszeres gézdarabot
kidobjuk, hozzákavarjuk a szalicilt, forrón üvegekbe rakjuk, lekötjük és
szárazdunsztba tesszük.Nagyon finom hideg és meleg húsokhoz, szalonnához, zsíros kenyérre.
Csilikrém
Hozzávalók: 3 kg paradicsom átpasszírozva, 1 fej aprora vágott hagyma, 5 dkg cukor, 0,5 dl ecet, 5 dkf csilipor vagy cayene bors
Elkészítése: A hozzávalókat összekeverjük, folyamatosan keverve sűrűre főzzük, majd kis üvegekbe töltjük és egy órán át gőzöljük.
A receptek az Erdélyi Konyha: Befőzések könyből vannak
2014. szeptember 3.
Pizzatekercs pizzaszósszal
a recept innen való, fázisfotókkal ellátott : http://menumusings.blogspot.ro/2014/07/happy-hour-pizza-rolls.html
Hozzávalók12 tekercshez: 3 réteslap, 1 szál füstölt szárazkolbász, 10 dkg mozzarella, oregánó, 2 dl
olaj;
a pizzaszószhoz: 1 piros paprika, 2-3 paradicsom, 1 hagyma, 2 cikk
fokhagyma,2 evőkanál olaj, bazsalikom, só, bors, cukor, ecet
A szószhoz a hagymákat megpucoljuk és felvágjuk, majd az olajon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a megmosott és apróra vágott paprikát, kicsit átsütjük, majd a meghámozott és felvágott paradicsomot. Sózzuk, borsózzuk, megszórjuk bazsalikomlevéllel és sűrűsödésig főzzük. A végén kevés cukorral meg ecettel ízesítjük.
A tekercsekhez a réteslapokat négybe vágjuk és felhasználásig nedves konyhatörlővel lefedjük. A kolbászt vékony karikára, a sajtot pedig kb. 8-10 cm hosszú rudakra vágjuk. A réteslapok közepére átlósan helyezzünk 5-6 szelet kolbászt úgy, hogy kissé fedjék egymást, ráhelyezzük a mozzarellát és megszórjuk oregánóval, majd a rétes egyik csücskét ráhajtjuk a töltelékre, két szélső felét behajtjuk, majd feltekerjük. A réteslap végét vizes ecsettel lekenjük, hogy leragadjon. Forró olajban, 1-2 perc alatt aranybarnára sütjük.