Kocsonya...ahogy én készítem
Hozzávalók:
első csülök, köröm, bőr, fűl, farok, fej(összesen kb. 1,5-2 kg), só, 1 evőkanál
egész bors, 1 fej fokhagyma; a tálaláshoz: fűszerpaprika, hagyma
Elkészítése: A
hozzávalókat alaposan megtisztítjuk megmossuk és hideg vízben főni tesszük. Ha
felforr, a keletkező habját szűrőkanállal leszedjük, majd megsózzuk, hozzáadjuk
a megtisztított fokhagymacikkeket és a borst. Lassú tűzön, gyöngyözve főzzük,
2,5-3 órát vagy addig, míg a hús a csontról könnyen leválik. Ekkor félrehúzzuk,
5 percig pihenni hagyjuk, majd a húst szűrőkanállal kiemeljük a levet pedig
sűrű szitán vagy gézen átszűrjük. A kézmelegre hűlt húst leszedjük a csontokról
és a bőrkével együtt tetszetős méretű darabokra vágjuk, majd tányérokba osztjuk
és felöntjük a kocsonyalével. Hideg helyre tesszük, ahol pár óra alatt a lé
megkocsonyásodik. Fűszerpaprikával megszórva, hagymával tálaljuk.