A tej, tejtermékek és a tojás a 15-17
században a böjti napok jellegzetes ételei voltak. Az ekkor megjelent europai
szakácskönyvekben, az ilyen jellegű ételek külön fejezetekbe kerültek, mint
megengedett ételek a böjt idején. Késői példája az így szerkesztett
szakácskönyvnek a protestáns Tótfalusi Kis Miklós kolozsvári nyomdájából
1695-ben kikerült első nyomtatott magyar szakácskönyv.
A túrós étek egy kenhető tojásos-túrós főtt krém,
amit pirított kenyérre kenve kell fogyasztani. Ízletes, tápláló reggeli vagy
vacsora, megállja a helyét a mai kor asztalán is.
M.Tothfalusi Miklos: Szakátsmesterségek
könyvetskéje
Túrós
étek
Ha
aludttejed vagyon, szedd le róla a téjfelt egy kis csuporba, a szérdéket, azaz
aludttejet osztán forrald fel, és mikor öszvefut, szűrd le egy szita fenekére,
hadd szivárogjon le a savója; azután dobd a téjbe, egy vagy két tojást üss
közibe, és metélt kaporral jól törd öszve, ereszd fel egy kis meleg vízzel,
forrald fel, és lapos kenyérszeletre tálald fel, vajat reá.
Túrós étel 2-3 személyre
Hozzávalók: 1 l zsíros tej(ha nem
akarjuk házilag elkészíteni a tehéntúrót, akkor 15 dkg tehéntúró), 2 dl tej, 2
tojás, zöld kapor, só, kenyér
Elkészítése: A tejet
szobahőmérsékleten aludni hagyjuk. Másnap a tejfölét leszedjük és az aludttejet
lassú tűzön addig melegítjük, míg a fehérje kicsapódik és elválik a savótól.
Ekkor félrehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk, majd sűrű szitán leszűrjük,
vászonba tesszük és hagyjuk lecsöpögni. A 2 dl tejet felforraljuk, beletesszük
a túrót meg a két tojást és erőteljesen kavarva főzzük. Megsózzuk, hozzáadjuk
az apróra vágott kaprot és addig főzzük, míg krémes állagú lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése