Szilvaízes apró sütemény
Hozzávalók: 50
dkg liszt, 25 dkg háj, 15 dkg porcukor, 1 tojás, 75 ml (0,75 dl) ásványvíz,1
tasak sütőpor, só, 1 üveg szilvaíz, 10 dkg porcukor
Elkészítése:
A hájat elmorzsoljuk a sütőporral összevegyített lisztben, közepébe mélyedést
csinálunk és beletesszük a sót, a porcukrot, a felvert tojást meg az
ásványvizet, majd gyors mozdulatokkal rugalmas tésztát gyúrunk belőle. 30
percre a hűtőbe tesszük, majd lisztezett felületen 3-4 mm vastagságúra
nyújtjuk, széleit levágjuk, téglalap alakúra formázzuk. A egyik hosszanti
oldalára csíkban szilvaízet kenünk, majd egy hosszúkás kés vagy a kezünk
segítségével a tészta alá nyulunk, tekerünk egyet rajta, hogy a szilvaíz
középre kerüljön és a tészták találkozásánál, hosszában levágjuk. Az így kapott
tekercset 2 cm-es darabokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 180
fokon, 15-20 perc alatt megsütjük. Még forrón porcukorba hempergetjük
Piticot cu magiun
Ingrediente: 500 g făină, 250 g osânză, 150 g zahăr
pudră, 1 ou, 75 ml apă minerală, 1 plic de praf de copt, 1 borcan de magiun de
prune, 100 g zahăr pudră
Prepararea: Osânza se amestecă cu făina şi praful de
copt, se face o adâncitură în mijlocul lui, se pune în ea sarea, zahărul pudră, oul bătut şi apa
minerală, apoi se frământă cu mişcări rapide până se obţine un aluat omogen,
de consistenţă nu prea tare. Se pune
aluatul la frigider pentru 30 minute, apoi se întinde pe planşeta de lemn în formă de dreptunghi cu
o grosime de 3-4 mm. Se îndreaptă marginile cu cuţitul; pe marginea mai lungă a
unei laturi a dreptunghiului se pune
magiunul în dungă. Cu ajutorul unui
cuţit sau cu mâna se rulează aluatul dinspre dunga cu magiun, astfel încât
magiunul să fie la mijloc. După ce s-a rulat integral aluatul în jurul părţii cu
magiun, se taie în lung, apoi în
bucăţele mici şi se aşează în tava căptuşită cu hârtie de copt. Se coace timp de 15-20 minute la 180 grade.
Piticoţii se dau prin zahărul pudră cât
sunt încă fierbinți.
5 megjegyzés:
Nagyon tetszik, de nekem nincs háj. Szerinted készíthetném margarinnal? És ha igen, mennyit tegyek bele?
Persze, készítheted, de ne margarinnal, inkább vajjal. Azonos mennyiségű vajat tegyél bele. Ha 82 %-os vajat használsz, akkor nem hinném h kell bele még lazító, ha ennél kevesebb zsírtartalmút akkor adj még hozzá ásványvizet(szódavizet) amennyit kér a tészta.
Nagyon tetszik az a mód, ahogyan a hájas tésztát töltötted, ráhajtottál, és felszeletelted. Milyen egyszerű. Köszi, mentettem.:) Az biztos, hogy a hájas párnák szilvalekvárral az igazi.:)
Nekem is bejön... Milyen finom lehet!
De szeretem a hájas sütemény finom házi szilvalekvárral! Olyan rég készülök sütni. Anyukáméknál decemberben volt disznóvágás, hagyattam meg vele hájat a sütihez, ami még azóta is a fagyasztószekrényben van sajnos - ideje lenne felhasználni.
Megjegyzés küldése