Oldalak

2015. június 30.

Töltött cukkini


Hozzávalók 4 személyre: 4 zsenge cukkini, 25 dkg darált sertéshús, 1 hagyma, 1 paradicsom, 1 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors; a szószhoz: 2 kaliforniai paprika, 3 paradicsom, 2 cikk fokhagyma, 2-3 evőkanál olaj, bazsalikom, só, bors. 

Elkészítése: A kaliforniai paprikákat grillen megsütjük, lesózzuk és lefedjük, hogy beizzadjanak. A cukkinit megmossuk, egyik végét levágjuk és hosszú éles késsel kivágjuk a húsát, majd kikaparjuk. A cukkinik belsejét megszórjuk sóval és félretesszük. Késes aprítóba tesszük a megpucolt hagymát, a cukkini kikapart húsának a felét, a paradicsomot, a petrezselyemzöldet és összevágjuk. Hozzáadjuk a darált húst, a tojást, sóval, borssal ízesítjük és alaposan összedolgozzuk. A masszával megtöltjük a cukkiniket és tűzálló tepsibe helyezzük. Ha marad masszánk, gombócokat formázunk belőle és melléhelyezzük. A paprikát megpucoljuk, megmossuk és késes aprítóba tesszük. Hozzáadjuk a fokhagymát, a lehéjazott paradicsomot, a megmaradt cukkinihúst, bazsalikomot, olajat, sót és összevágjuk. Beletöltünk kb. 2 dl vizet, összekeverjük, majd rátöltjük a cukkinire. Lefedjük és forró sütőben, 30-40 percig sütjük. 


2015. június 29.

Kelt cseresznyés-tejfölös lepény





Hozzávalók
a tésztához: 30 dkg liszt, 1 tojás sárgája, 10 dkg vaj, 2 evőkanál cukor, 1-1,2 dl tej, 2 dkg élesztő, csipetnyi só, diónyi zsír; 
a tetejére: 40-50 dkg cseresznye, 10 dkg cukor,  2 tojás, 1 tojásfehérje, 32 dkg tejföl,  4 evőkanál gríz, 4 evőkanál liszt; 
a tálaláshoz: 2 evőkanál porcukor. 

Elkészítése: Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben,  rátöltjük a lisztre, hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót, az olvasztott vajat és puha de rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarjuk és 30 percig kelni hagyjuk. Közben a cseresznyét megmossuk, kimagozzuk és lecsöpögtetjük. A tojásokat addig verjük a cukorral, míg tejföl sűrűségű krém lesz, majd belekavarjuk a tejfölt, a grízet meg a lisztet. A megkelt tésztát lisztes felületen kinyújtjuk és egy nagy, kizsírozott tepsibe tesszük. 20 percig kelni hagyjuk, majd rászórjuk a cseresznyét és rátöltjük a tejfölös masszát. Előmelegített sütőben, 190 fokon, 40-45 percig sütjük.  Csak kihűlés után szeleteljük és porcukorral megszórva tálaljuk. 


2015. június 26.

Bárány kofta egyiptomi paradicsomsalátával





Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg bárányhús, 2 evőkanál olvasztott vaj, 1 hagyma, 5 cikk fokhagyma, 1 evőkanál sűrített paradicsom, 1/2 teáskanál őrölt csilipaprika, 1/2 teáskanál őrölt romai kömény, 1/2citrom leve és reszelt héja, só, bors, 1 csokor petrezselyemzöld és menta vegyesen, kevés olaj a formázáshoz;
 a paradicsomsalátához: 35 dkg paradicsom, 1 citrom, 1 csokor petrezselyemzöld, 4-5 cikk fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, ecet, só.

Elkészítése: A bárányhúst kétszer ledaráljuk, hozzáadjuk a vajat, a csilipaprikát, a köményt, ízlés szerint borst, a sűrített paradicsomot, jól összegyúrjuk, lefedjük és legalább 2 órára hűtőbe tesszük. A hagymákat megpucoljuk, a zöldeket megmossuk, apróra vágjuk őket, majd hozzákeverjük a húshoz. Beletesszük a reszelt citromhéjat, beleszorítjuk a levét, megsózzuk és újból összegyúrjuk. Enyhén olajos kézzel a masszát vékony rúdban fanyársakra formázzuk. Forró grillrácson, közepes tűzön megsütjük.
 A salátához a fokhagymát megtisztítjuk, a petrezselyemzöldet megmossuk, majd apróra vágjuk őket. Megsózzuk, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a kanál hátával kicsit összedörzsöljük, majd beletöltjük az olajat, kevés ecetet meg citromlevet és összekavarjuk. A paradicsomot megmossuk, szeletekre vágjuk, egymás mellé rakjuk a tányérra és kiskanállal rákenjük az öntetet. A rétegezést addig folytatjuk, míg a hozzávalók elfogynak. 


2015. június 22.

Egyiptomi grízes sütemény (Basbousa)





Hozzávalók: 38 dkg nagy szemcséjű búzadara, 13 dkg cukor, 90 g kókuszreszelék, 2 tojás, 20 dkg vaj, 2,4 dl joghurt, 1 tasak sütőpor, 1 teáskanál vanília kivonat, 1 teáskanál reszelt narancshéj, 25-30 szem mandula, kevés olaj a tepsihez; a sziruphoz:  4,5 dl víz, 25 dkg cukor, fél citrom leve, 1 evőkanál narancsvirágvíz vagy rózsavíz.  

Elkészítése:  A tojásokat keverőtálba törjük, hozzáadjuk a cukrot és habosra keverjük. Beleöntjük a megolvasztott vajat, a joghurtot, a narancshéjat meg a vaníliakivonatot és összekavarjuk. A búzadarát összevegyítjük a kókuszreszelékkel meg a sütőporral és beledolgozzuk a tojáskrémbe. A masszát olajjal kikent, kb. 25x30 cm-es tepsibe simítjuk, 1 órát hidegben tartjuk. A mandulát 2 percre forró vízbe dombjuk, majd leszűrjük és langyosan kipattintjuk a héjából.  A sütemény tetejét késsel kockákra vagy rombuszokra osztjuk és mindegyikre egy-egy szem mandulát teszünk. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 40 percig sütjük. Közben a hozzávalókból megfőzzük a szirupot, a süteményt kivesszük, a már megjelölt helyen felvágjuk a tésztát, körbe a szélein is meglazítjuk és ráöntjük a forró szirupot. Újabb 10-15 percig vagy amíg a teteje is világosbarnára sül, visszatoljuk a sütőbe. Langyosan már fogyasztható. 

Megj. A sütemény, a soknak tűnő szirupot mind beissza, nem lesz tocsogós. Elég nehezen barnul a teteje, ezért ajánlatos 2-3 percig a grillfunkción rápirítani. 


 

2015. június 18.

Tárkonyos zöldpaszuly




Hozzávalók 6 személyre: 1 kg zöldpaszuly, 60 dkg kolbász, 20 dkg húsos szalonna, 2 hagyma, 1 piros paprika, 1 zöld paprika,  2 paradicsom, 2 dl paradicsomlé, 5 cikk fokhagyma, só, bors, fűszerpaprika, őrölt kömény, tárkony, petrezselyemzöld. 

Elkészítése: A hagymákat, paprikákat megpucoljuk, megmossuk, apróra illetve csíkokra vágjuk. A paradicsomomnak lehúzzuk a héját, felvágjuk.  A szalonnát kockákra vágjuk, beletesszük a  bográcsba és állandóan kavarva zsírjára sütjük. Ekkor a pörcöt szűrőkanállal kiszedjük, félretesszük, a visszamaradt zsiradékon pedig  üvegesre dinszteljük a hagymát. Beletesszük a paprikákat, tovább dinszteljük, majd mikor összeestek, megszórjuk fűszerpaprikával, őrölt köménnyel, hozzáadjuk a fokhagymát, a felvágott paradicsomot meg a paradicsomlevet. Lassú tűzön főzzük, közben a paszulyt megpucoljuk, feltördeljük és beletesszük a hagymás alapba. Megsózzuk, borsózzuk és felöntjük annyi forró vízzel, hogy ne lepje el teljesen a paszulyt. Mikor majdnem megfőtt, beletesszük a karikákra vágott kolbászt,  a szalonnapörcöt, a tárkonyt meg a petrezselyemzöldet és készre főzzük. 15-20 percig  lefedve pihentetjük, majd tálaljuk. Aki szereti, tejföllel is fogyaszthatja.