Hozzávalók 5-6
személyre: 1 füstölt csülök,
1 hagyma, 3 cikk fokhagyma, 1 evőkanál szemes bors, 2 dl vörösbor, 3-4 evőkanál
olaj;
a körethez: 1,2 kg krumpli, 5 dkg vaj, petrezselyemzöld, só;
a szószhoz:
2 gránátalma, 2,5 dl bor, 2-3 evőkanál méz, 1 citrom
Elkészítése:
A csülköt megmossuk és
annyi hideg vízben amennyi épp ellepi, főni tesszük. Hozzáadjuk a bort, a
megtisztított hagymákat, a szemes borsót és 1-1,5 óra alatt puhára főzzük. Ha
megfőtt kiemeljük a léből, kicsit hűlni hagyjuk, majd szeletekre vágjuk,
tepsibe helyezzük, meglocsoljuk az olajjal és forró sütőben pirosra pirítjuk.
Közben a krumplit meghámozzuk, megmossuk és enyhén sós vízben puhára főzzük,
majd leszűrjük, hozzáadjuk a vajat meg a felvágott petrezselyemzöldet és
villával összetörjük.
A szószhoz a gránátalma magjait meg a levét egy kisebb
edénybe tesszük, meglocsoljuk a citrom levével és lassú lángon forralni
kezdjük. Hozzáadjuk a bort és addig főzzük, míg a leve elapad. Beletesszük a
mézet és 2-3 percig főzzük.
A tört krumpliból 2 evőkanál segítségével
galuskákat formázunk és a csülökkel meg a szósszal tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése