Hozzávalók(kb. 25 db): 20 dkg liszt,
5 dkg háj, 2 tojás sárgája, 1 evőkanál porcukor, 50 ml ásványvíz, 1 evőkanál
erős szilvapálinka, csipetnyi só; továbbá: 3-4 dl olaj, 1 tojás fehérje, 3 dl tejszín, 5
evőkanál porcukor
Elkészítése: A hájat gyors
mozdulatokkal szétmorzsoljuk a lisztben, közepére mélyedést csinálunk,
beletesszük a tojássárgáját, a porcukrot, a sót, a pálinkát meg az ásványvizet.
Egy villával összekeverjük, majd beledolgozzuk a lisztbe. Fóliával letakarjuk
és 30 percig hűtőben pihentetjük. Enyhén lisztezett felületen 1-2 mm vékony
lappá nyújtjuk és 8-9 cm átmérőjű körökké szaggatjuk. 2,5 cm átmérőjű fém
rolósütőt vagy fahengert olajjal bekenjük, a kiszaggatott tésztát
rátekerjük, a végét kevés tojásfehérjével lekenjük és egymásra ragasztjuk.
Forró olajban világosbarnára sütjük, utána pedig lehúzzuk a hengerről. A
jéghideg tejszínt felverjük, mikor kezd keményedni, hozzáadunk 2-3 evőkanál
átszitált porcukrot és kemény habbá verjük. Csillagcsővel ellátott habzsákba
kanalazzuk és megtöltjük vele a kihűlt rolókat. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Aleda, nagyon régen jártam nálad, sajnos, de most majd olvasgatlak. Jól néz ki a habos rolód.:) További jó hétvégi pihentést! :)
VálaszTörlésSzia! Hájas pogácsa recepted van?Köszi! Monika
VálaszTörlésSzia dawn!
VálaszTörléshttps://aledakonyhaja.blogspot.com/2019/01/hajas.html
Nagymamám ezt a receptet használta sós hájas pogácsának is, a tésztához nem egy csipetnyi sót, hanem 1,5 teáskanálnyit tett. A kinyújtott tésztát kerekre szaggatta vagy rudakra vágta, tetejét lekente felvert tojással és megszórta köménymaggal.