Oldalak

2014. november 28.

Gombaleves



 

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg gomba, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 2 krumpli, 4 dl tej,  2 dkg vaj, 2 evőkanál olaj, só, bors, 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítése
1. A hagymákat megpucoljuk és felvágjuk. A gombát megmossuk, előbb félbe, majd cikkekre vágjuk. 
2. A vajat és az olajat felhevítjük, hozzáadjuk a hagymákat és üvegesre dinszteljük. 
3. Rádobjuk a gombát és együtt dinszteljük tovább, majd sózzuk, borsózzuk. 
4. Közben a krumplit megtisztítjuk, kockára vágjuk és a tejben meg kevés vízben puhára főzzük.
5. A megfőtt krumplit a levével együtt krémesre turmixoljuk, majd a párolt gombára öntjük és további vízzel a szükséges mennyiségre pótoljuk.
6. Mikor a gomba megpuhult, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, a tűzet eloltjuk és lefedve 10 percig pihentetjük. 


2014. november 27.

Tojásos avokádókrém




Hozzávalók 2 személyre 1 érett avokádó, 2 tojás, 3-4 evőkanál olívaolaj, 1 zöldhagyma, 1 citrom, só, bors, csípőspaprika

Elkészítése: A  tojásokat keményre megfőzzük, majd megpucoljuk és kockákra vágjuk. Az avokádót félbevágjuk, magját kivesszük és a húsát kiskanállal kikaparjuk, majd villával összetörjük. Hozzáadjuk az apróra vágott zöldhagymát, sót borsót és a olajjal meg a citrom levével kikavarjuk. Végül belekavarjuk a tojást is. Pirított kenyérrel tálaljuk. 


2014. november 26.

Savanyú káposztával göngyölt hús




A savanyú káposztát nemcsak köretként használhatjuk a főételekben, hanem töltelékként is a húsoknak, zamatossá és ízletesebbé teszi azokat. Figyeljünk a káposzta sótartalmára, ha túl sós, hideg vízzel öblítsük át és hagyjuk leszűrődni. Hagymával, szalonnával és különböző fűszerekkel gazdagíthatjuk az ízét. Próbálják ki az alábbi göngyölt szeletet, bizonyára, hogy  nem fognak csalódni benne!





Hozzávalók 4 személyre: 1 kg savanyú  káposzta, 50 dkg disznócomb, 1 hagyma, 1 evőkanál sóban eltett darált paprika, 2-3 evőkanál olaj, só, bors; a tálaláshoz: 1 dl tejföl

Elkészítése
1. Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a darált paprikát és megszórjuk borssal. 
2. Beletesszük a gyalult vagy apróra vágott savanyú káposztát, összekavarjuk és fedő alatt kb. 10-15 percig pároljuk. 
3. Közben a húst szeletekre vágjuk, kissé kloppfoljuk, mindkét felét megszórjuk sóval és frissen őrölt borssal. 
4. A húsra 2-3 evőkanál, időközben kissé kihűlt káposztát teszünk. 
5. A húst szorosan felgöngyöljük, a végét hústűvel vagy fogpiszkálóval rögzítjük. 
6. A megmaradt káposztát egy tepsibe rakjuk, ráhelyezzük a göngyölegeket és egy kevés vizet öntünk alája. Forró sütőben, 35-40 percig sütjük. 15 percig pihentetjük, majd szeletekre vágva tálaljuk. 


2014. november 25.

Sajtkrémes kosárkák - Coşuleţe cu cremă de brânză şi jambon




Hozzávalók 16 db-hoz: 16 szelet toast kenyér, 7 dkg vaj, 8 dkg sajt, 10 dkg sajtkém, 2-3 evőkanál tejföl, 5 szelet sonka, 1-2 savanyú uborka, só, fehér bors

Elkészítése: A kenyérszeleteket kerek vagy virág alakú szaggatóval kiszúrjuk és vékonyan lekenjük az olvasztott vajjal. Muffinformába tesszük és 10-15 perc alatt világosbarnára sütjük, majd kivesszük és a formában hagyjuk kihűlni. A sajtot vékony lyukú reszelőn lereszeljük, összekeverjük a sajtkrémmel és annyi tejföllel, hogy kenhető állagú krémet kapjunk. Csillagcsővel ellátott habzsákba rakjuk és a mindegyik kosárka közepébe egy-egy sajtrózsát nyomunk. A sonkát meg a savanyú uborkát kis kockákra vágjuk és a sajtkrém tetejére szórjuk. Tálalásig hidegben tartjuk. 



Coşuleţe cu cremă de brânză şi jambon 

Ingrediente pentru 16 coşuleţe: 16 felii pâine toast, 100 g cremă de brânză, 70 g unt, 80 g caşcaval, 120 g jambon feliat, 2-3 castraveţi muraţi, sare, piper.

Preparare: Feliile de pâine se întind puţin cu sucitorul, se decupează cu formă de floare, se ung cu unt şi se aşează în tavă de copt muffins, apăsându-se puţin pentru a primi forma de coşuleţ. Se rumenesc în cuptorul preîncălzit la 150 de grade, 5-10 minute. Caşcavalul se rade, jumătate din jambon se taie mărunt, iar cealată jumătate fâşii mici. Se amestecă caşcavalul ras şi jambonul mărunţit cu crema de brânză, se condimentează cu piper şi sare după gust şi se umplu coşurile cu compoziţia obţinută. Deasupra se presară castraveţii muraţi tăiaţi mărunt şi jambonul tăiat fâşii. Se serveşte ca aperitiv. 



Domika- M.Tothfalusi Miklos: Szakátsmesterségek könyvetskéje



M.Tothfalusi Miklos: Szakátsmesterségek könyvetskéje
Domika
Egy tálba szelj kenyeret vékonyon szeltenként egy renddel, azt mindjárt túrózd meg, mégis más réteg szeletet, megint túrót közben, és mind így, amíg a tál megtelik: azonban légyen egy fazékban tiszta forró víz, abban só, és azzal öntsd meg a tálban a domikát, jó melegen, más tállal fedd bé; ha elissza a vizet, megint tölts reá: ez meglévén ha sok víz marad rajta, szűrd le, felül vajazd meg; ha pedig kalácsból csinálsz domikát, annál jobb lesz.

 
Domika 1 személyre
Hozzávalók: 1 zsemle vagy 3-4 szelet kalács, 8-10 dkg tehéntúró, 3 dkg vaj, 2 evőkanál tej, só
Elkészítése:  A zsemlét 4 szeletre vágjuk, egymásra rétegezve, mindegyikre túrót teszünk, majd az utolsó szelettel befedjük. Enyhén sós tejjel meglocsoljuk, majd a tetejére tesszük a vajat és forró sütőben 10 percig sütjük. Melegen tálaljuk. 

A domika az eredeti recept szerint egy nagyon áztatott kenyér, ami az akkori korban megszokott volt, de mai ízvilágnak nem hiszem hogy megfelelne. Éppen ezért a kenyeret nem áztattam el, csak kívülről locsoltam meg, és nem vízzel, hanem tejjel. Az étel melegen nagyon finom volt.  Erdélyben juhtúróval is szokták készíteni. 

2014. november 24.

Túrós étek a XV. századból



A tej, tejtermékek és a tojás a 15-17 században a böjti napok jellegzetes ételei voltak. Az ekkor megjelent europai szakácskönyvekben, az ilyen jellegű ételek külön fejezetekbe kerültek, mint megengedett ételek a böjt idején.  Késői példája az így szerkesztett szakácskönyvnek a protestáns Tótfalusi Kis Miklós kolozsvári nyomdájából 1695-ben kikerült első nyomtatott magyar szakácskönyv. 
A túrós étek egy kenhető tojásos-túrós főtt krém, amit pirított kenyérre kenve kell fogyasztani. Ízletes, tápláló reggeli vagy vacsora, megállja a helyét a mai kor asztalán is. 


M.Tothfalusi Miklos: Szakátsmesterségek könyvetskéje
Túrós étek 
Ha aludttejed vagyon, szedd le róla a téjfelt egy kis csuporba, a szérdéket, azaz aludttejet osztán forrald fel, és mikor öszvefut, szűrd le egy szita fenekére, hadd szivárogjon le a savója; azután dobd a téjbe, egy vagy két tojást üss közibe, és metélt kaporral jól törd öszve, ereszd fel egy kis meleg vízzel, forrald fel, és lapos kenyérszeletre tálald fel, vajat reá. 


Túrós étel  2-3 személyre
Hozzávalók:  1 l zsíros tej(ha nem akarjuk házilag elkészíteni a tehéntúrót, akkor 15 dkg tehéntúró), 2 dl tej, 2 tojás, zöld kapor, só, kenyér
Elkészítése: A tejet szobahőmérsékleten aludni hagyjuk. Másnap a tejfölét leszedjük és az aludttejet lassú tűzön addig melegítjük, míg a fehérje kicsapódik és elválik a savótól. Ekkor félrehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk, majd sűrű szitán leszűrjük, vászonba tesszük és hagyjuk lecsöpögni. A 2 dl tejet felforraljuk, beletesszük a túrót meg a két tojást és erőteljesen kavarva főzzük. Megsózzuk, hozzáadjuk az apróra vágott kaprot és addig főzzük, míg krémes állagú lesz.

2014. november 22.

Spanyol szél - torta



A Spanyol szél torta receptjét a Marosi Ildikó szerkesztette, Bornemissza Elemérné Szilvássy Karola: Kipróbált receptek szakácskönyvében találtam és valószínűnek tartom,  hogy többek között ezt a torták is sütötték Bánffy Miklósnak. Dédnagyapám elbeszéléseire alapozva kapcsolom össze a történettel, ugyanis anyai felmenőm, néhai Máthé Ferencz a grófi birtok egykori gondnoka és mészárosa mesélte, hogy Bánnfynak habcsók lapokból készítettek süteményt. 






Hozzávalók a lapokhoz: 7 tojás fehérje, 35 dg cukorpor; a krémhez: 7 tojás sárgája, 8 dkg cukor, 1 evőkanál liszt, 7 evőkanál erős feketekávé, 30 g csokoládé, 20 dkg vaj,10 dkg mogyoró


Elkészítése: A lapokhoz a tojásfehérjét lassú fokozaton verni kezdjük, mikor habosodni kezd, kanalanként adagolva hozzáadjuk a porcukrot és kemény habbá verjük. A habot három részre osztjuk, kevés olajjal lekent sütőpapíron kerek lapokká formázva, alacsony fokon, 30-40 percig sütjük-szárítjuk. A tojássárgát kikavarjuk a cukorral meg a liszttel, felöntjük a kávéval, beletesszük a felvágott csokoládét és vízgőz fölött, sűrűsödésig főzzük, majd többször átkeverve, hagyjuk teljesen kihűlni. A mogyorót megpergeljük és ledaráljuk. A vajat habosra keverjük, beledolgozzuk a tojáskrémet és végül a mogyorót, majd megtöltjük a  lapokat vele. 
 


 Korabeli képek  a kastélyról és rövidített leírás innen:

 Dávid Gyula: A Bonchidai Bánffy-kastély szakdolgozatából  http://arch.et.bme.hu/arch_old/muemlek4.html  valamint 

Bíró József: A Bonchidai Bánffy-kastély könyvéből  http://mek.oszk.hu/08700/08701/08701.pdf


A bonchidai Bánffy kastély négyszögű, nagyjából szabályos udvart körülvevő, sarkain egy-egy köralapú sarokbástyával ellátott kétszintes, négyszárnyú épület.





A kastély berendezése nagyrészt a XVIII. századból való, darabjai részben a XV., részben a XVI. Lajos stílust képviselik. 
A pár lépcsővel felvezetett és kovácsoltvas ráccsal díszített udvari bejárat a földszinti boltozatos festett, stukkós előcsarnokba nyílik.

Főbejárat:


 A két pillér által tagolt terem bejáratával szemben faragott kőkeretezésű ajtó nyílik az északi homlokzat kettős karú lépcsőjéhez. A bejárattól jobbra a főlépcsőház mellett nyíló boltozatos folyosó az északi szárny nyugati, földszinti sarokszobájába, gróf Bánffy Miklós dolgozószobájába vezet. Itt volt a gazdasági és személyi levéltár, valamint a tervtár. A bútorok bőr- és szövetbevonatúak. A szobából reneszánsz kőkeretezésű ajtó nyílik az északnyugati bástya földszintjén kialakított grófi hálószobájába. A szoba alacsony fa falburkolata felett a falmezőket vörös árnyalatú szalagfestés keretezi.

Bejárattól jobbra:



A XVIII. századi főlépcsőházorsós (négyszögbabás) baluszterrel készült, mennyezetét játékos fantáziájú inda- és szalagdíszítésű-, falfülkéit kagylódíszes stukkók díszítik. A pihenő posztamensén rokokó kőurna. A szépen profilozott kő lépcsőfokok járósávját meander szalag szegélyű sötét szőnyeg borítja

A lépcsőfokokon méteres nagyságú, fából faragott, GBG betűkkel ellátott emberfejes sakkfigurákat helyeztek el. A sakkfigurák bécsiesen öltözött kalapos vagy föveges mellszobrokat ábrázolnak talapzaton: király, királyné, nemes testőrök, parasztok, lovak. 

 Bejárattól balra: 


 

Szobák:

A kastély ízlésesen, drága régi bútorokkal volt berendezve, XV. és XVI: Lajos stílusban. A falakat antik falikárpátok borították, a társalgó falán régi kínai mintás angol szövet volt, mely százesztendősnél is öregebb lehetett, de a színek egészen frissen ragyogtak. A szalon bútorait az előbbi anyaggal húzták be, mintája és színvilága varázslatosan hatott. 

 Ebédlő terem:
 A  nagy ebédlőterem az emeleten volt, méreteiben egy középkori lovagteremnek is megfelelt volna.  A fény öt-öt ablakon keresztül ömlött a  terembe, a középsők az emeleti erkélyekre vezettek. Az ablakok mély kávájába befordult a terem alacsony falburkolata, melynek hangulata összhangban volt a terem tengelyében kialakított, bélésborításos ajtók copf faragásával, ami, a jozefinizmus korára vallott. Az ablakkávák és a mennyezeten kívül a falak mintásak voltak. A négyzethálós, csillogó parketta közepén ebédlőasztal volt biedermeier székekkel. A déli oldal jobb és bal sarkában, fehér csempekályha. Az ablakok között aranyozott vitrines szekrények, bennük dísztárgyak, porcelánok. Az északi falon nagyméretű festmények: a baloldalon Vay Ádámnak, Rákóczi udvarmesterének, a jobboldalon Bethlen Gábornak álló, egészalakos képe. További berendezési tárgyak: kis asztalok gyertyatartókkal, támlás székek, majd tároló bútorok (szekrények, fiókos tálaló), empire állóóra. A tálalót és annak folyosó felőli bejáratát paraván takarta. 


Kék szalon: 

Az ebédlőtől keletre nyílott a kék szalon, ahol két, XV. Lajos stílusú, ismeretlen mestertől származó fehér kályha volt, az ablakokat nehéz drapériák védték. Az ablakok között egyszerű keretezésű, négyszögletes tükrök. A tüköralmáriumokon 2-2 db.Donner bronzszobrocska: Mercur, Venus, Meleagrosz és Diana. A kályhák mellett az ebédlő felőli falon gróf Bánffy Elise álló térdképe, szemben vele gróf Bánffy Györgynét ábrázoló, barokk rámába foglalt olajfestmény volt. Az ebédlőbe nyíló jobboldali falon gróf Bánffy Miklósról készült egészalakos festmény. Az ülőalkalmatosságokkal - sziámi székek, karosszékek, szófák - gazdagon ellátott szalon szebbnél szebb bútorai a XIX. század stílusát képviselték. A világítást két darab üvegfüggős csillár és barokk, álló rézgyertyatartók biztosították. A padlón intarziás parketta szőnyeggel, a falakon növénymotívumos festés, a mennyezeten füzéres párkánnyal keretezett szalagfonatos stukkódíszítések voltak. 




 A szebbnél szebb bútorokkal berendezett szobák között a kék szalon kék és sárga színeivel, folytatásaként a vörös szalon, vörös és sárga színeivel válik ki. A főépület nyugati szárnyában volt a Mária-Terézia szalon, közepén kör alakú kárpitozott, hármas karosszék, felette kristály körcsillárral, a sarokban fehér, egészalakos szoborral díszített kályha, címeres hőárnyékolóval. Továbbá csigás végződésű cabriol lábú íróasztal, és tükörasztal, valamint XVI. Lajos stílusú ülőalkalmatosságok. 

Mária-Terézia szalon: 


Az északkeleti bástya emeletén volt a régi könyvtár, stukatúrás mennyezettel, zárható szekrényekkel (tüköralmáriummal). Hasonló stukatúrás mennyezettel. Az északnyugati bástya emeletén volt az új könyvtár, nyitott polcokkal. A polcokat, melyeket emlékiratok, lexikonok, mellett a kor minden újonnan megjelent történelmi, politikai műve, szótára, folyóirata megtalálható volt, antik szobrok díszítették.  


Konyhaépület: 
 A földszintes délnyugati épület korai, XVIII század eleji változatához hasonlóan a főszárny (a nyugati) tengelyén kívül emelkedik. Belső, nyolctengelyes homlokzata északi társához hasonlóan klasszicista arculatú maradt, nyugati frontja azonban romantikus. Csúcsíves ablakait a század második felének polgári építészetére jellemző, többször tördelt szemöldökpárkány díszíti. E gótikus konyhaépület mellett négyszögletes alaprajzú óratorony emelkedik, második szakaszán mélyített falmezőbe helyezett szellőzőnyílással, szintlezáró fogazott párkánnyal. A párkány felett csúcsíves mérműves ablak, fölötte óra és hármas ikerablak látható. A tornyot vaskos gyámokon nyugvó koronázó rész zárja le. Formája, mely egy kissé a régi, lebontott kaputoronyra emlékeztet, kápolna jelleget kölcsönöz az egész épületnek.



Park: 
A kastély mögötti park előbb francia stílusban, szigorú mértani formákkal létesült, majd a XIX. században naturalisztikus formát kapott, romantikus berkekkel és ligetekkel, kacskaringós utakkal a park fái és bokrai között.
 





A kastély mai állapotáról képek itt: http://aledakonyhaja.blogspot.ro/2014/11/richelieu-pulyka-az-erdelyi-versailles.html