A fej
feldolgozása
A
disznófej nem a legszebb látványelem, ezért nem is szereti mindenki
a belőle készült ételeket, de aki szereti, az valósággal rajong értük.
Leginkább disznófősajtot szoktunk belőle készíteni, de akárcsak a nyelvet,
fokhagymás-paprikásan, hidegen is lehet fogyasztani. A
disznófősajtot a disznó megtisztított hólyagjába, gyomrába,
illetve vastag bélbe töltjük, ennek hiányában pedig a hentesnél kapható,
különböző méretű műbélbelekbe. Ezeket használat előtt tartsuk langyos vízbe,
hogy felhasználáskor rugalmasak legyenek. A disznófősajtok hamar romlanak, 3-4
fokon tárolva, 2-3 napig fogyaszthatjuk, vagy pedig tovább tartósíthatjuk hideg
füstöléssel(a füstölőben a hőfok ne menjen 20 fok fölé), így aztán
hideg, szellős helyen 7-10 napig tárolható.
Disznófősajt
Hozzávalók: 1
disznófej, 25 dkg bőr, 2 fej fokhagyma, 5 dkg egész bors, 1-2 teáskanál őrölt
bors, 1 evőkanál fűszerpaprika, gyomorbél
Elkészítése: A
disznófejet a hentesnél felvágatjuk legalább 4 vagy annyi kisebb darabba, hogy
egy fazékban elférjenek. Jól megmossuk, az esetleges szőrszálakat leégetjük,
majd hideg vízben jól kiáztatjuk, ha szükséges a vizet többször is lecseréljük.
Annyi hideg vízben amennyi épp ellepi, a bőrrel együtt főni tesszük, mikor
felforrt, a habját leszedjük, megsózzuk, beletesszük a megpucolt fokhagymát(5-6
cikket félreteszünk) meg az egész borst és lassú tűzön, 2-2,5 órát főzzük vagy
addig, míg a hús a csontról könnyedén el nem válik. Ekkor szűrőkanállal
kiemeljük és kicsit hűlni hagyjuk, majd még melegen a húst lefejtjük a
csontról(vigyázat a csontszilánkokra!) és ujjnyi széles metéltre vágjuk. Az
abalevet lezsírozzuk és sűrű szitán átszűrjük. A megmaradt fokhagymát összetörjük,
kevés sóval és vízzel kikavarjuk, majd a levét a húsra szűrjük. Megszórjuk a
borssal, a fűszerpaprikával, kevés átszűrt abalevet teszünk bele és alaposan
összekeverjük. Tiszta disznógyomorba töltjük, a végét szorosan összekötjük és
90 fokos vízben, lassú tűzön, kb. 30-40 percig abáljunk. Két deszka közé
tesszük, tetejére nehezéket rakunk és 24 órán át préselődni hagyjuk. Tetszés
szerint, füstölve vagy füstöletlen fogyasztjuk.
1 megjegyzés:
Aleda imádom a disznósajtot, nagyon-nagyon. Jó fűszeresen, borsosan-fokhagymásan, zselésen, nálunk a családban több pirospaprikával készítették, de a tiétek is csodaszép, biztosan nagyon finom, látszik is rajta:-))))
Megjegyzés küldése