Oldalak

2015. május 27.

Zöldséges muffin



Hozzávalók 12 db. : 4 tojás, 10 dkg fagyasztott zöldségkeverék( sárgarépa, zöldborsó, karalábé, zöldpaszuly), 8 dkg telemea  vagy feta sajt, 4 evőkanál olaj, 4 evőkanál tejföl, 8 evőkanál liszt, 1 tasak sütőpor, só, bors, petrezselyemzöld, bazsalikom.

Elkészítése: A fagyasztott zöldségkeveréket enyhén sós vízben, 2-3 percig főzzük, majd leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját megsózzuk, kikavarjuk előbb az olajjal, majd a tejföllel. A telemea sajtot kockákra, a zöldfűszereket apróra vágjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a lisztet összekeverjük a sütőporral. A felvert habhoz hozzáadjuk a tejfölös-olajos sárgáját, rászórjuk a zöldségeket, a sajtot, a zöldfűszereket és a lisztes keveréket, ízlés szerint borsózzuk és óvatosan összekavarjuk. A masszát muffinpapírral bélelt formába tesszük és előmelegített sütőben180 fokon, 20-25 perc alatt megsütjük. Melegen vagy hidegen is lehet fogyasztani.



2015. május 26.

Spenótos gnocchi paradicsommártásban





Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg krumpli, 25 dkg spenót, 20-25 dkg liszt, 2 evőkanál olaj, só; a mártáshoz: 1 hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, 4-5 paradicsom(konzerv is lehet), 2 dl zöldség alaplé, 2-3 evőkanál olaj, só, bors, oregánó; a tálaláshoz: 5 dkg parmezán

Elkészítése
A mártáshoz a hagymákat megpucoljuk, apróra vágjuk és az olajon megdinszteljük. Közben a paradicsomokat bevágjuk, 1 percre forró vízbe tesszük, majd a héját lehúzzuk és összevágjuk. Hozzáadjuk a hagymához, megszórjuk ízlés szerint sóval, borssal meg oregánóval és felöntjük az alaplével. Mártás sűrűségűre főzzük. 
A spenótot megmossuk, enyhén sós vízben 2-3 percig főzzük, majd leszűrjük, ha kihűlt, összevágjuk. A krumplit megfőzzük, meghámozzuk, még melegen áttörjük. Hozzáadjuk az olajat, a spenótot, megsózzuk és összedolgozzuk a liszttel. A tésztából ujjnyi vastag rudakat sodrunk, a 2-3 rudat egymás mellé teszünk és kb. 1 cm vastag darabokra vágjuk. A tésztadarabokat hüvelykujjunk segítségével rányomjuk és végig görgetjük  egy lisztezett villán, hogy felvegye annak a mintázatát. Enyhén sós, felforrt vízbe tesszük és addig főzzük, míg feljönnek a víz színére. Szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük és a mártással tálaljuk. Tetejére reszelt parmezánt szórunk. 


2015. május 24.

Epres ”Angyalok eledele„ torta- Tort„Hrana zeilor” cu căpșuni




Hozzávalók: 42 dkg (kb.12 db) tojásfehérje, 12 dkg cukor, 5 dkg liszt, 5 dkg kakaó, 2 dkg étkezési keményítő, 10 dkg porcukor, 1 evőkanál citromlé, 2 evőkanál tejszín, 1 teáskanál vanília kivonat, csipetnyi só; a krémhez: 25 dkg mascarpone, 10 dkg porcukor, 2 dl tejszín,  5g zselatin, 30 dkg eper.

Elkészítése
  1. A tojásfehérjét pár órára szobahőmérsékleten tartjuk, majd egy kézi habverő lassú fokozatán verni kezdjük. 
  2. Mikor félig felverődött, beleszórjuk a sót és gyorsítjuk a fokozatot, majd kanalanként hozzáadjuk a cukrot és kemény habbá verjük. 
  3. A végén belekavarjuk a tejszínt meg a vanília kivonatot, ezzel már csak addig verjük, míg összekeverődik. 
  4. A lisztet, a kakaót, az étkezési keményítőt és a porcukrot összevegyítjük és átszitáljuk, majd kanalanként adagolva a tojáshabba forgatjuk. 
  5. A masszát szilikon kuglófformába öntjük és előmelegített sütőben 15-18 perc alatt megsütjük. 
  6. A formában hagyjuk kihűlni, majd kivesszük és lapjában kettőbe vágjuk. 
  7. A zselatint 2 evőkanál vízben feloldjuk, kissé felmelegítjük.
  8. A mascarpone krémet kikavarjuk a porcukorral, a tejszínt kemény habbá verjük. 
  9. A zselatint összekeverjük 2 evőkanál tejszínhabbal, majd beledolgozzuk a mascarpone krémbe.
  10. Végül pedig belekavarjuk a tejszínhab többi részét is. 
  11. Az epret megmossuk, 6 szemet félreteszünk, a többit kockákra vágjuk. 
  12. A kuglóf alsó részét tortás tálcára tesszük, rákenjük a krém 3/4 részét, bőven kirakjuk az eperrel, majd befedjük a kuglóf felső részével. 
  13. A megmaradt krémet csillagcsöves habzsákba kanalazzuk és a torta tetejére nyomjuk. A megmaradt eprekkel díszítjük. 

 

Tort„Hrana zeilor” cu căpșuni

Ingrediente:

pentru blat: 420 g(cca 12 buc.) albușuri de ou, 120 g zahăr, 50 g făină, 50 g pudră de cacao, 20 g amidon, 100 zahăr pudră, 1 lingură zeamă de lămâie, 2 linguri frișcă lichidă, 1 linguriță extract de vanilie, un praf de sare;

pentru cremă: 250 g mascarpone, 100 zahăr pudră, 200 ml frișcă, 5 g gelatină, 300 g căpșuni.

Prepararea:

1.      Albușurile păstrate în prealabil la temperatura camerei se bat cu zeama de lămâie la turație mică.

2.      Când începe să se formeze spuma, se adaugă sarea, se mărește turația și se adaugă treptat zahărul, până se obține o spumă lucioasă.

3.      Se scade din nou turația și se adaugă frișca lichidă și extractul de vanilie.

4.      Făina se amestecată cu zahărul pudră, cacaua și amidonul, se cern și se încorporează în spuma de albuș.

5.      Compoziția se toarnă într-o formă de guguluf din silicon, se coace 15-18 minute la 175 grade.

6.      Se lasă la răcit în formă, după care se scoate și se taie în două foi.

7.      Gelatina se înmoaie în 2 linguri apă rece, se încălzește.

8.      Se mixează mascarponele cu zahărul pudră.

9.      Se bate frișca, 2 linguri de frișcă bătută se amestecă cu gelatina.

10.  Se încorporează frișca și gelatina în crema mascarpone.

11.  Se spală căpșunii, 6 bucăți se pun deoparte, cele rămase se mărunțesc.

12.  Se așază foaia de jos pe o tavă de tort, se întinde jumătate din cremă, se pun căpșunile mărunțite, după care se așază deasupra foaia rămasă.

13.  Se decorează cu căpșunii puși deoparte.


2015. május 9.

Epres kocka




Hozzávalók:

  •  a kakaós piskótához: 3 tojás, 6 evőkanál cukor, 2 evőkanál kakaó, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál étkezési keményítő, 1 evőkanál víz, 1 evőkanál olaj, 1 kávéskanál sütőpor;
  •  a krémhez: 1 tasak vanília ízű pudingpor, 10 dkg cukor, 4 dl tej, 2,5 dl tejszín, 10 g zselatin, 30 dkg eper;
  •  a díszítéshez: 2 tasak piros tortazselé, 2,5 dl eperszörp, 1 dl tejszín, 20 dkg eper, citromfű. 


Elkészítése
  A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikavarjuk a cukor felével. Hozzáadjuk az olajat, a vizet, a kakaót, az étkezési keményítőt meg a sütőporral elvegyített lisztet és összekavarjuk. A fehérjét kemény habbá verjük a megmaradt cukorral és előbb a felét, majd a többit is könnyedén beleforgatjuk a tojássárgás masszába. Sütőpapírral bélelt, 37x26 cm-es tepsibe simítjuk és előmelegített sütőben, 190 fokon, 15 perc alatt megsütjük.
  A krémhez a pudingport összekavarjuk a cukorral meg a tejjel és megfőzzük. Az epret megmossuk, ha érett villával összetörjük, ha az eper keményebb, késes aprítóban összevágjuk. A zselatint 0,5 dl vízben feloldjuk, kissé felmelegítjük, a tejszínt felverjük. Az eperpürét meg a zselatint belekavarjuk a kihűlt pudingba, majd beleforgatjuk a tejszínhabot. A krémet a kakaós piskótára simítjuk és 1 órára hűtőbe tesszük. 
  A tortazselé port egy kis edénybe szórjuk, rátöltjük az eperszörpöt meg 2 dl vizet, felforraljuk, majd mikor langyosra hűlt rátöltjük a sütemény tetejére, majd további 1-2 órára visszatesszük a hűtőbe. Tálalás előtt felvert tejszínnel és félbevágott eperszemekkel meg citromfűvel díszítjük és kockákra vágva tálaljuk. 



2015. május 8.

Epres omlett






Hozzávalók 2 személyre: 
az omletthez: 3 tojás, 1 evőkanál étkezési keményítő, 2 evőkanál vaj, só; 
a töltelékhez: 25 dkg eper, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál méz; a tálaláshoz: porcukor.

Elkészítése:
 A töltelékhez az epret megmossuk és vastagabb  szeletekre vágjuk. A vajat  a mézzel felhevítjük, beletesszük az epret, átforgatjuk és 1 percig forraljuk. Félrehúzzuk és melegen tartjuk.
 Az omletthez a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját összekavarjuk 1 evőkanál olvasztott vajjal és egy csipetnyi sóval, a fehérjét pedig  kemény habbá verjük. A két masszát könnyedén összeforgatjuk az étkezési keményítővel. Egy serpenyőt felhevítünk, beleteszünk egy mogyorónyi vajat és a massza 1/4 részét. Egy  kanál hátával kerekre simítjuk és világosra sütjük, majd 1 percre átfordítjuk a másik felére is. A megmaradt masszából 3 omlettet sütünk még.  
A megsült omletteket megtöltjük a vajas-mézes eperrel, kettőbe hajtjuk és megszórjuk porcukorral. Azonnal tálaljuk. 


2015. május 7.

Karalábésaláta kerti zöldekkel






Hozzávalók 4 személyre: 2 zsenge karalábé, 2 sárgarépa, fél marék tyúkhúr, fél marék pitypanglevél, 1 marék sóska, 2 dl joghurt, 2-3 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál méz, 1 teáskanál mustár, 1/2 citrom leve, só, bors.

Elkészítése: A karalábét és a sárgarépát meghámozzuk, megmossuk és apró kockákra vágjuk. A kerti zöldeket megválogatjuk,  megmossuk és hagyjuk lecsöpögni, majd a sóskát meg a pitypangleveleket kisebbekre tépkedjük. Az öntethez kikavarjuk a mustárt a mézzel meg az olajjal, beletöltjük a joghurtot, sóval borssal meg citromlével ízesítjük. Egy tálban összekeverjük a zöldségeket, rátöltjük az öntetet és összekavarjuk. Ha szükséges, még megsózzuk. Tetejét megszórjuk frissen őrölt borssal, 15 percig állni hagyjuk, majd  fogyasztjuk.