Hozzávalók: 4 tojás, 40
dkg friss spenót(vagy 30 dkg fagyasztott), 4 evőkanál tejföl, 5 dkg
tökmag, 3 evőkanál liszt, 4 evőkanál reszelt sajt, 1/2 tasak sütőpor, só, bors;
a vajkrémhez: 10 dkg sajtkrém(mascarpone), 10 dkg kecskesajt vagy feta sajt, 10
dkg fűstölt lazac.
Elkészítése: A tökmagot
száraz serpenyőben megpergeljük, hűlni hagyjuk, majd késes aprítóban
összevágjuk vagy ledaráljuk. A spenótot megmossuk, enyhén sós, szódabikarbónás
vízben leforrázzuk, leszűrjük és összevágjuk. Ha fagyasztottat használunk,
kiengedjük és lecsöpögtetjük. A tojásokat kevés sóval, borssal, meg a tejföllel
felverjük, hozzáadjuk a spenótot, a tökmagot, a reszelt sajtot és végül a
sütőporral összevegyített lisztet és alaposan kikavarjuk. Sütőpapírral bélelt,
kb. 25x30 cm-es tepsibe öntjük és előmelegített sütőben, 180 fokon 20 perc alatt
megsütjük. Még melegen, sütőpapírral együtt feltekerjük és nedves konyharuhába
csavarva hűlni hagyjuk. Közben a kecskesajtot villával összetörjük és
kanalanként adagolva, belekeverjük a sajtkrémbe. A kihűlt spenótos lapot
kibontjuk, lehúzzuk a sütőpapírt és lekenjük a sajtkrémmel, majd kirakjuk a
vékony lazacszeletekkel és szorosan feltekerjük. A tekercset visszacsavarjuk a
sütőpapírba és 1 éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap éles késsel szeleteljük és
tálcára rendezzük.
Megjegyzés: Lazac helyett
vékonyra szeletelt sonkával is készíthetjük.
1 megjegyzés:
Az egyik szomszédunk szokott mindig ilyet csinálni, ha valami buli vannáluk, kicsit több lazaccal csinálja, és a fehér krém az friss-sajt szokott lenni, isteni. üdv
Megjegyzés küldése