Toszka szelet
Hozzávalók :
a mákos piskótához: 8 tojás fehérje, 25 dkg
cukor, 10 dkg mák, 10 dkg kókuszreszelék, 3 evőkanál liszt, 1 sütőpor,
csipetnyi só;
a krémhez: 8 tojás sárgája, 20 dkg cukor, 1 vaníliás pudingpor, 4
dl tej, 20 dkg vaj;
továbbá: 12 dkg keksz, 2 dl tej, rumeszencia, 10 dkg 50
%-os csokoládé, 1,2 dl tejszín
Elkészítése: A krémhez a tojássárgát elkavarjuk a
cukorral meg a pudingporral, felöntjük a tejjel és lassú tűzön, állandóan
keverve sűrűsödésig főzzük. Félrehúzzuk és közvetlenül a krém felszínén
letakarjuk fóliával, hogy ne bőrözzön be, majd hűlni hagyjuk. A piskótához a
tojásfehérjét a csipet sóval verni kezdjük, mikor a hab keményedni kezd,
kanalanként adagolva hozzáadjuk a cukrot és addig verjük, míg a tálat megfordítva
az nem esik ki belőle. Hozzáadjuk a mákot(nem kell megdarálni), a
kókuszreszeléket és a sütőporral összevegyített lisztet, majd könnyed
mozdulatokkal összekeverjük. Sütőpapírral bélelt, kb. 27x37 cm-es tepsibe
simítjuk és előmelegített sütőben, 180 fokon, 25-30 perc alatt megsütjük. A
szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük és kanalanként adagolva beledolgozzuk
a tojásos pudingot, majd az így kapott krémet az időközben kihűlt piskótára
kenjük. A tejet langyosra melegítjük, hozzáadjuk a rumeszenciát, a kekszeket
belemártjuk és a krém tetejére helyezzük őket. A tejszínt felforraljuk,
hozzáadjuk az összetördelt csokoládét, kicsit állni hagyjuk, hogy olvadjon,
majd krémesre kavarjuk. A folyékony csokoládékrémet a sütemény tetejére
simítjuk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni, másnap pedig szeletekre vágva
tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Üdvözöllek! Köszönöm, hogy itt jártál! :)