2015. január 30.

Kocsonya



Kocsonya...ahogy én készítem

Hozzávalók: első csülök, köröm, bőr, fűl, farok, fej(összesen kb. 1,5-2 kg), só, 1 evőkanál egész bors, 1 fej fokhagyma; a tálaláshoz: fűszerpaprika, hagyma


Elkészítése: A hozzávalókat alaposan megtisztítjuk megmossuk és hideg vízben főni tesszük. Ha felforr, a keletkező habját szűrőkanállal leszedjük, majd megsózzuk, hozzáadjuk a megtisztított fokhagymacikkeket és a borst. Lassú tűzön, gyöngyözve főzzük, 2,5-3 órát vagy addig, míg a hús a csontról könnyen leválik. Ekkor félrehúzzuk, 5 percig pihenni hagyjuk, majd a húst szűrőkanállal kiemeljük a levet pedig sűrű szitán vagy gézen átszűrjük. A kézmelegre hűlt húst leszedjük a csontokról és a bőrkével együtt tetszetős méretű darabokra vágjuk, majd tányérokba osztjuk és felöntjük a kocsonyalével. Hideg helyre tesszük, ahol pár óra alatt a lé megkocsonyásodik. Fűszerpaprikával megszórva, hagymával tálaljuk. 



2015. január 29.

Mákos-citromkrémes tekercs





Mákos-citromkrémes tekercs
Hozzávalók 
 a mákos piskótához: 4 tojás, 8 evőkanál cukor, 5 dkg mák, 3 evőkanál étkezési keményítő, fél tasak sütőpor, 1 teáskanál reszelt citromhéj; 
a krémhez: 2 tojás, 10 dkg cukor, 2 evőkanál étkezési keményítő, 1 kisebb citrom leve, 20 dkg vaj, 5 dkg cukorpor;
 a díszítéshez: 1 teáskanál mák, 2-3 szelet citrom

Elkészítése: 


1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a cukrot, ezzel együtt még verjük 2-3 percig, majd könnyedén belekavarjuk a tojássárgáját is.
2. A darált mákot, az étkezési keményítőt, a citromhéjat meg a sütőport összevegyítjük, majd hozzáadjuk a tojáshabhoz és könnyedén összeforgatjuk. 
3. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, 15 perc alatt megsütjük.
4. Kivesszük a sütőből, 2-3 percig hagyjuk hűlni, majd még melegen, a sütőpapírral együtt feltekerjük.


5. A krémhez, a cukrot összekeverjük az egész tojásokkal(nem kell kikavarni).
6. Hozzáadjuk az étkezési keményítőt meg a citromlevet és összekavarjuk.
7. Vízgőz fölött, állandóan kavarva puding sűrűségűre főzzük, majd szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.
8. A puha vajat krémesre kavarjuk a cukorporral, kanalanként adagolva beledolgozzuk a tojáskrémet. A krém 3/4 részével lekenjük a piskóta lapot, majd szorosan feltekerjük és belecsavarjuk a sütőpapírba. 2-3 órára hidegbe tesszük, majd kívül is bevonjuk a megmaradt krémmel, megszórjuk a mákkal és citrommal díszítjük.


2015. január 27.

Hájszéles és Parasztvéres

Az alábbi hurkák  lassan feledésbe is merülnek, pedig déd- és nagyszüleink mindig készítettek ilyet, hisz hűtő, fagyasztó nélkül a disznó minden részét  tartósítani kellett valahogy.
A hájszéles a disznóháj mindkét oldalán található vékony hússzalag, ebből készítették az ugyancsak hájszélesnek nevezett hurkát, amit néha főtt rizzsel vagy kukoricakásával is dúsították.  
A parasztvéres nevével ellentétben nem tartalmaz vért, csak véres húscafatokat és tetszés szerint, ez is készülhet kásával vagy rizzsel.


Hájszéles
Hozzávalók: hájszéles, só, bors, sertés vastagbél

Elkészítése: A háj széléről levágjuk a hússzalagot és lehúzzuk róla a hártyát. Csíkokra vágjuk, megszórjuk sóval és  törött borssal, majd a megtisztított vastagbélbe tömjük. A hurka végeit madzaggal megkötjük és 20-30 percig forró vízben abáljuk. Egy éjszakára szikkadni hagyjuk, majd 1-2 napig füstöljük, felhasználásig pedig szellős kamrában tároljuk. Töltött káposztába főzzük és szeletekre vágva a töltelék mellé tálaljuk, vagy pedig hidegen, reggelinek, vacsorának fogyasztjuk. 


------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Parasztvéres
Hozzávalók: 1 kg véres hús a nyaki részről, 2 hagyma, 1 evőkanál zsír, 20 dkg kukoricakása, só, bors, csombor, vastagbél

Elkészítése: A véres húst megmossuk, 2-3 rend vízben kiáztatjuk. Az apróra vágott hagymát a zsírban megdinszteljük. A kását átmossuk, hideg vízben 1 órát áztatjuk, majd leszűrjük és lecsöpögtetjük. A kiázott húst kockára vágjuk, hozzáadjuk a kihűlt hagymát, a kását, sóval, borssal meg csomborral ízesítjük és alaposan összedolgozzuk. Megtisztított vastagbélbe tömködjük, a végeit madzaggal megkötjük és 20-30 percig forró vízben abáljuk. Egy éjszakára szikkadni hagyjuk, 1-2 napig füstöljük, majd szellős kamrában tároljuk. Savanyú levesekbe főzzük, szintén hidegen szeletelve fogyasztjuk.
 



Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...