2015. február 28.
Nápolyi szelet
Hozzávalók
a piskótához: 8 tojás fehérje, 20 dkg cukor, 20 dkg mazsola, 10 dkg rahát, 10 dkg dió, 10 dkg liszt, fél citrom héja, 1 tasak sütőpor, 1 teáskanál rumeszencia;
a krémhez: 8 tojás sárgája, 15 dkg cukor, 20 dkg vaj, 1 tasak vaníliás cukor; továbbá: 2 szelet nápolyi lap, 5 dkg csokoládé, 1 evőkanál olaj
Elkészítése: A mazsolát felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi, hozzáadjuk a rumeszenciát és duzzadni hagyjuk, majd leszűrjük. A rahátot kis kockákra vágjuk, a diót darabosra vágjuk. A piskótához a fehérjét elkezdjük verni, mikor félig kemény, kanalanként hozzáadjuk a cukrot és kemény habbá verjük. A mazsolát, a rahátot, meg a diót összekeverjük a liszttel, a sütőporral, a reszelt citromhéjjal, majd több részben, könnyedén beleforgatjuk a tojásfehérje habba. Sütőpapírral bélelt, kb. 27x37 cm-es tepsibe simítjuk és előmelegített sütőben, 180 fokon, 20-25 percig sütjük. A krémhez a tojássárgáját összekavarjuk a kétféle cukorral és vízgőz fölött tejföl sűrűségűre főzzük. Mikor kihűlt összedolgozzuk a szobahőmérsékletű vajjal. Egy nápolyi lapot lekenünk a krém felével, ráhelyezzük a kihűlt piskótát, rákenjük a megmaradt krémet és befedjük a másik nápolyi lappal. A csokoládét vízgőz fölött megolvasszuk, belekavarjuk az olajat és a sütemény tetejét vékonyan berácsozzuk. Egy éjszakára dermedni hagyjuk, majd kockákra vágva tálaljuk.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése