Hozzávalók: oldalasról lefejtett húsos szalonna, bőrével együtt(1,5-2 kg), jódmentes só;
a
pácléhez: 3-4 l víz, 35 dkg só, 1 fej fokhagyma, 1 hagyma, 5 dkg színes bors, 2
dkg koriandermag, 2 babérlevél
Elkészítése: Az oldalasról lefejtett húsos szalonnát 2 táblába formázzuk, jól bedörzsöljük sóval. A bőrös felével kifele, egymásra tesszük és 10 napig (hidegben, 10 fok alatt) érlelődni hagyjuk, közben naponta megforgatjuk, ha szükséges még megsózzuk. A pácléhez a hagymákat megpucoljuk és felvágjuk, a borst meg a koriandert összetörjük. A vizet felforraljuk az összes hozzávlókkal, majd hűlni hagyjuk. A szalonnákat hideg vízzel leöblítjük és beletesszük a hideg páclébe. Újabb 10 napig tartjuk benne, naponta megforgatjuk. Ekkor kivesszük, lemossuk, felkötjük és 2 napig száradni hagyjuk. 2, egymást nem követő napon, bükkfa fűrészporral füstöljük. Száraz, szellős helyen felakasztva tároljuk.
Elkészítése: Az oldalasról lefejtett húsos szalonnát 2 táblába formázzuk, jól bedörzsöljük sóval. A bőrös felével kifele, egymásra tesszük és 10 napig (hidegben, 10 fok alatt) érlelődni hagyjuk, közben naponta megforgatjuk, ha szükséges még megsózzuk. A pácléhez a hagymákat megpucoljuk és felvágjuk, a borst meg a koriandert összetörjük. A vizet felforraljuk az összes hozzávlókkal, majd hűlni hagyjuk. A szalonnákat hideg vízzel leöblítjük és beletesszük a hideg páclébe. Újabb 10 napig tartjuk benne, naponta megforgatjuk. Ekkor kivesszük, lemossuk, felkötjük és 2 napig száradni hagyjuk. 2, egymást nem követő napon, bükkfa fűrészporral füstöljük. Száraz, szellős helyen felakasztva tároljuk.
És hol itt aszalonna? Ez szín hús. A lányaim is az ilyen szalonnát szeretik. Gyönyörű anyag
VálaszTörlésEz az igazi !
TörlésÉrdemes a Penny-t figyelni, mert rendszeresen van bőrös császárszalonna és a csomagok között a képen látható szépséges kolozsvári is szokott lenni.
VálaszTörlésA leg finomabb!
VálaszTörlésKöszönöm ès is imádom
VálaszTörlésKedves Alexa
VálaszTörlésSokáig kerestem olyan receptet ami nem használ pácsót. Ebben nincs, ha jól látom. Valóban kihagyhatom?
Nagyobb húsoknál is (angolszalonna, csülök, sonka) is kihagyhatom a pácsót?
Köszönöm
Gábor
Szia!
TörlésKihagyhatod a pác-sót nyugodtan, én sem rakok hozzá soha, csak sima asztali sót (nem jódozottat).
10 liter pácléhez szoktam tenni 1,2-1,5kg konyhasót.
Nagyobb húsokat, sonkát, pácolás előtt 1-2 hétig sózva tartom, különösen figyelve ha van benne csontos rész, a csont és a hús között nagyon meg kell tömni sóval.Naponta forgatni , ha kell rásózni. Sok levet enged, van aki leönti, van aki nem, én nem szoktam. Két hét után kiveszem, hideg vízzel teljesen lemosom a sótól, és a kiázott létől, majd ráöntöm a páclevet, és még ebben áll két hetet. Két nap szikkasztás és füst....
Így biztosan nem romlik meg
Nem kell használni pác sót, a sima, jódmentes só tökéletes, nem romlik meg.
VálaszTörlésTökéletes a utolsó hozzászóló módszere, Nagymamám is midig így készítette és jó volt.
köszönöm kipróbálom biztos finom
VálaszTörlésSzia,mikor sóban tartjuk meg páclèben 10 napig ez hideg helyen van? kb milyen hőmerseklet legyen? Köszi
VálaszTörlésSzia. Hidegben, 10 fok alatt kell tartani.
VálaszTörlés