Rizs koch
Hozzávalók
6 személyre: 1 liter tej, 20 dkg rizs, 4 tojás, 5 dkg mazsola, 5 dkg vaj, 4
evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor, csipetnyi só, a tepsihez: 3 dkg vaj,
3-4 evőkanál prézli, a tálaláshoz: 1-2 evőkanál porcukor, meggydzsem
Elkészítése:
A rizst felöntjük a tejjel, megsózzuk és lassú tűzön, többször megkavarva, kb.
20 percig főzzük. Félrehúzzuk a tűzről, lefedjük és duzzadni hagyjuk, míg
teljesen kihűl. Közben, mikor langyos, belekavarjuk a vajat. A tojásokat
szétválasztjuk, a sárgáját kikavarjuk a kétféle cukorral, a fehérjét pedig
kemény habbá verjük. A kihűlt rizsbe belekavarjuk a mazsolát, a tojássárgája
krémet, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tojáshabot is. Egy kisebb tepsit
kikenünk vajjal, vékonyan megszórjuk prézlivel és belesimítjuk a masszát.
Előmelegített sütőben, 180 fokon, 25-30 percig sütjük. Ha kihűlt, kockára
vágjuk, megszórjuk porcukorral és meggydzsem kíséretében tálaljuk.
Tejbegríz
koch
Hozzávalók
4 személyre: 5 dl tej, 5 evőkanál gríz, 3 tojás, 3 evőkanál cukor, 1 tasak
vaníliás cukor, fél citrom, csipetnyi só, a tál kenéséhez: 1 teáskanál
vaj, 2 evőkanál gríz, a tetejére: 1 evőkanál porcukor
Elkészítése:
A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a csipetnyi sót, a grízt és megfőzzük, majd
hagyjuk kihűlni. Közben a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikavarjuk a
kétféle cukorral meg a citrom reszelt héjával. A fehérjét kemény habbá verjük.
A kihűlt tejbegrízbe belekavarjuk előbb a tojássárgája krémet, majd óvatosan
beleforgatjuk a felvert tojáshabot. Egy hőálló tálat kikenünk vajjal, vékonyan
megszórjuk grízzel és belesimítjuk a masszát. Előmelegített sütőben, 180 fokon,
25-30 percig sütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórva tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése