Ne csak igyuk, együk is.
A kávét valamikor a IX.-X. század
táján fedezték fel Arábia területén a nomád törzsek, akik több mint valószínű,
hogy előbb ették, mint itták. A legenda szerint is, egy kecskepásztor arra lett
figyelmes, hogy állatai nagyon későre térnek nyugovóra. Figyelni kezdte őket és
látta, hogy előszeretettel
rágják le egy sötétzöld növény pirosló bogyóit, ezért ő maga is megkóstolta és
érezte, hogy életerő árad szét ereiben. Ettől kezdve mindig tartott magánál
párat, hogy ezzel enyhítsen fáradtságán. A kávé serkentő és élénkítő hatásán
túl kiváló ízesítő a csokoládéban, krémekben, süteményekben, de sós
ételekben is megállja a helyét mint fűszer. Különösen jól passzol a
gombával és a marhahússal.
Gombás kávés spagetti 2
személyre
Hozzávalók: 20 dkg spagetti,
25 dkg kis méretű csiperke gomba, 1 hagyma, 1 cikk fokhagyma, 3 dkg vaj,
0,5 dl presszókávé, 1 dl főzőtejszín, 5 dkg sajt, só, bors, chilipehely,
petrezselyemzöld
Elkészítése: A hagymát megpucoljuk,
felvágjuk és a vajon megpároljuk. Közben a gombát megmossuk, negyedekre vágjuk
és rádobjuk a hagymára, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk chilipehellyel. Mikor
kezd összeesni, rátöltjük a kávét és addig pároljuk, míg a leve majdnem elfő.
Ekkor ráöntjük a tejszínt és 2-3 percig forraljuk, majd beletesszük a reszelt
sajtot, összekavarjuk és eloltjuk alatta a lángot. A spagettit enyhén sós
vízben megfőzzük, leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük, majd azonnal tálaljuk a
kávés gombával. Tetejét megszórjuk petrezselyemzölddel.
Nagyon jól hangzik ez a kávés spagetti ,gombásan , mindenképpen ki kell próbáljam !
VálaszTörlésNagyon finom lett! Köszönet a receptért! Soha nem jutott volna eszembe kávét tenni bele. Nagyon jó karaktert adott az ételnek.
VálaszTörlésKöszönöm! örülök, hogy ízlett :)
VálaszTörlés