Megjelent az Erdélyi
konyha lapcsalád HÚSVÉTI extra kiadványa! Fogadják szeretettel, hisz mi is
szívből készítettük, nagy odaadással, annak reményében, hogy elnyeri a
tetszésüket!
Rögtön a 3. oldalon a
főszerkesztő, Sütő Edith Magdolna ünnepi morfondírját olvashatják, melyben
arról ír, hogy, bár sokan sokféleképpen várjuk és ünnepeljük a húsvétot,
különböző szokásokat vagy hagyományokat ápolunk, nem szabad elfelejtenünk, hogy
köszönettel tartozunk Krisztusnak a megváltásunkért. Továbbá a főszerkesztő
elmeséli a tavaly átélt félig humoros, félig kínos locsolkodási esetét.
A 4. oldalon Barabás
Orsolya kolléganőm a testi -lelki megtisztulás jegyében ír a böjtről, ennek
időszakáról és jelentőségéről. A könnyebb betartás érdekében, Orsi néhány
jó tanáccsal is szolgál, valamint megemlíti a böjt több típusát is.
Az 5-6-7. oldalakon
Hegyi Zsuzsánna, Gál Edit és jómagam, az előbbi témához igazodva, húsmentes,
vegán valamint halas recepteket hoztunk.
A hosszú és kimerítő
téli időszak után, nemcsak szemünk, hanem testünk is vágyik a zöldekre: Gergely
Edit és György Ottilia kolléganőim gondoskodtak a 8-9. oldalakon, hogy ellássák
önöket csupazöld, vitamindús receptekkel.
A 10-12 oldalakon
Barabás Orsolya és Hegyi Zsuzsánna színes, vidám, hangulatteremtő díszekkel és
ötletekkel szolgálnak, továbbá a 13-14 oldalakon Kádár Katalin mutatja be a hímzőfonallal
dekorált, valamint jómagam a tortapapír-alátéttel díszített tojásokat.
Interjút olvashatnak
a 14-15.oldalakon Kisné Portik Irén néprajzkutatóval és betekintést nyerhetnek
a Gyergyószentmiklósi Népművészeti Alkotóházba, ahol 2500 különböző mintájú
hímes tojás látható. Kisné Portik Irén elmondja, hogy mit jelképez a tojás, mikor
és milyen alkalomból adtak tojást egymásnak az emberek, és hogyan lett a
húsvéti ünnepkör egyik jelképe a tojás. Az interjút Barabás Orsolya készítette.
A 16-17. oldalakon
Gergely Edit különleges tojásos reggelikkel gondoskodik arról, hogy fenségesen
induljon a napunk. Nem is lehet ez másként, ha a tojás mellé lazac, gomba meg
kaviár kerül, hogy csak egy párat említsek közülük!
A fenséges ételek
folytatódnak, ezúttal előételek formájában a 18-21. oldalakon. Főszerepben
marad a tojás, a lazac, a gomba, illetve az elmaradhatatlan sonka, füstölt sajt
és hal, mindezek azért, hogy megalapozzák étvágyunkat az ebédhez. A recepteket
György Ottilia, Gergely Edit, Gál Edit, Barabás Orsolya, Péter Judit és Kálmán
Adél készítették.
A 22-23. oldalakon
Fagyal Hajnalka a tradíciók mezsgyéjére vezérel bennünket egy Mazsolás húsvéti
kenyérrel meg Fahéjas sárga túróval, amit lépésről-lépésre készített el nekünk.
Ha Erdély, tradíció
és húsvét akkor a közös nevezőjük csak bárány lehet! Bár a hentesnél kilójára
is lehet venni, a legtöbb erdélyi család mégis egy egész bárányt vásárol
ilyenkor. Ennek a takarékos felbontását a 24-25. oldalakon láthatják. A bárány
minden részéhez receptötleteket is hoztam.
A 26. oldalon Fagyal
Hajnalka írását olvashatják a hitről, a húsvéti bárány üzenetéről.
A 27-28. oldalakon
bárányhúsból készült ételeket hoztam Péter Judittal és Kádár Katalinnal együtt.
A 29. oldalon Kun-Gazda Gergely, a Boszorkánykonyha főszerkesztője Csatlós
Erzsébettel együtt Töltött báránybordát készítettek lépésről-lépésre, valamint
a 30. oldalon báránybelsőségekből készítetten “tortát”, szintén
lépésről-lépésre.
A 31-33. oldalakon
leveseket találhatnak a kedves olvasók bárányból, sonkából, csirkéből valamint
pulykából. Készítették: Péter Judit, György Ottilia, Fagyal Hajnalka, Sütő
Edith Magdolna.
A további 34-36.
oldalakon pedig Juhász Hajnalka, Gál Edith, Sütő Edith Magdolna
mindenki ízlésére gondolva, főételeket hoztak csirke-, disznó-, nyúl- és
halhúsból.
Török Zoltán
kollégánk novelláját olvashatják a 38. oldalon, a “gretáron” való bárányflekken-sütésről,
a tőle megszokott stílusban, kacifántos székely nyelvjárással fűszerezve. De ha
elolvassák írását, megtudhatják, hogy mit is takarnak ezek az érdekes
kifejezések...
A 39-41. oldalakon
kelt tésztából készült süteményeket hozott Gál Edith és Péter Judit.
A további
42-47 oldalakon pedig ünnepi süteményeket készített Kádár Katalin, Gál Edith,
Juhász Hajnalka, Fagyal Hajnalka, György Ottilia és jómagam, Kálmán Adél.
A 48. oldalon Barabás
Orsolya Dédi fánkja című novellája, a 49. oldalon pedig Török Zoltán interjúja
található, amelyet D.Albu Annamáriával, a sepsiszentgyörgyi Tamás Áron Színház
színésznőjével készített.
Tortaköltemények
láthatók az 50- 53. oldalakon, citrommal, eperrel, mandarinnal, sárgarépával valamint
pillecukorral ízesítve vagy díszítve. Készítették: Péter Judit, Juhász
Hajnalka, György Ottilia, Sütő Edith Magdolna.
Az 54- 55
oldalakon a gyerekekről sem feledkeztek meg, nyalókákat, muffint és
kedvenc kekszüket készítették el házi változatban György Ottilia, Juhász
Hajnalka és Hegyi Zsuzsánna kolléganőim.
A húsvét utáni
kalács, sonka és tojásmaradékok felhasználására Juhász Hajnalka, Fagyal
Hajnalka és Barabás Orsolya hoztak recepteket az 56-57. oldalakon.
Végezetül pedig, hogy
a locsolók szomjan ne haljanak, Hegyi Zsuzsánna gondoskodott finom likőrökről,
illetve gyerekpezsgőről.
Kívánunk önöknek
kellemes kikapcsolodást a Húsvéti Extra lapszámunkkal! Készüljenek velünk együtt
a közelgő ünnepre!
Like! :) Köszönöm. :)
VálaszTörlésNagyon szívesen! :)
VálaszTörlés