A tökmagliszt a héj nélküli tökmagból készül, miután hideg sajtolással kinyerik belőle az olajat, a visszamaradt kemény szárazanyagot pedig finomra őrlik. Színe zöld, íze, illata jellegzetes tökmag illatú, magas a rost és fehérjetartalma, alacsony a szénhidrát- és zsírtartalma, kiváló alternatíva lisztre. Felhasználható kenyerekhez, péksüteményekhez, de gluténmentessége miatt nagyon morzsálódik, ez kenyereknél kevés ecettel, péksüteményeknél tojással javítható. Az össz. lisztmenyiségnek max. a 25 %-a váltható fel tökmaglisztre. Az alábbi bagetthez 50 dkg lisztből 12,5 dkg-ot felváltottam tökmaglisztre.
(Erdélyi konyhás lányoknak üzenem, ezt a bagettet vittem Ivóba)
Tökmaglisztes-tökmagos bagett
Hozzávalók: 25 dkg kenyérliszt, 12,5 dkg tökmagliszt, 12,5 dkg teljes kiőrlésű liszt(lehet kenyérliszt is), 2,8- 3 dl víz, 5 dkg tökmag, 2 evőkanál burgonyapehely, 2 evőkanál tökmagolaj vagy olívaolaj, 1 evőkanál ecet, 2 teáskanál só, 1 teáskanál méz, 3 dkg élesztő
Elkészítése:
1. Az élesztőt szétmorzsoljuk 2 dl langyos vízben, hozzáadjuk a mézet, 2 evőkanál lisztet, összekavarjuk és hagyjuk felfutni. A liszteket és a burgonyapelyhet egy tálba tesszük.
2. Mikor az élesztő felfutott rátöltjük a lisztre, hozzáadjuk a sót, az ecetet meg az olajat és alaposan megdagasztjuk.
3. Az előzőleg megpergelt és kihűtött tökmagot rászórjuk a tésztára és beledolgozzuk.
4. Konyharuhával letakarjuk és 1 órán át hagyjuk duplájára kelni.
5. Lisztezett felületre borítjuk, könnyedén átgyúrjuk, majd két részre osztjuk. 10 percig pihenni hagyjuk.
6. A tésztákat óválisra nyújtjuk, a hosszanti oldaltól kezdve szorosan feltekerjük, minden tekerésnél a tésztát kissé lenyomjuk, a végét pedig összecsipkedjük.
7. Ezzel a résszel alulra, bagettsütőbe vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 15-20 percig pihenni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
8. Éles, vékony pengéjű késsel a bagett tetejét bevagdossuk és bőven megpricceljük vízzel. Forró sütőbe tesszük és 25-30 perc alatt ropogósra sütjük.
_________________________________________________
Baghetă cu făină de dovleac
Ingrediente: 400 g făină albă, 100 g făină de dovleac, 250 ml lapte călduţ,
100 ml lapte, 2 linguri ulei de dovleac, 1 lingură de fulgi de cartofi, 1/2
lingură de zahăr, 25 g drojdie, 1 linguriţă de sare
Prepararea: Făina albă se cerne într-un vas, se face o adâncitură în mijloc
şi se toarnă apa. Se adaugă zahărul, drojdia sfărâmată, se amestecă şi se lasă
să crească puţin. După ce a crescut se adaugă laptele, făina de dovleac, fulgii
de cartofi, sarea, uleiul şi se frământă un aluat elastic. Se acoperă cu
prosopul de bucătărie şi se lasă la dospit 1 oră. Aluatul dospit se scoate pe
planşeta presărată cu făină, se frământă puţin cu grijă şi se împarte în 4
bucăţi. Se întinde cu sucitorul în formă ovală şi se rulează strâns, la capete
se răsuceşte în formă ascuţită. Baghetele se aşază în tavă, se acoperă şi
se lasă din nou la dospit 25 de minute. Se încălzeşte cuptorul la 200 de grade.
Aluatul se crestează cu ajutorul unui cuţit ascuţit, se întroduce în
cuptor şi se coace timp de 25-30 minute.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Üdvözöllek! Köszönöm, hogy itt jártál! :)