Oldalak
▼
2015. január 16.
Angolszalonna
Hozzávalók: csontolt szalonnás bőrös karaj(kg. 1,5 kg), jódmentes só,
a pácléhez: 3 l víz, 30 dkg só, 3 babérlevél, 2 dkg borókabogyó, 2 dkg koriandermag, 1 dkg gyömbérpor
Elkészítése: A karajt jól bedörzsöljük sóval és 3 napig érlelődni hagyjuk, közben naponta megforgatjuk, ha szükséges még megsózzuk. A pácléhez a vizet főni tesszük, beletesszük az összes hozzávalókat és 5 percig forraljuk, majd teljesen kihűtjük. A karajt hideg vízzel leöblítjük és beletesszük a pácba. Ha szükséges, nehezékkel lenyomjuk, naponta megfogatjuk és 7 napig tartjuk benne. Ekkor kivesszük, felkötjük és 2 napig száradni hagyjuk, majd bükkfa fűrészporral, 2 egymást nem követő napon megfüstöljük. Száraz, szellős helyen felakasztva tároljuk.
A kedven szalonnám egyike, mert olyan mint a sonka, isteni ham and eggs-et lehet vele sütni, gyakran szoktam is:-))) A másik nagy kedvenc a sima füstölt kenyérszalonna, és a harmadik a kolozsvári húsos, na ezeket imádom enni csakúgy friss kenyérrel, hagymával, hegyes erős paprikával:-))) De jó ételek!!!
VálaszTörlés