Mátyás király kedvenc gyümölcsei a kormos alma és a füge voltak. A kor szakácsai a süteményeket nádmézzel édesítették, gyakran használtak mozsárban összetört mandulát, aszalt gyümölcsöket, fűszerként pedig fahéjat, szegfűszeget, gyömbért, rózsavízet.
Az alábbi süteményt szintén a Tótfalusi Kis Miklós : Szakácsmesterségnek könyvetskéje(1698)- ben található sreceptek alapján állítottam össze.
Fügés kenyér
Hozzávalók: 4 tojás, 10 dkg vaj, 16 dkg cukor, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál
tejföl, 20 dkg liszt, 20 dkg aszalt füge és mazsola, 10 dkg mandula, csipetnyi
só; a tálaláshoz: friss füge, porcukor
Elkészítése: A mazsolát beáztatjuk, majd leszűrjük, a fügét kisebb
darabokra vágjuk. A mandula felét apróra vágjuk, másik felét pedig
ledaráljuk(mozsárban összetörjük). A vajat habosra keverjük a cukorral,
egyenként beledolgozzuk a tojásokat, a sót, a mézet meg a tejfölt. Az aszalt
gyümölcsöket összekavarjuk a liszttel, a vágott és darált mandulával, majd beleforgatjuk a tojásos masszába.
Vajazott, lisztezett hosszúkás tepsibe öntjük és előmelegített sütőben, 170 fokon,
40-45 percig sütjük.
Mátyás király asztaláról még recept : Töltött kappan cifra gyümölcsökkel
Hű ez nagyon jól néz ki, viszem is a receptet, van is hozzá fügém:-)))
VálaszTörlésVajon milyen lehetett az a kormos alma??? egy fajta neve lehetett, mert különben mitől volt az kormos.
Megnézem a kappan receptet is, bár én nem csinálhatok a családomnak húst gyümölccsel, mert ki nem állhatják.
Csak én szeretem a főtt vagy sült húsokat kompóttal, gyümölcsszósszal:-)))
Nagyon finom lett a fügés kenyér. Szívesen olvasnám az eredeti receptet is. 😊
VálaszTörlés