Oldalak
▼
2014. október 31.
Csirkemájjal töltött krumpli
Hozzávalók3-4 személyre: 4 krumpli, 20-25 dkg csirkemáj, 1 hagyma, 1 tojás, 5 dkg sajt, 2+2 evőkanál olaj, só, bors, majoránna, petrezselyemzöld
Elkészítése:
1. A krumplit megmossuk és enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és hűlni hagyjuk.
2. A hagymát megpucoljuk, felvágjuk és kevés olajon üvegesre dinszteljük.
3. Hozzáadjuk a megtisztított csirkemájat és megsütjük. Ha szükséges, kevés vizet öntünk alája.
4. A krumplit meghámozzuk, félbevágjuk és egy kanállal kikaparjuk a belsejét.
5. A kikapart krumplit meg a kihűlt csirkemájat felvágjuk.
6. Egy tálba tesszük, hozzáadjuk a felvert tojást, megsózzuk és megszórjuk borssal meg majoránnával ás összekeverjük.
7. A krumplikat megtöltjük a májas masszával.
8. Kevés olajjal kikent tepsibe helyezzük, megszórjuk reszelt sajttal és forró sütőben 10-15 percig sütjük.
2014. október 28.
Töltött datolya-- Curmale cu brânză învelite în jambon
Hozzávalók kb. 22-24 dbhoz: 10 dkg aszalt datolya, 5 dkg kecskesajt, 2-3 evőkanál
sajtkrém(mascarpone), 11-12 szelet prosciutto sonka, 2 evőkanál vágott dió, só,
bors, csilipehely; az öntethez: 2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál méz, 0,5 dl
vörösbor, 2-3 evőkanál balzsamecet
Elkészítése: A kecskesajtot kikeverjük a sajtkrémmel, hozzáadjuk a vágott
diót, borssal és chilipehellyel fűszerezzük, ha szükséges sózzuk. A datolyákat
óvatosan bemetsszük, kiszedjük a magokat és megtöltjük a sajtkrémmel. A
sonkaszeleteket hosszában kettőbe vágjuk és a töltött datolyákra tekerjük. Fogpiszkálóval
átszúrjuk és forró sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Közben az öntethez egy
kisebb edénybe öntjük a hozzávalókat és addig főzzük, míg besűrűsödik.
Chilipelyellel és csipetnyi sóval ízesítjük, majd a sütőből kivett datolyákra
csorgatjuk. Megszórjuk dióval és azonnal tálaljuk.
Curmale cu brânză învelite în jambon
Ingrediente pentru 22-24 buc.: 100 g
curmale deshidratate, 50 g brânză de capră, 2-3 linguri cremă de
brânză(mascarpone), 12 felii subţiri de jambon, 2 linguri de nucă, sare, piper,
fulgi de ardei iute; pentru sos: 2 linguri ulei de măsline, 2 linguri de miere,
50 ml vin roşu, 2-3 linguri oţet balsamic
Preparare: Se amestecă brânza de capră
cu crema mascarpone, se adaugă nucile tăiate mărunt, se condimentează cu piper,
fulgi de chili şi sare după gust. Cu un cuţit ascuţit se face o incizie
pe fiecare curmală, se scoate sâmburele şi se umple cu crema de brânză. Feliile
de jambon se taie în jumătate pe lungime dacă este cazul, astfel încât să se
obţină fâşii lunguiaţe, apoi se învelesc în ele curmalele umplute şi se
străpung cu scobotori. Se dau la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru
10-12 minute sau până cănd se rumenesc. Între timp se prepară sosul. Se
amestecă ingredientele într-un castron, se condimentează cu fulgi de
chili şi sare după gust, apoi se fierb încet până când sosul se îngoaşe.
Curmalele se scot din cuptor, se torană peste ele în fir subţire sosul şi se
presară cu nucă. Se servesc calde.
Sütőben sült gombás tojás
Hozzávalók 2
személyre: 25 dkg erdei csiperke,2
tojás, 1 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, 1 hagyma, 3 dkg vaj, só,
bors, petrezselyemzöld
Elkészítése: A gombát megpucoljuk,
megmossuk és szűrőbe tesszük. A hagymát megpucoljuk, felvágjuk és a vajon
üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a gombát meg a felvágott petrezselyemzöldet és
összesütjük. Sóval meg borssal ízesítjük, majd egy hőálló tálat kivajazunk és
beletesszük. A tojást felverjük, belekavarjuk a lisztet meg a tejszínt, kevés
sót és a felvágott petrezselyemzöldet, majd a gombára töltjük. Forró sütőben,
10-15 perc alatt megsütjük, majd azonnal tálaljuk.
2014. október 22.
Sült céklaleves
Hozzávalók 4 személyre: 1 nagy cékla, 1 hagyma, 5 cikk fokhagyma, 1 l zöldségalaplé, 1 dl tejszín, 1dl tejföl, 3-4 tojás, 2-3 evőkanál olívaolaj, só, kakukkfű
Elkészítése:
1. A céklát és a hagymákat megpucoljuk és megmossuk.
2. Szeletekre vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megsózzuk, meglocsoljuk olívaolajjal és megszórjuk kakukkfűvel.
3. Sütőpapírral lefedjük és 40-50 percig sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd késes aprítóba tesszük.
4. Kevés zöldségalaplét adunk hozzá és krémesre kavarjuk.
5. Felöntjük a megmaradt alaplével, hozzáadjuk a tejszínt és felforraljuk. Ha szükséges még megsózzuk.
6. A tojásokat megfőzzük, megpucoljuk és cikkekre vágjuk. A levest tojással és tejföllel tálaljuk.