Ribizlilekvár
Hozzávalók: 2 kg ribizli, kb. 1,6 cukor
Elkészítése: A leszemezett ribizlit megmossuk, kézzel összetörjük,
ráöntünk 1 l vizet, majd lassú lángon 25-30
percig főzzük. Félrevesszük, sűrű szitán átpasszírozzuk, a levét egy zománcozott
lábasba kifogjuk. Minden liter léhez 80 dkg cukrot teszünk, majd visszatesszük
a tűzre és állandó keverés mellett addig főzzük, míg hideg tányérra csepegtetve
megkocsonyásodik. Forrón, tiszta, csirátlanított üvegekbe tesszük. Másnap,
miután kihűlt és a teteje bebőrösödött, lekötjük.
Almabefőtt
Hozzávalók: 2 kg kemény húsú alma, 50 dkg cukor, szalicil
Elkészítése: Az almákat megmossuk, meghámozzuk, négybe vágjuk, magházát eltávolítjuk. Ezután tiszta üvegekbe rakjuk és 2 liter vízből és a cukorból készült forró sziruppal leöntjük. Minden üvegbe 1-1 késhegynyi szalicilt teszünk, azonnal lezárjuk és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
2 megjegyzés:
Adélka, gyönyörű. Mással ezt nem tudom kifejezni. Csodásak a színek is és valami nagy nyugalom árad a képekből.
Ilyen érzés pedig ritkán fogja el az embert, ha gourmet képeket lát:)
Köszönöm Róza! :)
Megjegyzés küldése