"A jó evés a legjobb
mulatság." - Jókai Mór
Jókai Mór köztudottan nagy ínyenc volt, szerette a finom ételeket, de
tekintettel az érzékeny gyomrára elég keveseket evett. Regényeiben sokat
írt a kedvenc ételeiről, talányos nevekkel ihlette őket, némelyiket nagy
pontossággal jegyezte le, de szakácskönyvet mégsem írt. Ignotusnak, aki
recepteket kért tőle, ezt írta: "Megpróbáltam konyhareceptet írni,
de semmi jóízű dolog nem sült ki belőle. Asszonyaink jobban értenek
ehhez."
Jókai szerette a paprikás csirkét, a túrós csuszát, a túrós kapros lepényt,
a töltött káposztát, a felesége által készített sűrű tejszínes mokkakávét, de nagy kedvence mégis az édesanyja által készített sűrű paszulyleves volt
füstölt malackörömmel. Ezt az ételt is megörökítette a Kőszívű ember fiai című
regényében, ahol Baradlay Richárd kérdésére, hogy mi az ebéd, Pál úr azt
válaszolta, hogy görög olvasó amiben angyalbakancs főtt. Pár sorral lentebb meg
is magyarázza: „ A
görög olvasó paszuly volt, jó vastagon rántva, s a belefőtt angyalbakkacs nem
volt más, mint disznóláb”.
Mikszáth Kálmán, Jókai élete
és aranykora című könyvében leírja, hogy 1868 őszén, a Svábhegyen szűret volt a
Jókai villában, ahol bográcsban pompás birkapörköltek főttek, a nyárson
csirkék sültek, melyek lassú tűzön lassan pirultak, mialatt maga a gazda
folytonosan szalonnadarabokat forgat fölöttük, hogy a rájuk csöpögő zsírt
föligya a csirketest. Míg ezek künn a szabad tűzön sültek, bent a konyhában
bableves főtt disznó körmivel, egy fazékban töltött káposzta rotyogott
orrjával, dagadóval, a kemencében pedig a finom túrós, kapros lepény sült,
Jókai kedvenc ételeinek a legkedvesebbike.
Dr.Draveczky Balázs gasztronómus ezt
írta a Jókai bableveséről: „Közismert finomsága volt a füstölt malacköröm
babba főzve. Egyszerű, sűrű bablevesként került Jókaiék asztalára. Nem volt
benne sem zöldség, sem kolbászkarikák, még csülökdarabkák és csipedett sem.
Azok mind-mind a későbbi – az ízesítés, a javítgatás, a szakácsi fortélyok és
gazdagítás leleményezte – főzésekkel kerültek bele. Ízesítik, díszítik
tejföllel, paprikás zsírcseppekkel. Ma már ahány receptkönyv és vendéglátóhely,
annyi variációja van. A nagy mesemondó rá sem ismerne arra, amit ő írásaiban
hol görögolvasó, arany vagy angyalbakancs, meseszép költői névvel emleget. Mert
mint mondta, olyan nagy szemű bab kell hozzá, mint a görög szerzetesek
rózsafüzérje, és az omlós füstölt malacköröm színe arany, formára meg mint az
angyalok lábbelije…”
Jókai Mór felesége, Laborfalvy Róza,
a gyönyörű színésznő nagyon szeretett és jól tudott főzni, sokat időzött a
tűzhely mellett, hogy férjének vagy vendégeinek elkészítse a nagy
népszerűségnek örvendett aszalt szilvás orjalevesét vagy a
sertésbordáját. Petőfi Sándor nem nézte jól a kettejük kapcsolatát, ezért
Laborfalvy Róza szakácstudományával akarta lenyűgözni őt. Petőfi kedvenc húsát,
a bélszínt három napig pácolta fűszerekben, mellé bódító illatú
ráklevest, kapros kappant, sós túrógombócot készített. A pazar lakoma
végén rummal és tejszínnel meglocsolt jégbe hűtött dinnyét tálalt fel.
Jókai ekkor kérte meg Laborfalvy Róza kezét. Petőfit nem engedte magát
lekenyerezni a lakomával, és kimutatva nemtetszését elviharzott a
villából. Jókai Mór mindvégig megkapta a feleségétől azt amire vágyott:
az otthont, a tűzhely melegét és finomabbnál finomabb ételeket. „A szerelem
oltárán elhamvadnak a lángok, de a tűzhely vonzereje örökké tart. Minden tál
étel egy szerelmi vallomás, vagy ellenkezője: egy csöndes válóper.”
Görögolvasó leves angyalbakanccsal avagy Bableves ahogy Jókai valóban
szerette
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg lóbab, 3-4 füstölt disznóköröm, 1-2
hagyma, 3 cikk fokhagyma, 1 dl paradicsomlé, 1 evőkanál paprikakrém, 2 evőkanál
zsír, 2 evőkanál liszt, só, fűszerpaprika; a tálaláshoz: tejföl,
petrezselyemzöld
Elkészítése: A hagymákat megpucoljuk, apróra vágjuk és zsíron üvegesre
dinszteljük. Félrehúzzuk, beletesszük a paprikakrémet, a megmosott
disznókörmöket, megsózzuk és felöntjük a paradicsomlével meg vízzel. Lassú
tűzön főzzük, míg a körmök majdnem puhára főnek. Ekkor beletesszük a babot és
puhára főzzük. A lisztet világosra pirítjuk, megszórjuk a fűszerpaprikával,
felöntjük hideg vízzel és csomómentesre kavarjuk, majd berántjuk vele a levest.
Tálaláskor megszórjuk petrezselyemzölddel és tejföllel tálaljuk.
Nagyon jó ez a paszulyleves áttekintés és a recept se semmi ,egyszer és nagyszerű . A kisördög azért itt bujkál az asztal körül , hadd kérdezzem már hogy tifelétek nem szokás a paszulylevest hagymával tálalni , netán egy kis ecettel ? Jó , tudom hogy ez a Jókai féle görög olvasó amit bemutattál és talán nem volt annak idején a Baradlay kapitány úrnál elég szalonképes a hagyma , de mint ínyenc kiegészítőt én mindenképpen megemlíteném , hiszen manapság Erdélyben bizonyos esetekben még a vendéglők is így tálalják a paszulylevest !
VálaszTörlésKöszönöm az észrevételt! Bizony hiányzik a hagyma a képről, én is csak akkor vettem észre, mikor a fotó felkerült a gépre, de mentségemre legyen, hogy erőst siettem, mert tálalni kellett :) Persze, azért legalább odaírhattam volna, de a paszulylevesnél a hagyma az már olyan magától érthető dolog szerintem mindenkinél :)
VálaszTörlésKis családom nem szereti ecettel, de én igen, teszek is belé mikor eszem.